succesfuld. Jane H. Fisher-Byrialsen fotograferet i Manhattan Criminal Court under hendes arbejde med at få droppet sagen mod danskeren Malthe Thomsen. Det lykkedes.
Foto: John Minchillo/AP

succesfuld. Jane H. Fisher-Byrialsen fotograferet i Manhattan Criminal Court under hendes arbejde med at få droppet sagen mod danskeren Malthe Thomsen. Det lykkedes.

Virksomheder

Dansk succesadvokat er blevet en torn i øjet på New Yorks politi

Jane H. Fisher-Byrialsen, der fik Malthe Thomsen fri, tjener godt på at forsvare samfundets svageste.

Virksomheder

På en ganske almindelig arbejdsdag skændes Jane H. Fisher-Byrialsen med FBI, kræver store erstatninger for politivold og undersøger mordsager. Hendes klienter er ikke rige virksomheder, men samfundets svageste.

Hun blev et kendt ansigt i Danmark, da hun i august 2014 reddede Malthe Thomsen fra at ryge flere år bag tremmer i USA, da han af New Yorks politi var mistænkt for at have krænket 13 børn i en daginstitution på Manhattan.

Forsvarer for uskyldig dømt i historisk erstatningssag

Men allerede inden da var den danske advokat et velkendt navn i New Yorks retssamfund. Det var nemlig også hende, som var forsvarer for en af de fem uskyldigt dømte sorte teenagere i den historiske erstatningssag mod New York, kendt som Central Park Five-sagen. Hendes klient Kharey Wise fik cirka 73 million kroner i erstatning for at have siddet 13 år uretmæssigt i fængsel.

At hun skulle ende med at blive en topadvokat for uskyldigt dømte, havde hun ingen anelse om, da hun 2008 sammen med sin mand, David Fisher, startede et advokatfirma.

»Vi havde ingenting – ingen plan. Vi startede med at sidde og arbejde i vores lejlighed min mand og jeg. Vi havde hverken børn eller boliglån, men kun vores husleje, som skulle betales, så vi tænkte: Hvis det virker, så virker det«, fortæller Jane H. Fisher-Byrialsen.

Spredt fra mund til mund

Det gjorde det. I 2008 havde de på 10 måneder et overskud på 550.000 kroner. Omsætningen steg til 5,5 millioner kr. i 2011 og har siden 2012 ligget på 18 millioner kr. om året. I 2009 kom der endnu en partner ind i firmaet, og siden har de ansat to advokater og en sekretær.

Millionerne stammer fra en blanding af indtægter fra privatsager, erstatningssager og offentlige sager, de tager som beskikkede forsvarere. Jane H. Fisher-Byrialsen fortæller, at det aldrig har været vanskeligt at få kunder:

»Vi havde arbejdet som beskikkede forsvarere i tre år og kendte en masse advokater. Så budskabet om, at vi åbnede, blev spredt fra mund til mund. 95 procent af vores sager nu kommer fra tidligere klienter, der fortæller andre om os«.

Ideen med firmaet var aldrig at tjene millioner. Da Jane H. Fisher-Byrialsen i 2005 til 2008 arbejdede som beskikket forsvarer på Manhattan i New York oplevede hun et system, som enten frikendte eller straffede borgerne, men aldrig hjalp dem. Jane og hendes mand var begge trætte af at føle, at de aldrig for alvor hjalp klienterne.

»Det her er ikke Danmark. Jeg vil sige, at 95 procent af de mennesker, vi repræsenterer, ikke har haft en ordentlig chance i livet. Så vi forsøger at skabe et menneske igen – give dem en ny chance for at få retfærdighed. Der er mange advokater, som siger: Jeg forsvarer dig kun i kriminalsagen – jeg hjælper dig ikke med alle de andre problemer, du har i dit liv og heller ikke de ting i dit liv, som bliver påvirket af sagen. Sådan tænker vi ikke. Vi hjælper folk med deres boligsituation, deres sygesikring og alle de ting, som kan blive påvirket af en anholdelse«, fortæller Jane H. Fisher-Byrialsen.

De advokater, der arbejder i firmaet, forpligter sig til at hjælpe klienten tilbage til livet. Noget de gør ved bl.a. at inddrage forskellige velgørenhedsgrupper, som yder socialhjælp. Og selvom en af advokaterne skulle tabe en sag, og klienten ryger i fængsel, så fortsætter de med at hjælpe ved f. eks. at opfordre vedkommende til at tage en uddannelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forretningen er gået fra udelukkende kriminalsager til søgsmål

Da firmaet lige var blevet stiftet, beskæftigede det sig udelukkende med kriminalretssager. Men efter gang på gang at have set klienter, der var blevet »gennemtæsket« af politiet, udvidede ægteparret forretningen til søgsmål.

»Den første sag drejede sig om en ung mand, som var blevet stoppet i sin bil af politiet for at tale i mobiltelefon. Han havde fået en bøde, og politiet var gået. Men fordi gaden var smal, kunne politiet ikke komme uden om hans bil. Han sad og pakkede sit kørekort væk og råbte derfor ud ad vinduet, om ikke de bare kunne bakke. Det blev de så sure over, at de gennemtæskede ham og arresterede ham for spirituskørsel. Venstre side af hans ansigt var et stort sår«, mindes hun.

Efter hun vandt den unge mands kriminalsag, sagsøgte firmaet New York og han fik næsten 500.000 kr. i erstatning.

Den praksis skulle vise sig at blive opskriften på succes. Hver gang hendes advokatfirma vinder en sag nu, sagsøger det efterfølgende politiet og byen. Firmaet tager, som det er kutyme, en tredjedel af erstatningen.

Det næste store søgsmål på Jane H. Fisher-Byrialsens skrivebord er Malthe Thomsens, som kommer for næste år.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce