Iværksættere. Søren Iver Knudsen (th.) og Thor Martin Jensen har fået et legat til at føre deres visioner ud i livet. FarmBackup skal gøre det nemmere for landmænd at leje maskiner af hinanden.
Foto: Joachim Adrian

Iværksættere. Søren Iver Knudsen (th.) og Thor Martin Jensen har fået et legat til at føre deres visioner ud i livet. FarmBackup skal gøre det nemmere for landmænd at leje maskiner af hinanden.

Virksomheder

Iværksættere vil skabe deleøkonomi i landbruget

Med et iværksætterlegat i baglommen vil to mænd gøre for landbruget, hvad Airbnb har gjort for boliger.

Virksomheder

I en lejlighed på Nørrebro i København sidder Søren Iver Knudsen og Thor Martin Jensen. De er begge i starten af trediverne, og har i det sidste halve år udviklet på deres virksomhed FarmBackup – en online platform, som skal gøre det nemmere for landmænd at leje landbrugsmaskiner af hinanden.

Konceptet med FarmBackup er ligesom med Airbnb og andre virksomheder baseret på tanken om deleøkonomi – altså at en landmand kan lave opslag med de maskiner, de ikke bruger lige nu, og så kan andre landmænd på den måde leje maskinerne af hinanden.

Som selvstændige regner vi på, hvor lang tid, vi kan fortsætte med at udvikle, før pengekassen er tom. Og der køber legatet os noget tid

»Ideen er, at man kan lægge sin overskudskapacitet til rådighed for andre landmænd i området. På den måde behøver hver landmand ikke at eje samtlige af alle de maskiner, der skal bruges i et moderne landbrug. Så længe der bare er dækning og samarbejde nok i lokalområdet, så kan man deles om de ressourcer, der er«, fortæller Søren Iver Knudsen.

LÆS ARTIKEL

Og det koncept er der fremtid i. Det mener i hvert fald det ekspertpanel, som i fredags tildelte FarmBackup et iværksætterlegat bestående af en pose penge samt en mentor, der skal hjælpe med at bruge pengene bedst muligt.

»Legatet udgør en betydelig post i budgettet, men det dækker selvfølgelig ikke det hele. Som selvstændige regner vi jo på, hvor lang tid, vi kan fortsætte med at udvikle, før pengekassen er tom. Og der køber legatet os noget tid, så vi undgår at træffe desperate beslutninger og gå på kompromis med vores produkt«, siger Thor Martin Jensen.

Landbrug ikke det mest sexede i verden

Den gode idé kommer sjældent ud af ingenting. Og det var heller ikke tilfældet for Søren, da han sidste år foreslog ideen med landbrugsmaskinerne til Thor, som gik med trangen til at starte noget op. Søren er nemlig selv vokset på på et landbrug på Lolland, hvor han som barn har kørt traktor og hakket roer, som han selv fortæller det. Her så han, hvordan landmændene ringede til hinanden, når de skulle låne naboens harve eller plov.

»Jeg kunne se, at man lejede de her maskiner af hinanden i stor stil, men det blev gjort meget ineffektivt. Landmændene var begrænsede af, at de kendte nogen med de rigtige maskiner, og så var alt papirarbejdet manuelt. Så tænkte jeg, at vi må kunne udvide de netværk og gøre betalingen automatisk«, siger Søren.

Vi putter en digital platform ned over en eksisterende branche, og det kunne eksperterne altså også se et markedspotentiale i

I starten var Thor ikke helt solgt, for på det tidspunkt var hans landbrugsviden meget begrænset. Han vidste samtidig også, at mange i den digitale branche ikke ser landbrug som det mest sexede i verden, og derfor ikke giver det så meget fokus. Men efter at have researchet lidt på det, fik også han øje på det potentiale, som Sørens idé gemte på.

»Andre ideer med deleøkonomi som for eksempel Airbnb lægger op til, at folk skal ændre deres adfærd, og begynde at leje deres boliger ud. Sådan er det ikke med FarmBackup, for her lejer landmændene i forvejen deres maskiner til hinanden. Det er et marked, der allerede findes. Derfor kan man sige, at vi putter en digital platform ned over en eksisterende branche, og det kunne eksperterne altså også se et markedspotentiale i«, siger Thor.

Ville ikke overtale investorer med PowerPoint-shows

Da duoen havde brainstormet på ideen, arrangerede de en præsentation for interesserede på landbrugsskolen i Dalum, hvor Sørens lillebror studerer. Der fremlagde de projektet, og bad de fremmødte om at skyde ideen ned. Men det var der ingen, der kunne. I stedet oplevede de kun begejstring, og det gav dem for alvor blod på tanden. Men der skal penge til, hvis man vil føre noget ud i livet, og derfor ansøgte Søren og Thor om legatet fra WeLoveStartups.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har tæret på vores egne opsparinger i lang tid, og før eller siden løber man tør for penge. Men det var vigtigt for os, at vi ikke skulle ud at overtale investorer med powerpoint-shows, for vi vil ikke bruge andres penge, før produktet er gennemtestet og markedspotentialet er virkeligt«, siger Thor.

LÆS ARTIKEL

Med pengene fra legatet er der ingen restriktioner eller krav om, hvordan de konkret skal bruges. Derfor lagde makkerparret tid og energi i at lave en grundig forretningsplan, samt en videopræsentation af projektet til ansøgningen. Og deres iver betalte sig, da ekspertjuryen i fredags kunne pege på netop dem, som modtagere af legatet.

Vil erobre ét område ad gangen

FarmBackup er ikke gået i luften endnu, men interesserede landmænd kan skrive sig op på deres hjemmeside, så de er med fra starten, når konceptet går i luften om cirka to måneder. Det har cirka 100 landmænd gjort indtil videre, og det er ifølge Søren og Thor alt fra helt små landbrug til store herregårde.

»Det er en god start, for det vidner om, at der er interesse for ideen. De fleste, der har skrevet sig op, er fra Lolland og dele af Jylland, men målet er, at vi skal skabe god dækning i hele Danmark. Så der er stadig lang vej endnu«, siger Søren.

Forventningerne til fremtiden er da også store, for som de selv siger, er de de allerførste i hele verden med konceptet. Derfor er det også planen, at de på sigt skal brede sig til England og USA. Men i første omgang handler det om at erobre ét område ad gangen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Specialet var testen for samarbejdet

Om at starte virksomhed sammen siger Thor, at det er vigtigt at være et godt match. Man skal kunne lide at arbejde sammen, så arbejdet føles mere som en leg end et arbejde. Og efter at have skrevet speciale sammen på CBS, er makkerparret sikre på, at de sagtens kan arbejde sammen.

»Specialet var ligesom testen, så nu ved jeg med sikkerhed, at jeg kan arbejde sammen med Søren. Jeg er sådan lidt rastløs og vil lave noget hurtigt, hvor Søren nok er mere langsom og velovervejet. Så vi supplerer hinanden meget godt«, siger Thor, mens Søren nikker samstemmende.

Det unge iværksættermakkerpar har fremtiden i sigte, og skal som de første få pengene fra legatet til at yngle. Til september vil næste hold iværksættere modtage en pose penge og nogle opmuntrende ord fra ekspertjuryen fra Microsoft, Trendsonline og Ernst & Young.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce