ILDSJÆL. Jonathan Løw har været med til at starte flere virksomheder. Blandt andet engodsag.dk og en virksomhed, der lancerede en blyant, der kan plantes.
Foto: Listen Louder

ILDSJÆL. Jonathan Løw har været med til at starte flere virksomheder. Blandt andet engodsag.dk og en virksomhed, der lancerede en blyant, der kan plantes.

Virksomheder

Eksperiment: Iværksættere får to måneder til at skabe nye virksomheder

Brænder du for at starte et firma, kan du ansøge om at komme med i eksperiment.

Virksomheder

Kan en flok tilfældigt sammensatte personer starte en virksomhed ved at leve sammen i to måneder?

Det tror serieiværksætteren Jonathan Løw, og han er derfor idemanden bag et nyt iværksætterprojekt, der ser dagens lys i oktober.

Projektet hedder tre-to-en.nu og går ud på at udbrede kendskabet til, hvordan man starter virksomhed. Ved at sætte 20 personer med lyst til iværksætteri ind i tre lejligheder og give dem gratis husleje, håber Jonathan Løw, at der efter to måneder vil være mindst tre nye virksomheder.

Og det er ikke små forventninger, som Jonathan Løw har til virksomhederne.

»Vi har ambitioner om, at der i hver lejlighed opstår en virksomhed, som en eller flere af dem i lejligheden kan leve af. Det skal gerne være vækstvirksomheder, der kan skabe arbejdspladser og gerne eksport«, siger Jonathan Løw.

»Mottoet er, at vi skal tænke stort, men handle småt, og vi skal fejle hurtigt og billigt. Det er forstået på den måde, at vi skal ikke bruge et år på at opfinde en forkromet løsning på et behov, som vi tror findes derude, men så først senere finder ud af, at der ikke er nogen, der vil købe det«.

Yngste ansøger er 15 år

Alle, der har en iværksætterdrøm, kan ansøge om at blive en af de 20 personer - man behøver ikke allerede have prøvet kræfter med iværksætteriet, og det er heller ikke nogen hindring, hvis man allerede har startet en virksomhed.

Fristen er 5. september, men allerede nu har mere end 60 personer ansøgt. Og det er vidt forskellige ansøgere.

»Den yngste er 15 år og den ældste er over 60, men der er flest midt i 20'erne. Nogle sidder i job i forvejen og beder om fortrolighed, mens andre har prøvet iværksætteriet før. Med hensyn til køn håber vi, at der kommer endnu flere kvindelige ansøgere end de nuværende 30 procent«, siger Jonathan Løw.

Han har selv været involveret i opstart af flere virksomheder og har blandt andet prøvet kræfter med en iværksættervirksomhed i Silicon Valley i Californien. I sin nuværende virksomhed, ListenLouder, hjælper han virksomheder og organisationer med at blive mere innovative.

Lejligheder i tre højskoler

Da Erhvervsstyrelsen efterlyste ideer til udbredelse af iværksætteri, foreslog han derfor projekt tre-to-en.nu, og det har han fået 100.000 kroner til at føre ud i livet.

GRAFIK

»Da jeg var lille, startede jeg en tombola ved brugsen. Da jeg blev ældre, var det et fodboldmagasin. Nu er jeg blevet bedre til det. Jeg elsker at starte ting op og se dem vokse og lykkes, og jeg har lært at leve med den stress omkring indtjeningen, som det også giver«, siger Jonathan Løw.

De 20 deltagere, der ender med at blive udvalgt, skal 1. oktober flytte ind i lejlighederne, der ligger på tre forskellige højskoler i Jylland, Fyn og Sjælland. I løbet af de to måneder kan de tre iværksætterhold trække på eksperthjælp fra 50 forskellige typer mentorer.

Men målet er ikke kun at få startet tre virksomheder, det handler også om at vise andre potentielle iværksættere, hvordan det foregår. Derfor skal deltagerne være klar på at være åbne om processen i de to måneder.

»Frem for at fortælle, hvordan man gør det, vil jeg i det her eksperiment vise folk, hvordan man gør det. Jeg vil åbne så meget op for processen som muligt. Dem der ansøger om en plads, forpligter sig til at sige, hvad de laver via sociale medier«, siger Jonathan Løw.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce