IVÆRKSÆTTERE. De er udvalgt blandt 500 håbefulde dimittender fra danske universiteter, professionshøjskoler, kunstneriske uddannelser og erhvervsakademier.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

IVÆRKSÆTTERE. De er udvalgt blandt 500 håbefulde dimittender fra danske universiteter, professionshøjskoler, kunstneriske uddannelser og erhvervsakademier.

Virksomheder

Særligt udvalgte får et år til at skabe drømmefirmaet

Flere fra de videregående uddannelser skal vælge livet som iværksætter.

Virksomheder

40 nyuddannede akademikere træder i dag op på scenen til Innovationsfondens kick-off arrangement for at præsentere deres forretningsidé.

Ingen let opgave, da panelet, de skal overbevise, består af erhvervsledere, pengemænd, iværksættere, en professor og en chefkonsulent.

Derefter en halvtimes »networking og kaffepause«, som beskrevet i programmet for arrangementet, der skal signalere, at Innovationsfondens nye og allerførste Iværksætterpilotordning officielt er begyndt.

Tillokkende test er tillokkende

Faktisk har akademikerne allerede én gang overbevist panelet.

For de er alle blevet optaget og kan fra i dag kalde sig iværksætterpiloter.

De er udvalgt blandt 500 håbefulde dimittender fra danske universiteter, professionshøjskoler, kunstneriske uddannelser og erhvervsakademier, som sidste år indsendte en ansøgning og en forretningsidé, da Innovationsfonden lokkede med denne tekst:

»Er du lige blevet færdig eller ved at blive færdig med din videregående uddannelse? Og har du 'en iværksætter i maven'? Så er den nye iværksætterpilotordning måske noget for dig!«.

Mentor og kontanter skal sikre succes

Fra 1. februar starter de så. Et tolv måneder lange forløb, hvor akademikerne skal realisere deres potentiale. Innovationsfondens succeskriterium er, at 80 procent af iværksætterprojekterne bliver nystiftede virksomheder.

Derfor får de hver 14.473 kroner om måneden, en personlig mentor, workshops, kontor- og mødelokaler og 35.000 kroner til køb af rådgivning, udstyr og materialer.

Formålet? At udvikle nye vækstvirksomheder og inspirere flere dimittender fra videregående uddannelser til at starte egen virksomhed.

For Innovationsfondens undersøgelser viser, at det netop er den type iværksættere, der skaber de hurtigstvoksende virksomheder.

»Det er rigtig vigtigt, at man fokuserer på studerende ved de videregående uddannelser i jagten på vækstvirksomhederne«, siger Christian Vintergaard, der er administrerende direktør i Fonden for Entreprenørskab, der siden 2011 har finansieret omkring 150 virksomhedsprojekter med høj succesrate.

»Vi ved, at de udvikler flere vækstvirksomheder, der bygger på ideer med et videnskabeligt grundlag. Det giver virksomheden en mere unik karakter, der oftest giver andre typer afkast end virksomheder, der bygger mere på produkter og serviceydelser, som findes i forvejen«.

Til forskel fra Innovationfondens iværksætterpilotordning, støtter de studenteriværksættere med op til 50.000 kroner og adgang til et investornetværk. Fordelen, siger Christian Vintergaard, ved at udbetale iværksætter en månedlig 'løn', er, at de ikke skal tænke over deres månedlig udgiter.

»Ulempen kan være, at iværksætterne vendes til en månedlig understøttelse«, siger han og tilføjer, at det kun er et gæt, da fonden endnu ikke har noget at sammenligne med.

Kæresten betaler underskuddet

En af de udvalgte iværksætterpiloter, der går på scenen i dag til Innovationsfondens arrangement, er 28-årige Martin Wickings.

For et år siden blev han dimittend fra Aarhus Universitet, hvor han studerede civilingeniører med fokus på iværksætteri og udvikling af nye produkter. Hans idé er Shophuntr, en søgemaskine på nettet, der skal gøre det nemmere at finde webshops på tværs af landegrænser, der sælger på de betingelser, man ønsker.

Hvad betyder det for dig, at du nu bliver en del af Iværksætterpilotordningen?

»Jeg har arbejdet på Shophuntr i et år nu, og den eneste grund til, at jeg har kunnet gøre det uden et kæmpe underskud, har været min kæreste, som har betalt en stor del af vores regninger. Nu får jeg et år med økonomisk sikkerhed«.

Hvorfor vil du gerne være iværksætter?

»Jeg vil meget gerne tjene nogle penge og bestemme over min dagligdag. Min kæreste er folkeskolelærer, og hendes job er meget hårdere end mit - møder til faste tider, er på hele dagen, masser af krav. Jeg kan tage en pause og stirre ud i luften, når jeg har lyst«.

Tror du på, at Shophuntr kan blive en vækstvirksomhed?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Helt bestemt. Man kan ikke udfordre os på den grundlæggende idé, fordi der er masser af webshops, der kommer flere til, og man kan bruge langt tid på Google for at finde frem til gode, pålidelige webshops. Shophuntr skal kunne fortælle dig, hvor du køber eksempelvis billige Nike-sko fra England med gratis fragt, hvis det var dit ønske«.

Føler du, at der hviler et pres på dine skuldre om at opnå succes på det år, du er støttet?

»Nej, jeg ser det bare som et skidegodt år, hvor jeg ikke skal bekymre mig om min personlige økonomi. Jeg havde fortsat med at udvikle Shophuntr alligevel, selv hvis jeg ikke var kommet med«.

Hvor er Shophuntr om et år?

»Vi har lanceret den første version i Danmark og er på vej ud i flere lande«.

Og hvis du ikke var blevet iværksætterpilot?

»Så var fremtiden uvis. Jeg havde måske stoppet om tre-seks måneder. Nu kan jeg fortsætte, ubekymret«.

I foråret 2015 søsætter Innovationsfonden en ny mulighed for at søge om at blive iværksætterpilot.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce