Foto: Simon Skipper
Virksomheder

Ung iværksætter: »Vi vil være Spotify for studiebøger«

Ambitionerne fejler intet for Camilla Lastein på 22, der vil føre sin virksomhed op i den internationale elite.

Virksomheder

»Jeg tror ikke på held eller uheld. Jeg tror på, at man skal være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, så man kan træffe de rigtige beslutninger«.

De velovervejede ord kommer fra Camilla Hessellund Lastein, der på trods af sine kun 22 år allerede har en fod fast forankret i fremtiden. Hun er iværksætter i Aarhus, og modtog i fredags et iværksætterlegat fra WeLoveStartups, der skal hjælpe med at puste liv i hendes forretningsplaner. Legatet består af et pengebeløb mellem 25.000 og 75.000 kroner samt en mentor, der skal hjælpe med at komme videre.

IVÆRKSÆTTERI

Camilla Lasteins firma hedder UniPegma, og produktet er en applikation til computer eller tablet, som skal samle alle lærebøger i ét sted. Derfra kan man overstrege teksten, lave noter og dele med hinanden - og så slipper man i øvrigt for at bære rundt på hele pensum, der i mange tilfælde kan tvinge selv den stærkeste studerende i knæ.

I starten troede jeg, at alle ville stjæle mine ideer, hvis jeg snakkede for højt om dem, men det er slet ikke realiteten

Camilla er oprindeligt fra Holsted, en by tæt på Esbjerg, men flyttede i 2012 til Aarhus, hvor hun i en periode studerede erhvervsøkonomi. Her var hun ofte frustreret over, hvor besværligt det var at skulle have sine bøger med overalt og at samarbejde om indholdet. I maj 2013 fik hun så den gode idé at samle det hele ét sted, og brugte hele sin sommerferie på at undersøge, om det kunne lade sig gøre at føre den ud i livet.

De kommende måneder opsøgte hun andre iværksættere, som kunne give hende gode råd til at komme videre, og da det var blevet januar, valgte hun at droppe ud af skolen for at forfølge sin drøm på fuld tid.

»Jeg havde brug for at skabe eller optimere noget. Lige på det tidspunkt havde Google et jobåbning i Dublin, som jeg overvejede at søge. Og da jeg så sad der med ansøgningen, så spurgte jeg mig selv: Hvad vil du lave om 10 år? Vil du arbejde i Google eller starte dit helt eget? Og så besluttede jeg mig for at satse 100 procent på det sidste«.

Det skal være billigere, nemmere – og bedre

En af ambitionerne med UniPegma er at gøre op med den store inflation, der gennem nogle år har været på lærebøger, hvor priserne bare er steget og steget. Ved at lave aftaler direkte med forlagene, vil UniPegma være det eneste led mellem forlag og studerende, og derved skære en del af prisen af for brugeren.

»Det er specielt et problem med amerikanske lærebøger, hvor der ofte er helt op til fem mellemled, som alle skal have en avance. Samtidig er store dele af mange amerikanske bøger varm luft, fordi forfatterne får betaling per ord, de skriver. Derfor er studerende ofte nødt til at købe en dyr bog på 900 sider, selvom de egentlig kun skal bruge et lille appendix bagerst i bogen«, siger Camilla Lastein.

Men formålet er ikke kun at gøre bøgerne billigere, fortæller Camilla. For når bøgerne er elektroniske, kan studerende have hele deres pensum med i skole ved bare at tage en computer eller tablet med i tasken. Samtidig giver det mulighed for at lave overstregninger, noter, et-kliks-synonymordbog og oversættelser af fremmedord, og det skal alt sammen være med til at gøre læringen nemmere og bedre.

IVÆRKSÆTTERI

»Mange nye studerende møder ofte enormt mange fagtermer, som de ikke er bekendte med. Det kan være med til at nedsætte indlæringen, at man hele tiden skal afbryde læsningen for at lære og forstå en masse nye ord. Derfor skal det hele også kunne klares direkte i teksten. Vi vil gerne være Spotify for studiebøger«, siger hun.

Netværk spreder sig som ringe i vandet

Iværksætterverdenen var på mange måder grænseoverskridende for Camilla Lastein, der begyndte at gå alene til netværksarrangementer for at høre, hvad andre iværksættere syntes om hendes idé. Og det gavnede hende, at hun ikke kendte andre til arrangementerne, for så måtte hun selv træde til, fortæller hun:

»Sikkerhedsnettet med at ty til folk, du kender, forsvinder helt, så man er nødt til at være proaktiv. I starten troede jeg, at alle ville stjæle mine ideer, hvis jeg snakkede for højt om dem, men det er slet ikke realiteten. Folk vil enormt gerne hjælpe, så i stedet fik jeg en masse nye takes på ideen og fik skabt mig et godt netværk«.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var igennem sådan et netværksarrangement, at hun fandt sin partner i firmaet, og resten af det i dag 8 mand store hold kom gennem de netværk, hun fik opbygget.

»Når man har fat i de rigtige folk, der ligesom dig selv lever og ånder for iværksætteri, så spreder det sig hurtigt som ringe i vandet«, siger hun.

Måtte låne penge i banken til ingenting

For at få penge til udvikling af softwaren, skulle hun indgå aftaler med forlagene. Men før de ville indgå nogen aftaler, ville de se noget software. Derfor måtte Camilla låne 150.000 kroner i banken og satse på, at forlagene ville sige ja.

»Når man kommer fra SU og ikke længere har en indkomst, så er 150.000 kroner rigtig mange penge. Men det var helt nødvendigt at gøre – man kommer ikke videre ved at vente, og det var den eneste måde at komme rigtigt i gang på«.

Hver morgen spørger jeg mig selv: Hvad skal jeg færdiggøre i dag, før jeg er nået så langt som muligt?

For pengene hyrede hun et it-firma, som hun »havde god kemi med«, til at udvikle en prototype på softwaren, som hun kunne bruge til at få aftaler med forlagene. Men som tiden gik og fakturaerne kom, skete der intet.

»Det gik alle de 150.000 til. Sådan er det desværre med nogle it-huse – de lover en masse ting, fordi der er efterspørgsel på udviklingen, og så kan de ikke levere det i sidste ende. Men det sker, det er der ikke noget at gøre ved«, siger Camilla og lyder helt rolig.

Man skal have styr på sine prioriteter

UniPegma starter i Danmark, men Camilla har store ambitioner om også at brede sig ud til resten af verden. I øjeblikket er hun ved at planlægge en tur til San Francisco og New York, hvor hun skal mødes med andre nordisk startups. Desuden vil hun forsøge at få en fod indenfor hos nogle af de store venturekapitalfonde, så hun er klar, når den tid kommer.

På sigt vil hun gerne helt op i den store liga, hvor de store iværksættere starter milliardforretning på milliardforretning – og spørger man Camilla, er potentialet der også for at nå derop. Hun stiler efter himlen, og arbejder hårdt for at nå dertil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg vil gerne op og være en teknisk rigtig stærk virksomhed med dygtige softwareingeniører. Min virksomhed skal være en del af startup-bølgen, så jeg om nogle år kan highfive Elon Musk og tage en diskussion med ham«, siger hun.

Og hvordan når man så dertil? For Camilla handler det om ikke at nøjes, for det er der så mange, der gør. Man skal have ambitioner, fokus og vedholdenhed, og så skal man have styr på sine prioriteter.

»Hver morgen spørger jeg mig selv: Hvad skal jeg færdiggøre i dag, før jeg er nået så langt som muligt? Ved at stille sig selv det spørgsmål, prioriterer man automatisk sine planer, så man får mest muligt ud af dem. Resten er hårdt arbejde«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce