0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arkitekter skal tænke business og fremtid

Danske arkitektvirksomheder skal blive bedre til at tjene penge for at klare sig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lige under Irma-hønens æg for enden af Dronning Louises Bro ligger en godt gemt baggård - en af de få gamle baggårde, der endnu ikke er blevet slået sammen med de omkringliggende.

Bygningen under den lysende høne er Irmas historiske lokaler, men i dag er æg, mælk og æblesmør skiftet ud med skriveborde, computere og blyanter. Årstiderne Arkitekter har til huse i bygningen i anden baggård, som virksomheden selv har sat i stand fra tag til kælder.

Ombygningen har taget fem år - en årrække som har budt på solide udfordringer for den danske arkitektbranche, der blev hårdt ramt af den økonomiske krise. Selvom omsætningen for branchen som helhed har ligget nogenlunde stabilt igennem kriseårene, dækker harmonien i tallene over en noget anden og mere turbulent historie:

Branchen er siden 2009 skrumpet med 15-20 procent og særligt de små og mellemstore virksomheder led som følge af de svære vilkår. Men nu er de arkitektvirksomheder, som klarede skærerne, godt igang med at hive sig selv op ved håret.

Vi er ikke gode til det hele

Flere og flere er igang med at stramme organisationen, effektivisere og professionalisere det kreative virke. Også Årstiderne Arkitekter som målt på omsætning tegner sig for branchens største fremgang fra 95,8 millioner kroner i 2012-13 til 119,4 millioner i det seneste regnskab.

Branchen har længe været for lidt opmærksom på at lave forretning på det gode ry

»Vi har gjort op med tankengangen om, at vi er gode til alt og fokuserer i stedet vores forretning på det, vi er rigtig gode til. Ikke kun det vi mener, vi er rigtig gode til, men det vi kan dokumentere. Vi skal være en kreativ virksomhed baseret på viden«, siger Torben Klausen, som er administrerende direktør og partner i Årstiderne Arkitekter.

Det betyder blandt andet, at der i den 150 mand store virksomhed med filialer i Silkeborg, Herning og København er ansat folk, der er specialister på hver deres område og som bliver knyttet på de enkelte projekter.

»De kender et givent område helt til bunds og laver ikke andet. Vi forvalter ganske store summer af andre folks penge, så vi vil basere vores kreative og æstetiske løsninger på dokumentation«, siger Torben Klausen, som er uddannet civiløkonom og har en fortid hos blandt andre Lego.

Brancheforening: Ikke kun kunstnere

Hos arkitektvirksomhedernes brancheorganisation DANSKE ARK, der har godt 700 medlemmer, bekræfter man tendensen og har lagt en branchestrategi med fokus på forretningsudvikling.

Selv om de offentlige investeringer særligt i sygehuse i nogen grad har holdt hånden under branchen i kriseårene, har arkitekterne ikke længere råd til primært at fokusere på det faglige og kreative. Der skal tænkes businessplaner og holdes øje med økonomien, hvilket blandt andet har betydet, at flere arkitektvirksomheder ansætter administrerende direktører med relevante økonomi-baggrunde.

»Danske arkitekter er verdensberømte for smuk og funktionel arkitektur. Men branchen har længe været for lidt opmærksom på at lave forretning på det gode ry. Nu ser vi en øget specialisering hos de store og mellemstore virksomheder. Arkitekter skal foruden at være kunstnere i dag også styre en virksomhed og have fokus på forretningsdelen«, siger Lene Espersen, som er direktør for DANSKE ARK.

Mellemstore virksomheder har særligt brug for styring

Mens de allerstørste danske arkitektvirksomheder som Henning Larsen Architects og Årstiderne Arkitekter er godt med, er den økonomiske udvikling særligt relevant for den mellemstore virksomheder, som udgør størstedelen af Danske Arks medlemmer.</