Storkøb. Danskerne bruger hvert år milliarder på at købe ind i butikker syd for grænsen, og det seneste års tid har man kunnet klare sine grænseindkøb hjemme fra computeren.
Foto: Magnus Holm (arkivfoto)

Storkøb. Danskerne bruger hvert år milliarder på at købe ind i butikker syd for grænsen, og det seneste års tid har man kunnet klare sine grænseindkøb hjemme fra computeren.

Virksomheder

Skat vil tjekke netgrænsehandel

Tyske myndigheder udleverer oplysninger om danskeres indkøb. Skatteministeren vil forenkle anmeldelse af indkøb.

Virksomheder

I løbet af efteråret får Skat ved hjælp af de tyske myndigheder mulighed for at kontrollere den dansk-tyske grænsehandel via netbutikker.

Det fremgår af et svar til den konservative Brian Mikkelsen, der i Folketingets Skatteudvalg i august spurgte, hvad Skat egentlig gør for at kontrollere, om de danskere, der køber øl, vin og spiritus via netbutikker i Tyskland, anmelder deres indkøb og betaler punktafgifter.

Til gengæld fremgår det af andre svar til både Brian Mikkelsen og Venstres Mads Rørvig, at Skat ikke har nogen anelse om omfanget af netgrænsehandlen og heller ikke gør noget for at finde private forbrugeres anmeldelser og udstede eventuelle bøder til private.

»En sådan opgørelse forudsætter en manuel gennemgang af området, hvilket vurderes at være uforholdsmæssigt ressourcekrævende«, står der i et af svarene fra den nye skatteminister, Benny Engelbrecht (S).

Det er hverken Brian Mikkelsen eller Mads Rørvig tilfredse med og har igen bedt Skat om oplysningerne.

»Det er stærkt problematisk, at man ikke kender størrelsesordenen af problemet, så vi ikke har et ordentligt beslutningsgrundlag«, siger Brian Mikkelsen. »Vi er nødt til at have en opgørelse«.

»Det kan lade sig gøre at skaffe oplysningerne«, siger Mads Rørvig. »Det kan godt være, at det ikke er belejligt for Skat, men vi politikere har et ansvar for at skaffe os et solidt overblik«.

Nyt system på vej

Skatteminister Benny Engelbrecht kan godt forstå kritikken, men vil hellere bruge ressourcerne på at gøre det enklere for netbutikkernes kunder at anmelde deres indkøb til Skat:

»Selve indkøbene i netbutikkerne ordnes jo ved et par klik, men derefter er det i øjeblikket mildt sagt besværligt at anmelde sine afgiftspligtige indkøb. Det må vi have lavet om på. Skat er i gang med at lave et nyt system, og jeg har bedt om, at opgaven prioriteres«, siger han.

Når de nye rutiner indføres, bliver det ifølge skatteministeren meget nemmere for Skat både at følge de enkelte indkøb og at lave statistik, »så vi fremover får et godt overblik«.

Skat bad sidste år i september de tyske myndigheder om at få oplysninger om tyske netbutikkers salg af varer med punktafgift til private kunder med bopæl i Danmark. I juli i år lovede de tyske myndigheder at sende oplysningerne til Skat, som regner med at få dem i løbet af de kommende måneder.

Teknisk vil det ifølge Politikens oplysninger foregå ved at få oplysninger om handel betalt med dankort eller kreditkort.

Skatteministeren understreger, at han ikke er ude på at genere grænsehandlen eller hindre den fri konkurrence: »Men der gælder nogle bestemmelser for grænsehandlen, som vi naturligvis må sørge for at få overholdt«, siger Benny Engelbrecht, med henvisning til at også Miljøstyrelsen og Forbrugerombudsmanden arbejder med netgrænsehandlen for at skabe et klart overblik.

»For mig er den største prioritet at skabe helt klarhed, og netbutikkerne bliver nødt til at gøre det klokkeklart for deres kunder, at der skal betales punktafgifter i Danmark af en del varer. Det må ikke være sådan, at kunderne af uvidenhed ikke anmelder det indkøb, de skal«.

Næsten alle netbutikkerne oplyser på deres hjemmesider kunderne om, at de selv skal henvende sig til Skat for at betale de danske punktafgifter. De mest populære grænsehandelsvarer med afgifter er øl, vin og spiritus, men der er også punktafgifter på blandt andet engangsservice, chokolade, lakrids, mandler og bæreposer med hank af plast eller papir.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De fleste af dem bringer oplysningen som en del af handelsbetingelserne, som de færreste kunder læser igennem. Politiken spurgte i sommer en række kunder, om de havde husket at melde afgiftspligtige indkøb. Ingen af dem anede, at de selv skulle henvende sig og betale danske afgifter.

»Når man handler på nettet, læser man da ikke de alenlange betingelser«, sagde en jysk kunde, der havde købt spiritus.

Klar afstand

Skat har også netop skærpet et såkaldt styresignal. For at undgå dansk moms skal en kunde i en netgrænsebutik selv bestille transport, og transportfirmaet må ikke være en del af netbutikken.

I styresignalet slås fast, at netbutikkens hjemmeside ikke automatisk må videresende oplysninger til transportfirmaet om blandt andet modtagerens adresse. I så fald organiserer butikken reelt transporten, og så skal der betales dansk moms.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce