Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mads Nissen (arkiv)
Foto: Mads Nissen (arkiv)

karriereskift. Mikkel Borg Bjergsø startede med at brygge øl hjemme i køkkenet på Vesterbro i 2003. Siden er mikroøl blevet en levevej for den tidligere matematik- og fysiklærer.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Mikkeller køber anerkendt bryghus i USA

Det danske bryghus øjner chancen for at øge salget i Amerika.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De har hidtil 'boet til leje' hos andre bryggerier, men nu får danske Mikkeller adgang til sine egne kedler.

Mikrobryggeriet har nemlig overtaget det anerkendte bryghus Alesmiths faciliteter i San Diego i USA, og det får manden bag, Mikkel Borg Bjergsø, til at øjne nye muligheder.

»USA er vores næststørste marked og potentielt vores største. P.t. brygger vi det meste af vores øl i Belgien og Norge, som så fragtes til USA. Købet giver os muligheden for at ekspandere på det amerikanske marked, fordi vi kan brygge på lige vilkår med amerikanske bryggerier. Vores øl kan være friskere, og vi sparer på fragtomkostningerne«, skriver Mikkel Borg Bjergsø i en begejstret presssemeddelelse.

Bryggeriet startede hjemme i køkkenet på Vesterbro

Mikkel Borg Bjergsø, der er tidligere matematik- og fysiklærer, startede Mikkeller hjemme i sit køkken på Vesterbro i 2003. Siden er hobbyprojektet blevet en levevej med internationale anerkendelser, eksport til over 40 lande og nøgle til syv egne barer i Stockholm, San Francisco, Bangkok og København.

Mikkeller vil ikke ud med, hvor meget de har givet for det amerikanske bryghus. Men driftschef Jacob Alsing oplyser, at Mikkeller formelt fortsætter samarbejdet med Alesmith omkring bryggeriet, men at det danske mikrobryggeris ejerandel er så stor, at det har sikret sig den fulde kontrol.

Faktisk vil de nok komme til at se en del til hinanden, Mikkeller'ne og Alesmith'erne, eftersom Alesmiths indehavere er ved at udvide med et større bryggeri ved siden af.

Og hvorfor så ikke lade andre bryggerier komme til, ligesom Mikkeller har lejet sig - og fortsat vil - leje sig ind hos andre bryggerier. Det kan i hvert fald sagtens komme på tale, siger Jacob Alsing.

Brormand brygger også småt

Mikkel Borg Bjergsø er ikke den eneste i familien, der brygger mikroøl. Broren Jeppe Jarnit-Bjergsø er også i branchen med sit Evil Twin Brewing, som også slår sine folder i USA.

Skal de så ud i en familiefejde i USA?

»Nej, det er ikke intentionen. Vi tror, de to brands vil supplere hinanden, og vi tror, at Jeppe vil fortsætte sin succes«, lyder det fra Jacob Alsing.

Flere danske mikrobryggerier eksporterer

Det går godt for de danske mikrobryggerier, lyder det fra Bryggeriforeningen, der har 38 af landets rundt regnede 120 små bryggerier med eget anlæg som medlemmer.

»Det går rigtig godt for dem, som klarede skærene under finanskrisen«, siger Per Sten Nielsen, der er kommunikationschef i foreningen.

»De sidste par år eller tre er der flere og flere, der har fået sorte tal på bundlinjen. De begynder at tjene penge. Flere investerer i nyt udstyr, nye anlæg og større tanke. Flere og flere eksporterer, og de giver udtryk for, at de har ansat nye medarbejdere, eller planlægger at gøre det«.

»Amager Bryghus eksporterer til omkring 50 lande, og Nørrebro Bryghus til omkring 20«, siger Per Sten Nielsen.

Også herhjemme går det fremad med salget af mikroøl. Ifølge de seneste tal fra Bryggeriforeningen stod mikrobryggerierne for rekordhøje 5,9 procent af det indenlandske salg i 2013, mod kun 0,75 procent i 2004.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden