Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Autograf jægere. Fansene flokkedes om Cristiano Ronaldo, dengang i United-trøjen, da holdet i 2007 var på besøg i Macau.
Foto: Kin Cheung/AP

Autograf jægere. Fansene flokkedes om Cristiano Ronaldo, dengang i United-trøjen, da holdet i 2007 var på besøg i Macau.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Asien gør fodboldspillere til værdifulde brands

Europæisk fodbold tjener i disse år mere og mere på fans i Asien.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis en fodboldspiller skifter fra Manchester United til Real Madrid, vil europæiske Manchesterfans ofte forbande ham for det. Blandt asiatiske fans er det helt anderledes. I Asien er det mest almindeligt at være fan af bestemte spillere, og når en spiller skifter klub, så skifter fansene med ham.

Det lyder måske umiddelbart som en kuriøs kulturforskel, men for de europæiske klubber er det big business. De asiatiske seere og tilhængere betyder nemlig mere og mere for økonomien, også selv om de befinder sig en halv jordklode væk.

»Asiaternes købekraft stiger, og de er rigtig mange. I takt med, at europæisk fodbold når mere og mere ud til dem, stiger indtægterne fra tv-rettighederne i takt med velstanden i disse lande«, siger fodboldøkonom Jesper Jørgensen fra Deloitte.

Asien dikterer spilletidspunkt

Interessen for europæisk fodbold skyldes på den ene side, at niveauet i størstedelen af de asiatiske ligaer endnu er langt fra de store europæiske.

Den stigende interesse øst for Europa har resulteret i en meget konkret forandring, påpeger fodboldøkonomen: I den engelske Premier League spilles lørdagens første kamp allerede kl. 12.45 lokal tid.

Et tidspunkt, som tilskuerne på stadion ofte protesterer mod, men som ligger lige midt i aftenens bedste sendetid for det asiatiske tv-publikum, mange tidszoner væk. Det er en stor fordel i forhold til de mange andre europæiske kampe, som spilles langt efter asiaternes sengetid.

Den asiatiske interesse er nu så stor, at den er med til at trække vestlige sponsorer til engelsk fodbold, som ønsker at udvide kendskabet til deres produkt i Asien. Det gælder blandt andet den danske bryggerigigant, Carlsberg.

»En af grundene til, at vi sponsorerer Premier League, er, at engelsk fodbold er så populært i Asien. Den er en af de mest sete ligaer i Østen, og det er et stort og vigtigt marked for os«, siger Peter Giacomello, sponsorchef i Carlsberg Group.

Muligheden for en asiatisk effekt på sponsorpenge og tv-rettigheder smitter nu af på andre store europæiske ligaer, fortæller Jesper Jørgensen.

»Man ser nu, at selv Italien og Spanien er begyndt at planlægge tidligere kampe. Det er ellers lande, hvor det langtfra altid er oplagt at spille fodbold før om aftenen«, siger Jesper Jørgensen med henvisning til de sydeuropæiske landes varmere klima.

Engelsk reklameturnering i Asien

En anden konkret udløber af de stadig mere pengestærke asiater er miniturneringen The Premier League Asia Trophy, som engelske storklubber spiller i et asiatisk land hver andet år, inden den egentlige Premier League starter.

»Det er jo ikke, fordi det er bedre for klubberne at spille træningsturnering i Asien. Det er en ren markedsføringstur til ære for de asiatiske tilhængere«, siger Jesper Jørgensen.

Den store opmærksomhed på engelsk fodbold i Asien har resulteret i stribevis af millionsponsorater fra asiatisk funderede virksomheder. I sidste sæson løb seks Premier League-klubber på banen med trøjer, der var prydet af reklamer fra asiatiske lande og landsdele som Hongkong, Sydkorea og Malaysia. Dertil kommer en række andre sponsorater.

Det betyder, at sponsorerne helst vil lægge deres penge i ligaer og klubber, der har stærke brands i Asien, men det skaber også et særligt fokus på bestemte spillere, som er populære i Asien.

For når det nye, pengestærke publikum som nævnt følger spilleren mere end klubben, så er det her, opmærksomheden skal koncentreres.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det personlige brand

Særligt stjernespillere, der også gør sig bemærket for deres udseende og personlighed, såsom portugisiske Cristiano Ronaldo og engelske David Beckham, er populære. »Blandt asiatiske fans er der en anderledes kultur, hvor fokus er mere på individet end på holdet. De er sjældent hardcore fans af en klub, men i langt højere grad af en spiller«, siger Jesper Jørgensen.

Det gør de populære spillere særligt gode at bruge som omvandrende reklamesøjler, når man vil nå ud til asiatiske fans, påpeger fodboldøkonomen.

Det øgede fokus på individet frem for holdet har også vundet indpas hos de magtfulde fodboldpræsidenter i Europa. I den spanske storklub Real Madrid er Florentino Perez blevet kraftigt kritiseret af holdets fans for at tænke mere på, hvilke spillere der kan give klubben kommerciel opmærksomhed, end på, hvilke spillere holdet har brug for.

Perez lægger da heller ikke skjul på, at en vigtig faktor i hans indkøbstaktik er at se på, om den pågældende spiller kan levere nogle millioner tilbage til klubben i form af øgede sponsorindtægter og trøjesalg.

Ved sin indsættelse som præsident i Real Madrid sagde Perez, at klubben skulle købe sæsonens bedste spiller hvert år, uanset prisen. Ifølge præsidenten ville de pågældende spillere tjene en stor del af deres transfersum ind i øget trøjesalg og sponsorindtægter.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden