Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
undskyld. Rigmanden Jesper 'Kasi' Nielsen har modtaget en undskyldning fra Skat for den behandling, han har fået.
Foto: Lars Poulsen (arkiv)

undskyld. Rigmanden Jesper 'Kasi' Nielsen har modtaget en undskyldning fra Skat for den behandling, han har fået.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skandalesager gør ondt: Skat får hug i ny stor tillidsundersøgelse

Behandling af rigmand og fejlvurderinger spiller ind på tilliden til Skat.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fejl i ejendomsvurderinger og aggressive metoder over for forretningsmanden Jesper 'Kasi' Nielsen. De senere års skandalesager i Skat gavner ikke danskernes tiltro til organisationen.

Både borgere og virksomheders tillid til Skat er i hvert fald faldet mellem 2011 og 2013, viser en ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for Skat. Det skriver DR Nyheder.

Ifølge Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, er det meget alvorligt, hvis befolkningen ikke stoler på Skat.

»Vi har et stort og veludviklet velfærdssamfund, som kræver, at der opkræves mange skatter og afgifter, hvor det derfor er vigtigt, at alle betaler, hvad de skal i skat. Hvis vi ikke har tillid til systemet, så vil nogen snyde mere. Og så er det i bund og grund hele velfærdssamfundet, der er på spil«, siger han til DR Nyheder.

Negativ omtale udløser dalende tillid

I undersøgelsen skriver Skat selv, at den dalende tillid sandsynligvis skal ses som et resultat af den negative omtale i de seneste år. Bent Greve enig i, at det er de store sager i pressen, der har gjort ondt:

»Skat har haft en række problematiske sager i de seneste år. Der er ejendomsvurderingerne, og så har der været en lang række personsager, hvor Skat er kommet i dårligt lys. Vi har set flere sager, hvor folk føler, at retssikkerheden har været krænketû, siger Bent Greve til DR Nyheder.

Skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret på Aarhus Universitet, Torben Bagge, mener imidlertid, at man skal passe på med at give Skat hele skylden for, at tilliden er faldende. Politikere har også en stor del af ansvaret, mener han.

»Eksemplet med ejendomsvurderinger hænger jo nok lidt sammen med, at man politisk havde en tanke om, at man skulle afskaffe ejendomsvurderingerne, og dermed begyndte man at fjerne ressourcer fra arbejdet med at opdatere vurderingssystemet, og det er jo så baggrunden for, at der kommer fejlagtige vurderinger ud af systemet«, siger Torben Bagge til DR Nyheder.

I undersøgelsen er 1.890 borgerne blevet spurgt, om de har tillid til, at Skat beregner deres skat korrekt, og om Skat er fair og retfærdig. De har svaret på et indeks fra 1 til 5, hvor 1 er udtryk for meget lav tillid og 5 er udtryk for meget høj tillid.

Mens tilliden blandt de adspurgte til, at den enkeltes skat beregnes korrekt, er 3,51, så er tilliden til, at Skat er fair og retfærdig 4,27 på indekset. For begge spørgsmåls vedkommende giver det et fald i indekset på cirka 0,25 point siden lignende undersøgelser i 2011 og 2012.

Virksomhederne er også meget kritiske

Også blandt de danske virksomheder er tilliden faldet siden 2011. I alt 1.280 virksomheder har deltaget i undersøgelsen, og værst ser faldet ud, når virksomhederne bliver spurgt til, om Skat er fair og retfærdig. Resultatet ender på 4,08 i indekset – og det er et fald på omkring 0,40 point i forhold til årene før. Virksomhederne mener i øvrigt, at Skat behandler virksomheder med lignende skatteforhold mindre ensartet. Her er resultatet 3,27, og det svarer til et fald på cirka 0,30 point siden 2011.

Ifølge Torben Bagge er der kun én vej frem for Skat, hvis de skal vende tilliden. Men det kan tage lang tid, vurderer han:

»Man skal have en anden kultur, og det skal gennemsyres helt ned i organisationen, og det ved jeg også, at Skat allerede er i gang med, men før man kommer helt ud i yderste led i hele organisationen, så går der noget tid«, siger han til DR Nyheder.

Ekspert ærgrer sig over endnu et ministerskift

Derfor ærgrer skatteadvokaten sig over, at regeringen igen har udskiftet ministerposten, fordi den tidligere skatteminister Morten Østergaard (R) netop satte retssikkerhed på dagsordenen som førsteprioritet.

»Man kan jo frygte, at der nu går en rum tid før Benny Engelbrecht (S) får sat sig i stolen, og det er jo helt fair, men så kan man jo bare frygte, at der ikke rigtig sker noget«, siger han.

DR Nyheder får en kommentar fra skatteministeren senere på morgenen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden