Svensk kritik: Legetøjskataloger har for mange hvide børn

Mangfoldighedsforening er utilfreds med valget af børn i legetøjskatalog.

Virksomheder

En håndfuld legetøjskataloger i Sverige får kritik for at vise for mange hvide børn.

Katalogerne, der blandt andet kommer fra de danske legetøjskæder BR og Toys'r'us, viser alt for få børn med en anden etnisk baggrund, mener en talsmand for Rättviseförmedlingen.

Organisationen arbejder for at fremme mere mangfoldighed og ligestilling i Sverige.

»Det her påvirker børnene. Jeg synes, det er møgærgerligt og tror, at det påvirker barnets opfattelse af, hvad de kan blive og gøre«, siger Seher Yilmaz til avisen Metro i Sverige. Hun finder katalogerne alt for hvide.

Hun har tidligere i svensk tv kritiseret halloweendragter til børn for at være racistiske og krænkende og finder, at man ved at klæde sig ud som for eksempel indianer eller skotte markerer, at dragterne viser noget som afvigende og uden for det normale.

Legetøjskæde: Vi lytter efter, hvad kunderne siger

Selskabet bag de to danske butikskæder hilser Rättviseförmedlingens betragtninger velkomne.

»Vi er vant til at lytte efter, hvad kunderne siger. Hvis de ønsker mere mangfoldighed, er det selvfølgelig noget, vi vil kigge på«, meddeler kommunikationsdirektør Liselotte Gjerdrum Carlsen.

Vil vi se tilsvarende ændringer med flere etniske børn i de danske kataloger?

»Det er svært at spå om fremtiden. Men hele debatten om for eksempel kønsroller startede i Sverige. Nu har vi med stor succes implementeret den på tværs af alle vores kataloger«, siger hun.

Det svenske samfund har i dag store mindretal. Er enkelte børn med anden etnisk baggrund end svensk retvisende i forhold til det nuværende samfund?

»Vi vil gerne have kataloger, der afspejler det samfund, vi er en del af. Så ligesom i andre sammenhænge lytter vi til vores kunder, da vi løbende ønsker at forbedre vores kataloger«, svarer Carlsen.

Intens svensk ligestillingsdebat

Kritikken af legetøjskatalogerne falder midt i en svensk kurs mod en afskaffelse af kønsbetegnelser og en fjernelse af tidligere tiders udtryk, fordi de i dag forekommer svenskerne at være krænkende og fremmedfjendske.

Det har blandt andet ramt Pippi Langstrømpe, Tintin og den danske børnebog 'Mustafas Kiosk' af Jakob Martin Strid.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden