Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG (arkiv)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Ejerskab. Efter at Goldman Sachs købte en bid af Dong, har der verseret en debat om, hvem der skal eje den danske infrastruktur.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lykketoft: Pas på med at sælge nøgleselskaber

Danmark skal ikke afgive kontrol over strategiske selskaber til koncerner fra Kina og Rusland, mener Folketingets formand.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Staten skal sikre, at strategiske statsselskaber ikke kommer under kontrol af kinesiske eller russiske koncerner til skade for dansk økonomi og sikkerhed.

Det mener Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), som nu for første gang går ud offentligt efter det omstridte Dong-salg og advarer mod salg af danske statsselskaber.

»Hvis aktierne er i fri handel, kan man ikke nødvendigvis forhindre, at også en statsdomineret koncern fra Rusland eller Kina bliver den afgørende aktionær«, siger han.

Ballade efter salg

Advarslen kommer i kølevandet på Dong-salget, som Lykketoft ikke vil kommentere, men som han angiveligt - ifølge DR Nyheder - skulle have kritiseret ved et socialdemokratisk gruppemøde sidst i januar.

Salget blev også kritiseret af forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), som klandrede regeringen for at sælge de 25 procent af aktierne til ATP, PFA og investeringsbanken Goldman Sachs.

LÆS MERE

Og sagen splittede SF så meget, at partiet endte med at forlade regeringen.

Lykketoft mener, at myndighederne fremover skal vurdere privatisering af statsselskaber - som Dong - i lyset af samfundets sikkerhed. Dette behov er særligt blevet understreget efter Ruslands annektering af Krim.

Med gasledningen North Stream i Østersøen leverer Rusland 30 procent af Tysklands gas. Afhængigheden af selskabet Gazprom kan udfordre Danmarks og andre EU-landes sikkerhedspolitik, påpeger han.

»Hvor meget Gazprom vil vi have? Kan vi forhindre, at de bliver en stor mindretalsaktionær i Dong? Vil vi overhovedet sælge strategiske virksomheder til kinesisk kapital?« spørger Mogens Lykketoft.

Som finansminister solgte han i 90'erne Københavns Lufthavne og Tele Danmark. Siden er han blevet skoset for at sælge Tele Danmark med kobbernettet.

Venstres forhenværende finansminister Claus Hjort Frederiksen er enig i, at staten bør beholde kontrol med strategiske selskaber.

»Hvis det er strategisk infrastruktur som vores gasnet eller elnet, så har vi ingen interesse i at komme i kløerne på diktaturstater«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden