Iværksættere. Den danske iværksættervirksomhed DOT vil med et nyt legat få flere ud at bevæge sig med deres online-fangeleg. Her er to af de fire medarbejdere, Anders Bojen og Nicolas Kristoffersen, på udkig efter hinanden.
Foto: Joachim Adrian

Iværksættere. Den danske iværksættervirksomhed DOT vil med et nyt legat få flere ud at bevæge sig med deres online-fangeleg. Her er to af de fire medarbejdere, Anders Bojen og Nicolas Kristoffersen, på udkig efter hinanden.

Virksomheder

Mobil fangeleg skal redde børn fra inaktivitet

Iværksætteren Jacob Tækker vil have folk udenfor igen med sin kommende DOT-app.

Virksomheder

I en verden, hvor flere dør af inaktivitet end af rygning, og hvor børn sidder foran en skærm næsten 8 timer om dagen i gennemsnit, er der brug for noget, der kan være med til at trække legen udenfor igen.

Det var i hvert fald Jacob Tækkers tanke bag applikationen DOT, der med hans egne ord er »en mobil fangeleg, som man leger i den fysiske verden«.

Her er brugerne repræsenteret med en lille prik, og ligesom på en radar kan man se alle de andre spillere som små prikker på skærmen. Så handler det i bund og grund om at finde hinanden i den virkelige verden og 'absorbere' hinandens prikker ved at være inden for en fem meters radius fra modspilleren. Man kender ikke nødvendigvis hinanden, og ved derfor ikke hvem modstanderen er. Appen er stadig under udvikling, men ideen har allerede modtaget bred opbakning fra flere sider.

Det ville være meget sværere at føre ideen ud i livet uden legater og hjælp, så det er rigtig godt, at der findes de her muligheder

Senest har Jacob Tækker og hans firemands-virksomhed i fredags modtaget et legat fra WeLoveStartups, der vil være med til at puste liv i en række danske iværksætterdrømme.

IVÆRKSÆTTERI

»Der har været økonomiske udfordringer, for man skal bruge noget startkapital for at komme rigtigt i gang. Det ville være meget sværere at føre ideen ud i livet uden legater og hjælp, så det er rigtig godt, at der findes de her muligheder. Specielt for en som mig, der kommer fra en lidt anden verden end den gængse iværksætter fra CBS«, siger Jacob Tækker

I startups taler man om penge

Og på en måde er Jacob nok også lidt anderledes end de fleste iværksættere i Danmark. Han er 37 år og uddannet fra kunstakademiet, og i de sidste mange år har han levet af at være kunstner i den »højkulturelle ende af skalaen«. Og selv om det giver nogle udfordringer, når man pludselig træder ind i forretningsverdenen, giver det også nogle andre perspektiver, fortæller han.

»I kunstverdenen taler man om æstetik, indhold, etik og moral, mens det i startups lidt firkantet sagt handler meget om penge. Og det skifte skal man lige vænne sig til. Men omvendt giver det også noget energi og nogle udfordringer, at man er nødt til at tilpasse indholdet efter nogle helt andre spilleregler«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Det store fokus på at lave forretningsmodeller og businessplaner gjorde, at Jacob fik skærpet sine evner og blev bedre til at gøre sin vision mere tydelig. Sådan forklarer han det i hvert fald selv. Samtidig gjorde det ham stærkere i troen på, at DOT virkelig havde det potentiale, som han forestillede sig.

Ideen kom fra den blå Google-dot

Ideen til DOT kom fra Jacobs dårlige stedsans. Når han ikke kunne finde vej, brugte han Google Maps-appen på sin iPhone, og ideen om, at ens lokation var repræsenteret af en lille blå prik i appen, fik Jacob til at tænke.

»Jeg synes, det var ret spøjst, at jeg var en blå dot. Og hvis jeg var dér – hvor var alle de andre så henne? Hvis man også kunne se andres dots, så behøvede man ikke engang et kort i baggrunden for at kunne finde dem«.

LEGATMODTAGER

Derfra byggede han mere og mere på sin idé. Det skulle være en fangeleg, og hvis man blev fanget, skulle man kunne genoplives, så man igen kunne lege med. Derfor fik han ideen til at placere en række ’dot-spots’ rundt om i byen, hvor brugerne kan genoplive deres dot. Senere kom ideen, at brugerne selv skal kunne placere dot-spots, så de derved kan lave deres egne baner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Derfra bliver det sekundær læring – hvis man spiller på en bane i skoven, så ser man jo skoven, imens man spiller. Og hvis jeg besøger en by, hvor en person har lavet sin egen bane, så kommer jeg rundt til de forskellige steder, som personen synes, jeg skal se«, siger Jacob.

Støtte fra Undervisningsministeriet

I første omgang vil Jacob Tætter og sit team bestående af Anders Bojen, Nicolas Kristoffersen og Asbjørn Thegler satse på at få folkeskoleelever til at lege med. For det er nemlig der, appen kan gøre stor forskel, mener Jacob. Her skal det fungere som et »værktøj til at få børnene mere fysisk aktiveret i læringssammenhæng«.

Der, hvor du lærer allermest, er der, hvor du ikke ved, at du lærer

»Fokus på læring kan godt være lidt dødbideragtigt. Hvis jeg siger, at nu skal eleverne kigge på træer, så gider de ikke. Der, hvor du lærer allermest, er der, hvor du ikke ved, at du lærer. Derfor er DOT en aktivitet med elementer fra spil eller leg, der får børnene ud i den virkelige verden«.

Og de ambitioner faldt godt i spænd med regeringens planer om at få mere it ind i undervisningen. Faktisk så godt, at Jacob Tækker og DOT blev udvalgt til at modtage støtte fra Undervisningsministeriets udviklingspulje til digitale læremidler.

LÆS ARTIKEL

Derfor er planen, at projektet skal udrulles i folkeskolen, inden det for alvor lanceres til den brede offentlighed i iTunes app-store eller Google Play.

»En app som denne her er jo først rigtig sjov, når der er mange brugere med i legen. Så vi starter med at få nogle klasser af 30 eller 40 unge på ad gangen – så kan de starte med at lege med hinanden. Når appen så kommer ud til resten af offentligheden, er der forhåbentlig allerede en god brugerbase«, siger Jacob Tækker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hele verden har brug for at bevæge sig mere

Hvad fremtiden byder på for DOT er i sagens natur svært at spå om. Virksomheden har lagt en forretningsstrategi med nogle milepæle, som de gerne vil nå, og markedet for spil af den type er stadig relativt åbent og fuld af perspektiver.

Fordelen ved strukturen i DOT er ifølge Jacob Tækker, at det er skalérbart til andre storbyer. Blandt andet har de allerede eksperimenteret med at lave baner i New York og Berlin – for som han siger, så har hele verden brug for at bevæge sig mere.

»Vi ser i store dele af verden, at folk forsvinder fra udendørsområder, fordi de er klistret til skærmen. Det vil vi gerne udfordre. Selvfølgelig kan DOT ikke redde verden, men vi kan måske være med til at opfordre til en mere fysisk aktiv dag, og at vi alle og især vores børn kommer udenfor og bevæger os igen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce