Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vestager. Den danske konkurrencekommisær i EU trækker overskrifter i USA. Her er hun dog fotograferet sammen med EU-kommissær for Klima og Energi,  Miguel Arias Canete.
Foto: Geert Vanden Wijngaert (arkiv)/AP

Vestager. Den danske konkurrencekommisær i EU trækker overskrifter i USA. Her er hun dog fotograferet sammen med EU-kommissær for Klima og Energi, Miguel Arias Canete.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Google-sag får amerikanere til at spørge: Hvem er denne Vestager?

Den danske EU-kommissær får massiv omtale i USA efter sin krigserklæring mod Google. En hård negl, der strikker elefanter, lyder karakteristikken.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er overalt i den amerikanske presse, efter at hun forleden gik i krig med softwaregiganten Google, som EU anklager for ulovligt at udnytte sin dominerende rolle på markedet for søgemaskiner på nettet.

Både New York Times og Washington Post har i de seneste dage bragt store portrætter af Vestager, der i øjeblikket er i Washington for at mødes med amerikanske myndigheder og lovgivere.

SAGEN

Mens hendes forgænger på konkurrencekommisærposten forsøgte at løse tvisten bag scenen, har Vestager smidt slagsmålet ud i fuld åbenhed ved at indlede en formel sag mod softwaregiganten.

»Interessen er meget stor«, fortæller Todd Frankel, der er erhvervsjournalist på Washington Post og har portrætteret den 47-årige dansker i gårsdagens avis.

»Timingen er spændende. Hun kommer med denne store udmelding og flyver så direkte ind i Googles baghave for at tale for den største samling af konkurrencejurister i verden. Hun har virkelig sørget for at gøre reklame for sig selv før turen«.

Budkrig om tøjdyr kan begynde

I de amerikanske medier fortælles en for danskerne velkendt historie om den kontante og magtfulde politiker fra det lille parti med den traditionelle kongemagerrolle på Christiansborg.

»I EU’s konkurrence-søgsmål er Google oppe mod en hård nitte«, lyder overskriften i Washington Post, der bla. hæfter sig ved, at Vestager i Danmark har fået tilnavnet ’Margrethe III’ - »en sarkastisk hentydning til hendes betydelige magt som regeringens økonomiminister«

New York Times skriver, at hun er »kendt for at gå lige til sagen og indtage kontroversielle synspunkter, som bl.a. at støtte besparelser på pensionssystemet og andre af danskernes velfærdsgoder«.

ANDROID

Avisen fortæller i detaljer om Vestagers flittige brug af Twitter, og at hun er delvis inspiration for statsminister Birgitte Nyborg i tv-serien 'Borgen', som mange amerikanere har stiftet bekendtskab med. Selv kommisærens håndarbejde har nået New York Times, der på nettet linker til hendes hjemmestrikkede elefant, der for tiden bortauktioneres til fordel for den danske sømandskirke i New York.

»Lad budkrigen begynde, tech-lobbyister«, skriver avisen om Vestagers tøjdyr.

Når Vestagers besøg bliver dækket intenst er det ifølge Todd Frankel, dels fordi det handler om en af USA’s største virksomheder, men også fordi det illustrerer forskellen på USA’s og EU’s forskellige tilgange til regulering.

»Jeg tror, at USA ser anderledes på hele konkurrencespørgsmålet, end europæerne gør. EU går længere ikke alene i beskyttelsen af forbrugere, men også i at beskytte konkurrerende virksomheder«, siger Frankel.

Selvom amerikanerne deler bekymringen over monopoldannelse og Googles store viden om den enkelte forbruger, er der skepsis over for EU’s metoder.

»Der er mange her i USA, der ser sagen som en europæiske udfordring af hele USA’s dominans på teknologiområdet. Nogle mener, at EU er gået bag af dansen på markedet for nye teknologier over for Silicon Valley og nu forsøger at rette op på denne måde«, siger Frankel.

Google mobiliserer lobbyister

Men Vestager kan også vente opbakning i hvert fald fra nogle kredse.

»På sin vis har hun jo udstillet de amerikanske konkurrencemyndigheder ved at gå længere, end de selv var villige til. Det interessante bliver, om folk vil mene, at hun er gået for vidt, eller om hun bliver set som den, der gjorde det, USA ikke selv havde modet til. Uanset er der på den baggrund meget nysgerrighed overfor, hvem denne kvinde er«.

Vestager mødes i Washington med blandt andre chefen for de amerikanske forbrugermyndigheder, justitsministeriet og medlemmer af den amerikanske Kongres. I dag taler hun for verdens største forsamling af konkurrencejurister i det amerikanske advokatsamfund.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SVAR

»Det ironiske er, at der ikke er mange europæiske virksomheder, der har noget på spil. De virksomheder, der står bag denne sag, er i høj grad amerikanske«, siger Frankel med henvisning til, at klagerne mod Google har forbindelse til konkurrenten Microsoft, der selv har fået en EU-bøde på mere end tre milliarder dollars.

»For ti år siden var Microsoft skurken, og nu spiller de offeret«, siger Frankel.

»Spørgsmålet bliver, om Google vil bekæmpe det her i den offentlige arena eller gå ad den mere slagne vej. De vil helt sikkert mobilisere deres lobbyister på begge sider af Atlanten til denne her kamp, og de kan ikke tåle at tabe slaget i offentligheden«, siger Frankel.

Søndag rejser Vestager til New York, hvor den danske kommisær holder hovedtalen ved et investeringstopmøde og en forelæsning på New York University under overskriften »Håndhævelse af konkurrenceregler i den globale landsby«. Her vil de amerikanske tech-lobbyister uden tvivl være rigt repræsenteret for at se deres nye modstander an.

Vestagers strikkede elefant kunne ved redaktionens slutning erhverves for 245 dollars.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden