Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rivaler gnaver sig ind på it-gigants monopol i kommunerne

Kommuner sparer millioner på brud med KMD's landsdækkende dominans.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når kontanthjælpsmodtagere får udbetalt kontanthjælp, eller når far og mor får barselsdagpenge, er det store, brummende it-systemer, der sørger for, at de rette beløb lander på de rette konti. De og en masse andre it-systemer har virksomheden KMD, det tidligere Kommunedata, i mange år stået for alene. Men storleverandørens de facto-monopol er langsomt ved at blive brudt.

Kommunernes it-indkøbsfællesskab Kombit har sammen med Udbetaling Danmark inden for det seneste halve år sendt seks af kommunernes allerstørste it-systemer, som KMD før sad på, i udbud.

Det specielle er, at vi for første gang i tallene kan se, at der er konkurrenter på KMD's monopolområder.

De nye it-systemer er endnu ikke sat i drift, men i Favrskov Kommune har de allerede sparet en halv million kroner på, at Kombit har kunnet forhandle sig frem til en lavere pris på de nuværende systemer, fortæller Henrik Brix, it- og digitaliseringschef i kommunen og formand for foreningen for kommunale it-chefer, Kita.

DE SMÅ KOMMER

Og den besparelse vil ifølge indkøbsfællesskabet Kombit kun vokse, når de nye systemer indfases. Tre af udbuddene røg tilbage i KMD’s hænder, men spørger man Mikkel Tang Hedegaard, kommunikationschef i Kombit, betyder den øgede konkurrence, at kommunerne i fremtiden skal betale mindre for driften af it-systemerne.

»Der er kommet meget mere konkurrence i markedet, og det giver besparelser for kommunerne. Vi havde en forventning om at spare kommunerne for 25 procent på it-driften af de fire systemer, som vi i Kombit har udbudt, og det ser ud til at kunne holde«.

Systemerne står blandt andet for udbetaling af kontanthjælp og sygedagpenge, og kommunerne betaler i dag samlet en halv milliard kroner om året for de fire systemer.

Forskellige priser på samme produkt

Kommunernes Landsforening (KL) solgte i 2009 it-virksomheden KMD til private hænder og oprettede herefter it-indkøbsfællesskabet Kombit med halvdelen af de penge, man fik for salget. Kombit blev således sat i verden for at udbyde store dele af det kommunale it-marked og på den måde bryde KMD's monopol.

Men overgangen gik ikke problemfrit.

I 2010 vurderede Konkurrencestyrelsen, at 29 kommuner havde negligeret at sende deres aftaler med KMD i udbud, og i 2012 kunne Politiken fortælle, at flere kommuner betalte vidt forskellige priser for de samme it-systemer, som KMD stadig havde monopol på. Én kommune betalte således 26 gange mere for systemet KMD Udbetaling end en anden. Et system, som KMD stadig sidder på, men som efter planen skal udfases og erstattes af NemKonto.

FORSKEL

I KL er man glad for, at monopolet nu er ved at blive brudt, for det vil give mere fair priser, mener kontorchef for digitalisering og borgerbetjening Pia Færch.

»Under monopolsituationen var KMD de eneste på markedet og de eneste med forretningsviden, og derfor kunne de styre priserne«.

Men hvorfor har det taget så lang tid at bryde monopolet?

»KMD har siddet med al viden om forretningen og systemerne. Den viden har vi skullet opbygge, og det tager nogle år«, siger Pia Færch og fortsætter:

»2010 var en overgangsfase fra monopolsituationen, hvor man netop ikke var vant til at sende i udbud. Derfor går jeg ud fra, at kommunerne i dag har sendt de kontrakter i udbud, som de skal«.

KMD er stadig størst

Grith Skovgaard Ølykke er lektor i udbudsret ved CBS. Hun understreger, at det er en lang og tung proces at udskifte et gammel it-system med et nyt, og at også brugerne skal vænne sig til de nye systemer. Og så tager overgangen fra monopol til frit marked tid.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er ikke gået lang tid fra salget af KMD i 2009 til i dag. Mange kommuner har nok været glade for deres produkter, og nu skal de så til at købe noget nyt. Så der vil være en overgang fra et monopol til et frit marked«, siger hun.

Den dag i dag er KMD også stadig den suverænt stærkeste spiller i det kommunale it-marked.

Det er vores klare forventning, at vi også i årene fremover vil være en afgørende aktør på det offentlige it-marked.

Tal fra analysefirmaet UdbudsVagten viser således, at it-giganten i 2014 vandt 93 af alle offentlige it-aftaler på over 1,5 million kroner, mens de 11 næststørste virksomheder tilsammen vandt 94 aftaler. I alt 440 it-kontrakter blev underskrevet med 197 leverandører i 2014.

Alligevel kan direktør i UdbudsVagten Kevin Leig Bengtsson nikke genkendende til, at den fri konkurrence for alvor er begyndt at spire.

»Over de seneste tre år har flere og flere it-virksomheder vundet offentlige udbud. Men det specielle er, at vi for første gang i tallene kan se, at der er konkurrenter på KMD’s monopolområder«, siger han.

Bliver billigere for borgerne

Lektor Grith Skovgaard Ølykke understreger, at det er godt, at der nu er slået hul på monopolet.

»Det betyder, at der fremadrettet kommer mere konkurrence. Det giver mulighed for flere produkter at vælge imellem, mere innovation og lavere priser. Og så kommer det borgerne til gavn ved, at de kommer til at betale mindre i skat, fordi kommunerne betaler mindre for systemerne«.

MANGLENDE UDBUD

I KMD ryster man dog ikke i bukserne over den nye konkurrence.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»At KMD nu møder flere konkurrenter i markedet er ikke overraskende. Store dele af de kommunale it-opgaver har været konkurrenceudsat, og generelt er konkurrencen øget i hele it-branchen. Fra KMD’s side hilser vi konkurrence velkomment, og det er kun sundt, at kunderne har flere udbydere at vælge imellem«, skriver direktør Morten Langager i en e-mail, men understreger:

»Vi hæfter os først og fremmest ved, at KMD fortsat står yderst stærkt i det offentlige segment. Det er et marked, som betyder meget for KMD, og hvor vi gennem en lang årrække har opbygget solide kompetencer. Det er vores klare forventning, at vi også i årene fremover vil være en afgørende aktør på det offentlige it-marked«.

To tredjedele af KMD's omsætning kom i 2014 fra de danske kommuner.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden