Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lars Skaaning (arkiv)
Foto: Lars Skaaning (arkiv)

udlængsel. Eksporten af levende smågrise til udlandet er eksploderet fra omkring en million om året i 1999 til næsten 10 millioner sidste år.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anonym landmand giver et sjældent indblik i lukrativ forretning

Landmænd tjener styrtende med penge på at sende levende grise til udlandet.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For at sige det på jysk er det ikke så ringe en forretning.

Hver gang en smågris på 30 kilo gennes ud af stalden og op i en lastbil til Tyskland eller Polen, ryger der omkring 100 kroner ekstra ind på bankbogen. Sammenlignet med hvis den lille gris blev kørt til en landmand i nærheden for at blive fedet op i Danmark.

Det bliver til mange penge, når den sønderjyske landmand på en gård tæt ved grænsen til Tyskland hvert år sender omkring 15.000 ud af sine 30.000 smågrise på landevejene af sted til udlandet. For dermed kan han årligt notere ekstra 1,5 millioner kroner på bankbogen, når nytåret skydes ind.

Anonym landmand ønsker ikke at vække opsigt

Det er en af grundene til, at han ønsker at være anonym. Han vil helst ikke vække opsigt, og han vil heller ikke genere de danske landmænd, som han også leverer smågrise til – og som er andelshavere i den danske slagterikoncern Danish Crown.

Han får endda en ekstragod pris for de smågrise, som han leverer til danske landmænd, og som i sidste ende bliver slagtet på et af Danish Crowns slagterier i Jylland. Han producerer nemlig såkaldte englandsgrise, fordi hans 970 søer, der føder de mange smågrise, går løse i staldstierne. Desuden får han et tillæg, fordi han leverer så mange grise.

Alligevel får han altså ca. 100 kroner mere, hvis han sender smågrise over grænsen til Tyskland. Eller hvad der svarer til 20 procent ekstra for hver gris.

Eksporten af smågrise er næsten tidoblet på 14 år

Selv om den sønderjyske landmand ikke ønsker at træde frem med navn, vil han gerne fortælle om systemet. Han er nemlig frustreret over situationen, selv om han tjener mange penge.

»Jeg prøver så vidt muligt at holde mine dyr hjemme. Jeg vil gerne tjene det danske samfund, og jeg kan simpelthen ikke få ind i mit hoved, hvordan det kan lade sig gøre for udenlandske landmænd at betale så meget mere for smågrise. Man kan gå og tænke over, om der er en skjult dagsorden i de lande«, siger han.

Den sønderjyske landmand er nemlig ikke alene. Mange danske landmænd har opdaget, at der er mange penge at tjene ved at sende smågrise til udlandet. Eksporten af smågrise er steget fra omkring 1 million smågrise i 1999 til 9,6 millioner smågrise sidste år. Næsten en tidobling på 14 år.

Det er en af de væsentligste årsager til krisen i den danske slagteribranche. For selv om der fødes flere grise end nogensinde før i Danmark – mere end 29 millioner grise om året – bliver stadig færre opfedet og slagtet herhjemme.

I 2003 blev 91 procent af grisene slagtet i Danmark, mens det i dag kun er 67 procent. Dermed er der opstået mangel på svin, der kan komme under kniven på Danish Crowns slagterier i Danmark. En stribe slagterier er derfor blevet lukket – og siden 2005 er antallet af slagteriarbejdere faldet med 6.000 til 9.000 i dag. Som den sønderjyske svineproducent formulerer det om konkurrencen fra Tyskland og Polen:

»Spørgsmålet er, om der er en form for skjult statsstøtte. Det virker fuldstændig vanvittigt«.

Tyske bønder modtager støtte fra staten

Statsstøtte er netop årsagen, viser en opgørelse fra Videncenter for Svineproduktion. Tyske landmænd har fået en momslettelse, som giver mellem 25 og 30 kroner mere per slagtesvin.

Dertil kommer en høj tysk støtte til biogas og solceller samt investeringsstøtte, så det giver i alt en fordel på over 75 kroner per slagtesvin sammenlignet med danske svineproducenter. Derfor har de tyske slagtesvineproducenter råd til at betale mere for smågrise.

Det er dermed i realiteten den tyske statskasse, som er den egentlige fjende for den danske slagteribranche. Ud over tabte jobs er eksporten af smågrise også et problem for det danske samfunds indtjening. Sammen med svinene forsvinder mange eksportkroner, fordi forædlede fødevarer giver flere kroner i kassen end levende smågrise.

Direktør Hans Aarestrup fra Landsforeningen af Danske Svineproducenter fremhæver, at det er vigtigt med dansk produktion af slagtesvin:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det giver også større valutaindtægter til Danmark. I øjeblikket sælger vi smågrise for omkring 5 milliarder kroner om året, men hvis vi i stedet kunne fede dem op herhjemme og sælge dem som slagtesvin og eksportere kødet, ville valutaindtægten måske være 20 milliarder kroner, og så ville vi samlet set tjene 15 milliarder kroner mere end de 32 milliarder kroner, vi tjener på eksport af svinekød i dag«.

24 timers-regel sætter grænser for transporten af grisene

Direktøren fortæller, at de fleste smågrise bliver kørt til Nordvesttyskland, mens 25 procent sendes til Polen:

»Der bliver også kørt smågrise til Norditalien, for det kan lige nås inden for de 24 timer, som de maksimalt må transporteres ad gangen. Hvis en transport af smågrise kommer over 24 timer, skal grisene læsses af og have tid til at gå rundt, mens de får vand og mad. Først derefter kan de blive kørt videre«.

Hans Aarestrup mener, at markedsmekanismerne forhindrer, at de lange transporter er et dyrevelfærdsproblem.

»Hvis du som landmand køber en smågris, som du skal fede videre på, før den slagtes, ønsker du ikke at modtage grise, som er skadet af transporten. Hvis de, der kører grisene, ikke sørger for, at grisene kommer godt frem, bliver de et dårligere produkt. Derfor sikrer markedsmekanismerne, at smågrisene bliver behandlet godt under transporten«, mener han.

Salg gennem mellemhandlere

Den sønderjyske landmand har valgt løbende at afgøre, hvem han sælger til.

»Nogle landmænd leverer fast smågrise til udlandet. Det gør jeg ikke. Jeg sidder og vurderer, hvornår det er givtigt at holde dem hjemme, og hvornår det er godt at sælge til udlandet. Siden januar har det været ekstremt godt at sælge til udlandet«, fremhæver han.

Han fortæller, at salget til udlandet går gennem mellemhandlere, som også skal tjene penge. Først til en dansk mellemhandler, som sender grisene videre til typisk en tysk eller polsk mellemhandler – inden grisene til sidst havner hos den udenlandske landmand, der også betaler transporten. Det viser, hvor givtig forretningen er, fordi der er råd til disse mellemled.

DANISH CROWN:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som den sønderjyske landmand formulerer det: »Det er landmanden, der modtager smågrisene, som betaler alt. Et læs grise til Tyskland koster typisk 12.000 kroner i transport, som han også skal betale, mens et læs grise til Polen koster omkring 20.000 kroner«.

Selv om det giver langt bedre at sælge til udlandet, vil han stadig fastholde en del af salget i Danmark.

»Jeg kunne godt vælge at opsige mine to kontrakter i Danmark, men så løber jeg risikoen for, at grænsen kan lukke på grund af svinepest. Så er der mange af mine danske kolleger, som har et kæmpe problem, mens jeg stadigvæk har mulighed for at sælge alle mine smågrise i Danmark. Jeg kan godt lide at have den sikkerhed«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden