Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bitter lønkrig i DSB skal afgøres i voldgiftsret

Vi har ingen penge at dele ud af, siger DSB, men nu har medarbejderne fået nok.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rystende arrogant og uprofessionel. Sådan beskriver Ingeniørforeningen adfærden i DSB’s topledelse, der ikke har har afsat en krone til individuelle lønforhandlinger med de omkring 400 ansatte akademikere.

DSB-ledelsen vil gerne gennemføre de individuelle lønsamtaler, som medarbejderen har krav på i overenskomsten. Men da der ikke er nogen penge at forhandle om, er der tale om rene skinforhandlinger, og dermed bryder DSB et af de bærende elementer i den overenskomst, de selv har underskrevet. Det mener Ingeniørforeningen, Dansk Magisterforening og Dansk Jurist og Økonomforbund, der nu har fået nok.

Via deres fælles hovedorganisation, Akademikerne, vil fagforbundene nu indbringe sagen for en faglig voldgift, der skal afgøre, om DSB er gået over stregen.

Formand: Det er såre enkelt

I sidste måned forsøgte parterne at nå til enighed ved et mæglingsmøde i Finansministeriet, men også her måtte ingeniører, jurister og magistre gå med uforrettet sag; Finansministeriet bakkede nemlig op om DSB’s strategi, til stor overraskelse for de faglige forbund:

»Det her er såre enkelt, medlemmerne har krav på individuelle lønforhandlinger og tillæg; det er hele omdrejningspunktet i vores ny løn-system. Hvis ledelserne i de offentlige virksomheder i høj fart løber fra de overenskomster, de selv har indgået, så kan jeg garantere, at det får stor betydning, når vi skal forhandle nye overenskomster til næste år«, siger Morten Tiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.

»Det er så rystende arrogant og uprofessionelt, at DSB-ledelsen på denne her måde undergraver sin egen troværdighed. Men hvis DSB-ledelsen holder fast i deres udlægning af virkeligheden, må vi jo se, hvem der er stærkest – og jeg minder i al stilfærdighed om, at vi ikke har tabt en eneste faglig tvist, i al den tid jeg har været ingeniør. Vi trækker kun sabelen, når vi har en vis sikkerhed for at vinde«, siger Morten Thiessen.

DSB: Det er økonomisk ansvarligt

Også formanden for Dansk Magisterforening, Ingrid Stage, har talt dunder mod flere års løntørke i DSB:

»Det, der gør denne sag provokerende, er jo også, at DSB er en statslig virksomhed. Og så er situationen jo tilmed den, at medarbejderne gennem længere tid har været tvunget til at løbe rigtig stærkt, fordi der er gennemført flere fyringsrunder. Derfor har de ansatte en helt berettiget forventning om, at de også skal have en betaling for deres slid«, sagde Ingrid Stage til Politiken i foråret, hvor hun havde en klar forventning om, at DSB ville komme på bedre tanker.

Sådan gik det ikke.

DSB’s personaledirektør, Susanne Mørch Koch, understreger, at medarbejderne er i deres gode ret til at indbringe sagen for en voldgiftsdommer.

»Vi mener fortsat ikke, at vi bryder overenskomsten. Vi følger de centrale statslige overenskomster, men det er korrekt, at der ikke er afsat midler til en generel individuel lønregulering både i 2013 og 2014. Og det er simpelthen, fordi vi har været igennem et stort økonomisk turn-around-program, der skal give DSB en sund økonomi. Den proces indebærer, at vi afskediger og nedlægger omkring 1.000 stillinger over tre år. Vi synes, det er udtryk for økonomisk ansvarlighed, at man i en svær periode udviser løntilbageholdenhed, så vi kan komme tilbage på et sundt spor igen«, siger Susanne Mørch Koch.

Hvornår kan medarbejderne så regne med at få en lønregulering igen?

»Det skal jeg ikke kunne sige; vi er endnu ikke færdige med budgettet for 2015«.

Så i princippet kan der gå 10 år endnu?

»Jeg har svært ved at forestille mig, at der skulle være et tiårigt sigte på denne løntilbageholdenhed. Men vi har ikke taget stilling til de kommende år endnu. Budgetrammerne for 2015 er ultimativt noget, bestyrelsen skal afgøre«, siger personaledirektøren.

Hun understreger, at cheferne også har været omfattet af beslutningen om at holde lønnen i ro.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden