Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
skattefrit. 19 procent af afkastet fra Dong Energy vil fremover havne i en skattelykonstrution skabt af investeringsbanken Goldman Sachs, som sammen de danske pensionsselskaber ATP og PFA i januar købte i alt 26 procent af aktierne i det statslige energiselskab.
Foto: Magnus Holm (arkiv)

skattefrit. 19 procent af afkastet fra Dong Energy vil fremover havne i en skattelykonstrution skabt af investeringsbanken Goldman Sachs, som sammen de danske pensionsselskaber ATP og PFA i januar købte i alt 26 procent af aktierne i det statslige energiselskab.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Finansministeriet gav forkerte oplysninger i notat om Dong-salget

Bjarne Corydons embedsmænd stod bag ordføreres forkerte oplysninger om, at Goldman Sachs ville betale skat i Danmark.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Finansminister Bjarne Corydons (S) embedsmænd forsynede regeringspartiernes ordførere med lodret forkerte oplysninger, da diskussionen om salg af dele af Dong Energy kulminerede tidligere i år.

»En beklagelig fejl, som blev rettet, da vi opdagede den«, siger Bjarne Corydon.

Det gav anledning til voldsom debat, da regeringen besluttede at sælge dele af det statslige energiselskab til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Modstanden eksploderede, da det 22. januar kom frem, at Goldman Sachs skulle eje Dong-aktierne gennem et selskab i Luxembourg, som var kontrolleret af fem andre selskaber i den amerikanske delstat Delaware og på Cayman Islands – en konstruktion, som normalt bruges til at undgå at betale skat.

Hurtigt notat kom til modsatte konklusion

Samme dag producerede Finansministeriet et notat, som konkluderede det modsatte, nemlig at »Goldman Sachs (har) over for Finansministeriet tilkendegivet, at de forudsætter, at de skal svare udbytteskat i Danmark«.

Notatet er bragt for dagen af DR Dokumentar i forbindelse med ’Dong – bag lukkede døre’, som sendes på DR 1 i aften.

Finansministeriet gav notatet til finansordførerne i de daværende tre regeringspartier S, R og SF. Navnlig S-ordfører Jesper Petersen brugte notatets argumenter til at slå fra sig i den storm, som rejste sig, da Dong-salget også kom til at handle om skattely.

Han støttede sig til notatets formuleringer i udtalelser til medierne, og Socialdemokraternes folketingsgruppe blev også søgt bragt til ro med oplysningerne fra Finansministeriet – først mundtligt af Jesper Petersen på et gruppemøde efterfulgt af en mail til alle gruppemedlemmer, hvor finansordføreren citerede Finansministeriets argumentation for, at den amerikanske investeringsbank ville betale skat i Danmark.

De radikale brugte vendinger fra notatet i et nyhedsbrev til partiets tillidsfolk 23. januar. Partiets daværende finansordfører, nuværende uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen, vil ikke udtale sig om sagen, men partiets pressechef, Andreas Hemmeth, bekræfter, at oplysningerne kom fra Finansministeriet.

100 procent forkert

Det store problem var, at Finansministeriets notat var 100 procent forkert. Goldman Sachs har ikke tænkt sig at betale dansk skat af kommende udbytter fra Dong. Præcis derfor har de nye Dong-ejere indrettet sig, så udbytter kan føres skattefrit fra Danmark via Luxembourg til Cayman Islands og Delaware.

Efter et døgn med den forkerte oplysning i omløb måtte S-ordfører Jesper Petersen trække alt tilbage. Men han nævnte ikke, at fejlinformationen kom fra Finansministeriet, tværtimod fremlagde han det som sin egen fejl: »Det må jeg beklage, at jeg har viderebragt noget, jeg har misforstået«, sagde han til Information 24. januar.

Jesper Petersen ville ikke skubbe rundt med aben

Jesper Petersen siger i dag om forløbet: »Der blev meldt noget fejlagtigt ud fra os som regeringsparti, og det vigtige for mig var, at det blev korrigeret hurtigt, ikke at skubbe rundt med aben«.

Finansminister Bjarne Corydon har ikke nogen forklaring på, hvordan det var muligt for hans embedsmænd at tage så afgørende fejl i en politisk højprofileret sag, men han afviser »kraftigt«, at notatet var et forsøg på at aflede debatten om Dong, Goldman Sachs og skattely.

»Det sker, også i Finansministeriet, at der bliver begået fejl. Her sker det så i et baggrundspapir, som Jesper Petersen ender med at bruge. Det er meget beklageligt, men så må man jo rette det, og det var det, Jesper Petersen gjorde«, siger Bjarne Corydon.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden