Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Paul Sakuma/AP
Foto: Paul Sakuma/AP

ADVARSEL Den røde skærm bag logoet signaliserer problemer for Netflix, hvis aktier er styrtdykket trods overskud.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den lille tv-pirat Netflix har solgt sig selv for dyrt

Aktien i Netflix slår flik-flak, men streaming-tv vinder fortsat frem.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kunne være afsættet til manuskriptet til en af de tv-serier, der samler seere i sofagrupper kloden rundt.

En lille fræk pirat stævner ud mellem alle de tunge giganter på mediehavet og fisker med stor hast serier og seere hjem til sit moderskib. Et veritabelt triumftog udfolder sig med kurs mod alverdens tv-skærme, mens den lille pirats overskud slår nye rekorder hvert år. Alt er ren fryd, lige indtil aktierne pludselig slår flik-flak og styrtdykker, så piraten pludselig selv befinder sig i stormfuldt farvand.

For den amerikanske streamingtjeneste Netflix, der også herhjemme har vokset sig stor med samme hast som en løssluppen pistolkugle i en af dens mange serier, er scenariet imidletid brutal virkelighed. Efter i de seneste år at have været rambuk for at se tv og film på nettet via streaming, ramlede Netflix i denne uge ind i seriøse smæk på den amerikanske børs.

»Selv om Netflix næsten har fordoblet sit overskud i forhold til samme tidspunkt sidste år, har de fået et ordentlig slag med faldet på 26 procent for deres aktier. Det er meget usædvanligt, men Netflix-aktien er også en meget vild aktie«, siger chefaktierådgiver Jakup Bærentsen, Nordea.

Netflix straffes hårdt

Sidste år havde et overskud på 617 millioner kroner og værdierne af aktierne blev tredoblet. Også i Danmark har tjenesten været en enorm succes, som i løbet af et sit første år på markedet er nået ud til en terdjedel af husstandene. Men nu er lykken tilsyneladende vendt.

Den uvanlige kombination af underskud og drastisk faldende aktier, skyldes ifølge Jakup Bærentsen, at Netflix både har fået svært ved at få nye medlemmer (abonnenter) efter at have forhøjet priserne for medlemsskab med en dollar pr måned i USA og at aktiens kurs er alt for høj. Den faldende aktie betyder, at Netflix's værdi gik ned med 40 milliarder kroner.

»Når man sælger aktien til en så ekstrem høj kurs, skal man have en lige så høj vækst. Det har de ikke og det bilver man straffet hårdt for. Hvis man ser på en graf over den aktie, ryger den op og ned. Det er ikke en af vores favoritter og man skal tænke sig godt om for at investere i Netflix, så længe aktien er så dyr«, mener Jakup Bærentsen.

I fremtiden kan Netflix endda se frem til hårdere konkurrence på det gigantiske marked i USA, når Time Warner, som ejer film- og tv-serie-kanalen HBO, tilbyder sin egen streamingtjeneste. En sådan tjeneste er allerede på markedet i Danmark under navnet HBO Nordic.

Til trods for den øgede konkurrence, står Netflix stadig stærkt på markedet. I USA ventede selskabet selv at få 1,33 millioner nye kunder hver måned i 3. kvartal, men måtte tage til takke med 980.000. Internationalt lå antallet af nye brugere månedligt på 2,04 millioner mod de forventede 2,36 millioner.

»Nedturen på aktiemarkedet for Netflix var en overraskelse, også for mig. Men aktien betragtes som skrøbelig, fordi den både er kunstig høj og fordi selskabet har meget store udgifter på at betale rettigheder til de mange film og tv-serier, de tilbyder«, siger digital analytiker Claus Bülow Christensen fra firmaet Global Connect.

Tjener masser af penge

Han betragter dog Netflix, der har omkring 1000 ansatte, som »et meget effektivt drevet selskab, som fremdeles tjener masser af penge«. Netop på grund af den hastige vækst og store fortjeneste hos Netflix, har mange andre aktører kastet sig ud på markedet for steamingtjenester. Og Claus Bülow Christensen er sikker på, at flere vil dukke op. For eksempel er amerikanske tjenester som Hulu, Sonys Cradle og Amazon Fire på vej i Europa. Især Amazon kan blive en alvorlig konkurrent for Netflix, fordi Amazon har et omfattende bagkatalog, vurderer Claus Bülow Christensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men Netflix står ikke stille. De er lige kommet til Frankrig og Tyskland, hvor de har klaret sig godt. Begge steder har de fået100.000 medlemmer meget hurtigt. Hvis de nye kunder i butikken er lige så tilfredse som dem, de har her i Danmark, kører det fint. Der er måske nok en midlertidig mætningsfornemmelse på det her marked, men det skal nok komme igen«, mener Claus Bülow Christensen.

Langt de fleste er tilfredse

Han afviser påstande om, at utilfredse kunder hos Netflix, siger deres medlemmsskab op.

»Det er spin fra primært Yousee. Langt de fleste er godt tilfreds med den vare, de får for prisen fra Netflix, som heller ikke har haft de samme tekniske problemer som HBO Nordic. De har virkelig irriteret mange. Der er meget få, som siger op hos Netflix«, understreger han.

Allerede nu er Netflix i hver tredje danske husstand og tjenesten stormer fortsat frem. Andre tjenester som Viaplay med 6 procent, YouBio med tre procent og HBO Nordic med bare 2 procent har svært ved at presse sig ind.

»Der er ingen tvivl om, at Netflix klarer sig utroligt flot i Danmark, når det gælder streaming. Jeg vil ikke sige, at vi giver op, men vi satser mere på at lancere Blockbuster senere i år. Her kan man leje film og tv-serier enkeltvis, før de kommer ud i streaming. Det tror vi på«, siger pressechef i YouSee, Ib Konrad Jensen.

Forvent ikke loyalitet

Den øgede konkurrence kan sagtens give problemer for Netflix, selv om den amerikanske tjeneste har bragt sig markant i spidsen.

»Man skal ikke forvente loyalitet fra kunderne på det her marked, hvad tjenesterne jo også selv nærmest lægger op til. Faktisk kan Netflix risikerer at bane vejen for lokale tjenester som TV2 Play og Viaplay, fordi de uddannet for eksempel os danskere i, hvad streaming er for noget og fjernet forskrækkelsen over teknologien«, siger Claus Bülow Christensen.

Efter hans vurdering vil andre tjenester dog få svært ved at opnå den folkelige status, Netflix har fået i Danmark. Hvor DR, der som den eneste udbyder kan tilbyde gratis streaming af sine egne programmer samt serier og film, dog stadig er klart den største tjeneste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Også ældre mennesker har jo fundet ud af, at man kan se tingene på sin ipad eller computer, når man vil og det er medvirkende til det store gennembrud for streaming-tv«, siger han.

Som en konsekvens af den nye måde at se tv på, er salget af fladskærme herhjemme styrtdykket fra 780.000 solgte apparater til 450.000 på et år.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden