Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fairplay. Margrethe Vestager har 'en god håndfuld' medarbejdere ansat til at se på gigantiske sager som den nye mod Google og den ventede sag mod Gasprom.
Foto: Virginia Mayo/AP

Fairplay. Margrethe Vestager har 'en god håndfuld' medarbejdere ansat til at se på gigantiske sager som den nye mod Google og den ventede sag mod Gasprom.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestager: Verdens kartelskurke kan ikke føle sig sikre

Store sager mod enorme virksomheder hober sig op hos den danske EU-kommissær. Intenst, men ikke for meget, forsikrer Margrethe Vestager.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I USA undrer man sig over, hvem denne nye danske politiker er, der i sidste uge erklærede krig mod gigantiske Google. Og i Rusland har man allerede, inden sagen er gået i gang, rettet hård kritik mod, at Vestager der i dag har gjort det det samme med Gasprom.

LÆS NYHED

Selv er den danske EU-kommissær for konkurrence mere rolig i stemmen, når hun bliver bedt om at forholde sig til, at folk taler om et ekstremt skævt styrkeforhold mellem hendes direktorat og så de internationale supervirksomheder, hun lægger sig ud med.

Margrethe Vestager, kilder beskriver sager som den mod Google som David mod Goliat. Har de ret?

»Nogle gange har en virksomhed et helt advokatfirma for hver af vores medarbejdere på en sag. Det betyder, at medarbejderne skal være vældig dygtige«, siger Margrethe Vestager.

Det er de så til gengæld også, understreger hun.

»Det er de bedste folk, vi har. De er veluddannede, og de ved, hvad de har med at gøre, og de er dedikerede. Men det er så også meget nødvendigt«, siger den danske konkurrencekommissær.

Hele generaldirektoratet for konkurrence tæller 795 medarbejdere. Det lyder af meget, og når man ser det spejlblå højhus, som direktoratet har hjemme i midt i Bruxelles’ EU-kvarter, så kan det virke stort.

Men målt i forhold til, at multinationale selskaber ofte råder over interne advokathold på over 100 mand, er konkurrencedirektoratet ikke længere så overvældende stort. Især ikke med tanke på, at hvert af de hold, som arbejder fast med en sag mod for eksempel Google eller Gasprom, beskrives som »en god håndfuld« medarbejdere.

Vestager: Vi har ressourcer nok

Vestager peger på, at hendes direktorat dog også kan trække på juridisk bistand i en intern instans i kommissionen, der er oprettet til formålet. Samtidig er der andre instanser, der sikrer kvaliteten af arbejdet undervejs.

Du har også sager om Gasprom og andre på dit bord. Har I ressourcer nok?

»Det har vi. Det er godt nok meget intenst, op til klagepunktsmeddelelsen bliver lanceret, men så bliver der en mindre intensiv periode, og så bliver det intensivt igen. Sådan fungerer det«.

Nogle spekulerer i, om alle kræfter nu bruges på Google, så Gasprom og andre kan ånde lettet op. Kan de det?

»Nej, sådan fungerer det ikke. Vi har teams dedikeret til hver af disse sager, og de fortsætter med disse sager. Verdens kartelskurke kan ikke vide sig sikre. Vi skal nok være der«, siger Margrethe Vestager.

Den danske EU-kommissær har siden onsdag været på en flere dage lang tur til USA for blandt andet at give interview til den amerikanske presse om sagen mod Google.

Fra amerikansk side er der blevet lagt meget vægt på, om sagen er motiveret af, at Europa i virkeligheden bare gerne vil have Google ned med nakken for at skabe plads til egne virksomheder. Som Washington Post-journalisten Todd Frankel sagde til Politiken torsdag:

»Nogle (i USA, red.) mener, at EU er gået bag af dansen på markedet for nye teknologier over for Silicon Valley og nu forsøger at rette op på denne måde«.

Selv mener Vestager dog ikke, at modtagelsen i USA har været problematisk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Reaktionerne har været meget balancerede. Nogle synes, at det, vi gør, det skal man ikke. Andre mener, at det er rigtigt, hvad vi gør – at vi må tage sagen, hvis man mener, at der er noget at komme efter«, siger Vestager.

Favoriserer egen indkøbstjeneste

I tilfældet med Google anklager konkurrencedirektoratet den amerikanske it-gigant for at favorisere sin egen indkøbstjeneste, Google shopping, når søgeresultater vises for brugerne. Det må Google ikke, fordi selskabet dermed udnytter sin position som populær søgemaskine til at udelukke andre indkøbstjenester fra at få opmærksomhed fra brugerne, lyder anklagen.

Google har i første omgang afvist alt. I konkurrencedirektoratet ser man tre veje, som sagen kan gå.

Den første mulighed er, at det nu lykkes Google at overbevise konkurrencedirektoratet om, at der intet er om sagen. Det har Google 10 uger til fra i onsdags. Den mulighed regner de færreste dog med, da kommissionen indtil nu har brugt fem år på at forberede sagen.

Den anden mulighed er, at Google giver sig og begynder at give lige behandling til andre indkøbstjenester.

Hvis ingen af delene sker, ender man med tredje mulighed, hvor kommissionen kan give Google en bøde på op til 10 procent af den årlige omsætning. Det kan Google så anke til en domstol.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden