Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Bank-boss. Allan Nørholm måtte gå pænt ned i løn, da han sagde ja til direktørposten i Coop Bank, der tilbyder samme renter til alle kunder, uanset om de er små, store eller midt imellem.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Supermarkedsbank vil også sælge billån

20.000 danskere er nu kunder i den nye Coop-bank, selv om den først for alvor bliver markedsført næste måned. Målet er 150.000 kunder på fem år, og står det til direktøren, skal banken allerede i år sælge billige billån og på længere sigt også gerne boliglån.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aldrig har danskerne været så lede og kede af de gamle storbanker.

En uundgåelig konsekvens af en finanskrise, der kostede kunderne store tab og tvang staten til at rydde op i en grådig økonomisk uansvarlighed.

Midt i den tykke tillidskrise – og med noget nær perfekt timing – åbner en helt ny dansk bank, der på ingen måde ligner de gamle.

LÆS OGSÅ

Den er ikke kun sat i verden for at tjene penge. Den bruger slet ikke gebyrer. Og den giver samme renter til alle kunder – uanset om de er store, små eller midt imellem. Et nyt dansk pengeinstitut, der med bankeksperten John Nordens ord bedst kan betegnes som et 'bank-supermarked'.

Det er nemlig Danmarks største supermarkedskæde Coop, der nu vil sælge lån, dankort og kassekreditter – side om side med letmælk, rugbrød og toiletartikler via koncernens omkring 1.200 dagligvarebutikker, der er samlet i kæderne Kvickly, Brugsen, Fakta og Irma.

Gå i banken i Brugsen
Med nogen forsinkelse er den nye Coop Bank ved at være klar til start med en timing og et design, der ifølge flere eksperter giver banken et kæmpe potentiale.

»Vi ved fra lande som England, at det kan lade sig gøre for detailkæderne at drive deres egne banker. Og den danske model har altså en timing tæt på det perfekte«, siger John Norden, direktør i analysefirmaet Mybanker.

LÆS OGSÅ

»Mens de store banker lukker deres filialer, får forbrugerne nu muligheden for at bruge alle Coops butikker som banker, samtidig med at de klarer de daglige indkøb. Det vil appellere stærkt til mange ældre medborgere og til de mange danskere, der har mistet tilliden til de store banker under finanskrisen. Her får de en bank uden gebyrer og med særdeles konkurrencedygtige rentesatser«, siger han.

Det er i første omgang et begrænset produktsortiment, Coop Bank tilbyder kunderne: en lønkonto, et visadankort, et mastercard og en opsparingskonto foruden muligheden for at oprette en konto på nettet eller på mobilen. Hovedsæde i en barak


Avancerede finansielle produkter og rådgivning kommer ikke ind på bankens hylder. Dermed er den nye bank som udgangspunkt ikke nogen stor trussel mod de gamle. Og spørgsmålet er, hvordan Coop overhovedet vil bære sig ad med at tjene penge på at lege med de kunder, som storbankerne helst vil af med, fordi der ikke er mange penge at tjene på dem:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det er netop pointen, at Coop Bank ikke kun kigger på bundlinjen, lyder bankens svar på tiltale, serveret af den nyslåede direktør Allan Nørholm.»Vi har skabt en bank med ekstremt lave omkostninger. Vi bor ikke i et domicil på en dyr adresse i storbyen, men i det man vel nærmest kan kalde en barak i Albertslund. Og så er det ikke afgørende for os at få et gigantisk overskud. Selvfølgelig skal forretningen være sund, fornuftig og i orden – men det er lige så vigtigt, at banken er med til at gøre Coop endnu mere attraktivt for kunderne, så vi også styrker loyaliteten over for butikkerne«, siger Allan Nørholm, der måtte notere en pæn lønnedgang, da han forlod Sydbanks direktion for at blive den første kaptajn i det kooperative banksupermarked.

LÆS OGSÅ

»Det er helt korrekt, at vi ikke tjener så mange penge på den enkelte kunde, det er også derfor, vi gerne vil have mange kunder og gerne i en fart. Og her har vi også en fordel: for vi har jo allerede kontakt med de op mod 1,4 millioner danskere, der er medlemmer af Coop«, siger Allan Nørholm. Alliance med realkreditinstitut

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den nye bank er målrettet helt almindelige danskere med en enkel økonomi. Men det betyder ikke, at den nye bank ikke vil konkurrere på andre produkter. Tværtimod. Står det til Allan Nørholm, skal den overskuelige produktpalet allerede i år udvides med et produkt mere, nemlig billige billån. Og på den lidt længere bane er drømmen, at Coop Bank også kan tilbyde kunderne egentlige boliglån: »Billån er et relativt overskueligt produkt og et godt produkt til vore kunder. Det vil være min anbefaling til bestyrelsen, at det bliver næste mål, og jeg så gerne, vi kom i gang med den plan i år«, siger direktøren: »Jeg kunne også godt tænkt mig, at vi på lidt længere sigt fik mulighed for at tilbyde egentlige boliglån, men det er en meget mere kompleks lånetype, derfor vil det være min anbefaling, at vi ikke selv står for det, men indgår en aftale eller et partnerskab med et af de eksisterende realkreditinstitutter«, siger Allan Nørholm. LÆS OGSÅ Har du nogen institutter i kikkerten?»Det vil være fuldstændig naivt at tro, at det ikke er tilfældet. Vi vil gerne give vore kunder oplevelsen af, at de kan nøjes med os som bankforbindelse. Men realkredit står altså ikke øverst på 'to do-listen' lige nu«, siger Allan Nørholm. Direktøren er overbevist om, at antallet af kunder har passeret de 150.000 om fem år. »Vi er blevet lidt forsinket i opstarten, vi går først ud i sidste halvdel af februar med en bred og massiv markedsføring. Men at vi så alligevel har fået 20.000 kunder, inden vi for alvor er gået i luften, jamen, det er vi, sagt på jysk, ikke utilfredse med«.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden