vandkamp. Da oversvømmelser i januar i år truede den nordfranske by Redon, rullede den franske beredskabs- styrelse 500 meter mobil dæmning ud for at beskytte byen. :
Foto: Environment Solutions

vandkamp. Da oversvømmelser i januar i år truede den nordfranske by Redon, rullede den franske beredskabs- styrelse 500 meter mobil dæmning ud for at beskytte byen. :

Virksomheder

Smart dansk opfindelse bekæmper oversvømmelser med vand

En mobil dæmning, som kan beskytte mod oversvømmelser, kan blive en international eksportsucces.

Virksomheder

Et større gennembrud er lige om hjørnet for en lille dansk virksomhed, der har opfundet en mobil dæmning som værn mod oversvømmelser.

Firmaet Environment Solutions (ES) har solgt 20 kilometer af sit dæmningssystem til det nationale beredskab i Rumænien, som dermed bliver det andet land i Europa, der indfører systemet på landsplan.

»Det er fantastisk at se, at et land som Rumænien hopper i førertrøjen, når det gælder at indføre ny teknologi«, siger direktør Anders Phillipsen fra ES. Rumænien har allerede tidligere anskaffet 1,5 kilometer mobil dæmning til tre af landets regioner, og Anders Phillipsen har for nylig trænet tre hold på hver 12-16 redningsarbejdere i at bruge det innovative system.

Lange plastikslanger pustes op til dæmninger

Den mobile dæmning består i al sin enkelhed af en række lange plastikslanger, der pumpes op med det selv samme vand, som truer i situationen. Den fyldte slange danner en solid barriere, der er langt mere effektiv end de traditionelle bunker af sandsække.

»I nogle situationer bruger man ild til at bekæmpe skovbrande. Tanken var, om man kan gøre noget lignende ved oversvømmelser, bruge truslen som en ressource og bekæmpe vand med vand«, fortæller Anders Phillipsen.

Billeder af vandmasser, der skyller ind over landskaber og byer, hører efterhånden til de fast tilbagevendende indslag i tv-nyhederne – i år var det blandt andet Serbien, Bulgarien, Kroatien og Rumænien, der blev hårdt ramt, mens det sidste år gik ud over Tyskland, Østrig, Tjekkiet og Ungarn.

Ifølge Verdensbanken er oversvømmelser den hyppigst forekommende naturkatastrofe og den, der koster flest menneskeliv og materielle tab. Og der vil kun komme flere af dem, i takt med at klimaet ændrer sig.

DANSKER I SERBIEN:

Systemet, som er døbt NoFloods Barriers, er så let og kompakt, at en enkelt lastbil kan medbringe udstyr nok til 1 km dæmning, som kan udlægges af fire mand på få timer.

»For at gøre det samme på traditionel vis skal man bruge 150.000 sandsække, 2.500 kubikmeter sand, 140 lastbiler og omkring 7.000 mandetimer. Med vores system er vi nede på en halv procent af de ressourcer, og prisen er mere eller mindre den samme«, siger Anders Phillipsen. Alene det at få så mange lastbiler frem til områder, som vandmasserne gør ufremkommelige, er en kæmpe udfordring.

Sidste sommer reddede NoFloods en gasterminal nord for Budapest i Ungarn, og denne vinter er NoFloods blevet brugt i seks tilfælde i franske byer til at afværge alvorlige oversvømmelser i Bretagne og i den sydvestlige Landes-region. Den franske beredskabsstyrelse Sécurité Civile lagde for eksempel 400 meter dæmning ud på mindre end en time ved byen Mont de Marsan og fik holdt flodvandet tilbage fra en vigtig jernbanestrækning, som ellers ville blive lammet. I Pontivy i det nordlige Frankrig reddede barrieren en del af byens beboelseskvarter fra at blive ødelagt af vand, da voldsomme regnmængder fik områdets floder til at gå over deres bredder.

Sécurité Civile har nu tegnet en 4-årig kontrakt med den danske virksomhed og investeret i 10 km mobil dæmning, som står fem strategiske steder i landet, klar til udrykning. Systemet er også blevet solgt i mindre mængder til blandt andet Slovenien, Storbritannien, Thailand og Italien.

Hurtigt og fleksibelt

I Frederiksberg og Københavns Kommuner har den mobile dæmning vakt interesse efter det store skybrud i juli 2011. Tidligere beredskabschef i Frederiksberg Kommune Brian Eriksson forklarer, hvorfor kommunen har valgt at indkøbe 1,2 km af NoFloods mobile dæmning for at være forberedt, næste gang vandmasserne truer:

»Fordi det er let at betjene, og fordelen er, at man kan bruge det vand, man alligevel skal pumpe væk, for eksempel fra en kælder, og pumpe det ind i de her tuber i stedet for bare at pumpe for at komme af med det«, siger han, som i dag er beredskabschef i Brøndby Kommune.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han vurderer, at det går cirka 40 gange hurtigere at udlægge den mobile barriere end at bygge mure af sandsække.

»Man skal have leveret sand, have folk til at fylde sække og stable dem – at lave en tilvarende barriere i den længde vil tage ugevis, hvorimod det her kan lægges ud på få timer«.

Under forrige weekends skybrud nåede dog hverken Frederiksberg eller Københavns Brandvæsen at benytte dæmningerne, fordi vandet kom med så kort varsel. Begge brandvæsner forventer dog, at det kan blive nyttigt til at ’opmagasinere’ vandmængder i situationer, hvor kloaknettet er overbelastet.

ES håber også, at de mobile barrierer har potentiale i nogle af de store udviklingslande, som er truet af langt værre oversvømmelser end Danmark. Ikke mindst i Asien bliver lande som Bangladesh, Filippinerne og Thailand jævnlig overvældet af løbske vandmasser.

Folkekirkens Nødhjælp er derfor i færd med at undersøge, om der kan skaffes midler til at afprøve systemet i for eksempel Bangladesh, fortæller katastrofechef Erik Johnson.

»Store dele af Bangladesh er under 3 meter over havet, og det gør landet meget sårbart for storme i monsunsæsonen. Derudover sker der jævnlig oversvømmelser fra regnvand og fra floderne, der kommer fra den nordlige del af landet og går over deres bredder«, fortæller han.

»Den mobile dæmning vil muligvis kunne bruges til at beskytte sygehuse, skoler eller til at skabe sikre områder, hvor folk kan søge tilflugt, og hvor redningsarbejderne kan koordinere deres indsats«.

Man bruger i øjeblikket en strategi med at bygge særlige tilflugtssteder og udpege højtliggende områder som safe hills, hvor mennesker og husdyr kan søge tilflugt, når vandet stiger, og man bruger forskellige typer dæmninger som for eksempel sandsække.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men de er ikke særlig mobile, og de tager lang tid at sætte op. Vi mangler en komplet cost-benefit-analyse for denne type teknologi, men de resultater, de har haft med de mobile dæmninger i Europa, ser meget lovende ud«, siger han.

Hos investeringsfonden Capnova, som med en blanding af offentlige og private midler støtter innovative virksomheder i den tidlige fase, er forventningerne til NoFloods betydelige.

»Der er et kæmpestort potentiale. Det bliver ved med at regne, og klimaet bliver mere og mere problematisk. En 3-cifret millionomsætning i løbet af få år ville ikke være urealistisk«, siger investeringschef Tom Weidner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce