Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsikringsselskaber vil have fat i gentest for arvelige sygdomme

Forbrugerrådet Tænk advarer kraftigt mod at give indsigt i borgernes gener. I Justitsministeriet overvejer man sagen.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er der særlig risiko for, at lige netop du bliver ramt af en alvorlig arvelig sygdom?

Det kan en gentest måske hjælpe med at fastslå. I takt med de teknologiske kvantespring på området er priserne på gentest raslet ned, og tusindvis af danskere har fået viden om deres potentiale for arvelige sygdomme som kræft, diabetes og Alzheimers.

LÆS OGSÅ

Den viden ville også være guld værd for landets forsikringsselskaber, når størrelsen på præmier skal fastsættes og nye kunder skal godkendes eller afvises.

»Risiko for spekulation mod forsikringsfællesskaberne«

Men som forsikringsaftaleloven er skruet sammen i dag, er det ikke muligt for forsikringsselskaberne at få oplysninger om kundernes gener. Det ser brancheorganisationen Forsikring og Pension gerne et opgør med. De har derfor lagt sig i selen for at overbevise justitsministeren om en lempelse af forbuddet på området.

»Det vigtige for os, når vi taler høje forsikringer, er, at vi har den samme viden om kundens risiko, som kunden selv har. Hvis du har fået taget en gentest, der viser stor risiko for, at du får en livstruende sygdom, kan det af gode grunde påvirke din efterspørgsel efter forsikring«, siger underdirektør i Forsikring og Pension, Anne Seiersen.

I sit forslag til Justitsministeriet argumenterer Forsikring og Pension med, at den manglende adgang til gentest betyder en »risiko for spekulation mod forsikringsfællesskaberne«, fordi borgere med viden om en høj risiko for arvelige sygdomme fra en gentest kan tegne forsikring på samme vilkår som alle andre.

Justitsministeriet mødtes senest med repræsentanter for forsikringsbranchen samt kritikere fra Lægeforeningen og Forbrugerrådet Tænk i januar for at drøfte spørgsmålet, men er siden »gået i tænkeboks«, oplyser ministeriet.

Rabat på livsforsikringen

I 2008 fik 5.037 personer i Danmark foretaget gentest for arvelige sygdomme. I 2013 var tallet steget til 13.184 personer, der fik såkaldt genetisk rådgivning.

Når vores gener er i fokus, er det en del af en ny virkelighed, hvor forsikringsselskaber overalt i verden bruger nye teknologiske muligheder til at skaffe sig oplysninger og bruge dem til at gøre forsikringer mere individuelle.

I Sydafrika kan man allerede nu få rabat på sin livsforsikring, hvis man via en smartphone-app giver forsikringsselskabet fuld adgang til sine bevægelser. Her kan for eksempel en runde golf eller en tur i træningssalen udløse rabat.

LÆS OGSÅ

En tilsvarende app er på vej i USA, hvor en gentest, der viser høj risiko for alvorlige sygdomme, kan lukke for adgangen til en livsforsikring.

Men i Danmark har oplysninger om arvemateriale intet at gøre hos forsikringsselskaberne, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

»Vi synes tværtimod, at både tidligere lægehistorie og gentest bør inkluderes i forbuddet i forsikringsaftaleloven, uanset om det er standarddækninger eller de udvidede dækninger. Der er så mange usikkerheder omkring de oplysninger, at de ikke er udtryk for den reelle risiko«, siger seniorjurist Mads Mølgaard Braüner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Justitsminister overvejer

Dagbladet Information kunne i efteråret berette, at der tegner sig et flertal i Folketinget for at forbyde forsikringsselskabernes indsigt i familiesygdomme. Det skal give raske mennesker, der har været afskåret fra at tegne en forsikring på grund af sygdom i familien, mulighed for at forsikre sig.

De politiske intentioner er endnu ikke blevet til lov, men justitsminister Mette Frederiksen (S) er grundlæggende kritisk over for forsikringsselskabers adgang til følsomme sundhedsoplysninger.

»Forsikringsselskaberne bør ikke have adgang til flere helbredsoplysninger end strengt nødvendigt for at kunne tilbyde borgerne forsikringer på rimelige vilkår. Som udgangspunkt mener jeg derfor heller ikke, at forsikringsselskaberne ved tegning af helt almindelige forsikringer bør have adgang til oplysninger om sygdom i familien«, skriver Frederiksen i en mail.

Hun vil imidlertid ikke tage stilling til en afskaffelse af genforbuddet, hvor ministeriet som nævnt overvejer sagen.

SF, Enhedslisten og DF ønsker at beholde forbuddet mod forsikringsselskabernes adgang til gentest, mens Venstre afventer ministerens udmelding.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden