Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Matt Dunham/AP
Foto: Matt Dunham/AP

Klassekrig. Wongas udlånspolitik har afstedkommet mange protester i Storbritannien. Billedet er fra maj i London.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stor lånehaj får tænderne slået ud - tog op til 5.853 procent i rente

Den britiske udlånsfirma Wonga har fået besked på at eftergive gæld for 2 mia. kr.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tv-reklamerne fik det til at se så nemt ud.

Den kære gamle bedstemor komplet med grå knold i nakken og et mildt smil ringede til Wonga, og vupti var hendes og familiens økonomiske sorger løst. I hvert tilfælde på kort sigt.

På længere sigt var familiens finansproblemer formentlig i gang med at formere sig, i samme øjeblik Wonga udfyldte en check og sendte pengene til den ældre kvinde.

For selskabet er ganske vist parat til i en snæver vending at låne penge til briter, der har akut brug for kontanter. Men det er sket til en pris med renter helt op til 5.853 procent om året.

Nu har det firma, som mange britiske parlamentarikere kalder for ’legale lånehajer’, imidlertid fået et tilbageslag, der kommer til at koste selskabet lidt over 2 mia. kr. og kan få store konsekvenser for helt op mod en million briter med lommesmerter.

De britiske finansmyndigheder Financial Conduct Authority (FCA) har netop påbudt Wonga at eftergive gælden for 330.000 lånere, der allerede har store vanskeligheder med at betale deres evigt voksende gæld til selskabet. Derudover får 45.000 af Wongas kunder i den nærmeste fremtid overbragt den glade nyhed, at de gebyrer og renter, Wonga har pålagt dem, ikke længere skal betales.

Tjekkede ikke økonomien

Påbuddet kommer, efter at Wonga selv har indrømmet, at selskabet i mange tilfælde ganske enkelt ikke undersøgte kundernes økonomiske forhold og muligheder for at tilbagebetale lånene, inden firmaet udskrev en check.

Omkring halvdelen af kunderne blev aldrig nogensinde bedt om at redegøre for deres økonomiske forhold, inden Wonga bevilgede dem et lån.

Wongas direktør, Andy Haste, har undskyldt selskabets opførsel og har lovet, at han vil være med til at rydde op i en branche, der årligt låner penge ud til omkring fem millioner briter.

»Der er et helt reelt behov for, at vi får ændret den her branche«, har han erkendt efter sagen.

Får indflydelse for hele branchen

Afgørelsen om Wongas politik kan komme til at få indflydelse for hele branchen, der i alt har omkring 400 operatører i Storbritannien, eksempelvis MoneyShop og Pay Day Lenders.

Direktøren for overvågning af lånebranchen i FCA, Clive Adamson, siger til den britiske avis The Guardian, at afgørelsen i Wongas sag »bør få hele branchen til at tænke sig grundigt om«.

Forbrugerorganisationer vurderer, at omkring en femtedel af de lån, der bliver givet, kommer i stand uden de krævede økonomiske baggrundsvurderinger og derfor kan ende med at blive eftergivet.

Sker det, forudser flere eksperter, at det kan rydde voldsomt ud i markedet for lånebutikker, fordi de ganske enkelt ikke længere er så rentabelt at låne penge ud til trængte briter. Afgørelsen i Wonga-sagen kommer, bare tre måneder før nye regler træder i kraft på det britiske lånemarked. Reglerne fastslår, at det nu ikke længere er tilladt at tage mere end 0,8 procent i rente om dagen for et lån.

Samtidig kan den nye afgørelse over for Wonga betyde, at der kan komme erstatningskrav fra kunder, der allerede har betalt deres lån tilbage uden reelt at have penge til at gøre det. Ofte er der tale om mennesker, der har været tvunget til at låne af venner, familie eller gå til velgørende organisationer for at forsøge at kæmpe sig ud af den gældsfælde, et Wonga-lån ofte kan ende med at blive.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden