Virksomheder

Sigtelse: Rigspolitiet direkte involveret i bestikkelse

Anklagemyndigheden mener, at Region Sjællands it-udbud blev skræddersyet til en bestemt virksomhed som modydelse for luksusrejser.

Virksomheder

Luksusrejser til Dubai og spilleparadiset Las Vegas i USA, et såkaldt sanseophold på Hotel Frederiksminde i Præstø samt et sponsorat af travbanen i Nykøbing Falster.

Ifølge anklagemyndigheden er det, hvad højt placerede medarbejdere i it-afdelingerne hos Region Sjælland og Rigspolitiet har fået til gengæld for de offentlige institutioners løbende indkøb af it-udstyr fra selskaberne Atea og 3A-it.

Fornøjelserne blev angiveligt nydt i selskab med ledende medarbejdere fra it-leverandøren Atea og senere det nystartede konkurrerende selskab 3A-it.

Det fremgår af Politikens aktindsigt i retsbogen fra det 13,5 timer lange retsmøde i sidste uge, hvor seks af de i alt 13 sigtede i sagen blev varetægtsfængslet frem til 2. juli for henholdsvis at have givet og modtaget bestikkelse. Alle seks har i retten nægtet sig skyldige.

LÆS OGSÅ

Anklagemyndigheden mener, at en særlig konto 2840 hos Atea er det centrale omdrejningspunkt i sagen, hvor Østre Landsret i næste uge skal tage stilling til varetægtsfængslingerne, som forsvarerne har kæret til landsretten.

Et beløb på mindst 1 million kroner på konto 2840 stammer fra en form for returkommission i forbindelse med Region Sjællands indkøb hos Atea; beløbet - svarende til 1,5 procent af kontraktsummen - blev angiveligt overført til kontoen.

Rigspolitiets it-indkøb i søgelyset

Hidtil har der alene været fokus på Region Sjællands it-indkøb og -udbud. Men anklagemyndigheden har også Rigspolitiets løbende køb af it-udstyr under mistanke for at være påvirket af bestikkelse fra it-leverandøren Atea. En af de seks fængslede, der i dag er ansat ved Rigspolitiet, har også en fortid i Region Sjælland.

Personen er sigtet for »uberettiget at have modtaget formuefordele fra virksomheden Atea og senere 3A-it, i forbindelse med regionens og Rigspolitiets løbende køb af it-ydelser fra de nævnte virksomheder, herunder ca. 1,5 procent af regionens it-omsætning med Atea, idet formuefordelene bl.a. blev optjent på en særskilt konto (2840) hos Atea...«, lyder det i retsbogen.

Rigspolitiets ansatte skal således have været en af deltagerne på en rejse til Dubai for fem personer i slutningen af november 2014, der løb op i 400.000 kroner. Rejsen blev, ifølge anklagemyndigheden, betalt af Ateas konto 2840, selv om den var »uden fagligt indhold«.

Den sigtede nægter sig skyldig og forklarede, ifølge sin advokat i retten, at vedkommende ikke har nogen indflydelse på Rigspolitiets it-indkøb.

Det fremgår ikke af aktindsigten, om der har været et returkommissionsystem for Rigspolitiets indkøb af it-udstyr.

Rigspolitiet har sat undersøgelse i gang

I Rigspolitiet vil man ikke kommentere sagen. I en mail henviser Rigspolitiet til bagmandspolitiet, SØIK, der i sidste uge overtog ansvaret for efterforskningen af sagen.

»Vi kan derudover oplyse, at Rigspolitiet aktuelt undersøger, om der er foregået uregelmæssigheder i forbindelse med en af de mistænktes ansættelse i politiet, og at Rigspolitiet ikke kommenterer personalesager«, hedder det i mailen.

En af de andre fængslede er ansat i Region Sjælland, mens de fire resterende har en fortid eller nutid hos Nordens største leverandør af it-udstyr, Atea. For alle seks har retten nedlagt navneforbud.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Særbehandling til et selskab

I en bestikkelsessag går tjenesterne begge veje, og de seks varetægtsfængslede er sigtet for netop at have ydet eller modtaget bestikkelse i henhold til straffelovens paragraf 122 og 144; straframmen går helt op til seks års fængsel.

Hidtil har det været uklart, hvilke fordele it-leverandørerne skulle have opnået til gengæld for den rundhåndede rejsevirksomhed. Men ifølge retsbogen har det i november stiftede it-firma 3A-it fået særbehandling i kampen om en ordre til over en halv milliard kroner til Region Sjælland. Det drejer sig, ifølge Politikens oplysninger, blandt andet om eksklusive oplysninger om flere udsættelser af fristen for at afgive tilbud på ordren. Ifølge udbudsreglerne skal den slags oplysninger offentliggøres på en særlig tilbudsportal, som alle leverandører har adgang til.

Desuden mener anklagemyndigheden, at den ansatte i Region Sjælland så sent som 8. juni - dagen før sin anholdelse - har lovet 3A-it »mulighed for at få kendskab til Ateas kommende bud på ny it-kontrakt«.

3A-it vandt ordren, som Atea også bød på, mens to andre selskaber opgav at deltage, fordi tidsfristen i første omgang var for kort for dem. Hvis de havde haft kendskab til udsættelserne, havde de haft mulighed for alligevel af afgive et bud, oplyser de.

Sponsorhjælp til travbane

Det var en anmeldelse fra Region Sjælland 21. maj, der fik lavinen til at rulle. Ifølge anklageskriftet har Atea siden afgivet forklaringer til politiet, der også har brugt telefonaflytning under efterforskningen. Kort før anholdelserne af de sigtede annullerede Region Sjælland udbuddet til en halv milliard kroner, som den varetægtsfængslede medarbejder var involveret i.

Efter annulleringen tilbød den fængslede medarbejder fra regionen det vindende firma 3A-it, at de ville få forhåndskendskab til konkurrenten Ateas bud, når ordren igen kom i udbud. Ifølge anklagemyndigheden fik den fængslede til gengæld lovning på at 3A-it ville overtage et sponsorat på 100.000 kr. for travbanen i Nykøbing, som Atea tidligere havde stået for.

Atea-direktør blandt de sigtede

Konkurrencen om det milliardstore offentlige it-marked er benhård. En af forsvarerne for de fængslede på leverandørsiden peger ifølge retsbogen direkte på, at Ateas nuværende direktør, Morten Felding har haft en interesse i at skade konkurrenten 3A-it, der vandt udbuddet. På den baggrund burde retten være forsigtig med at bruge Morten Feldings og Ateas oplysninger i sagen, påpegede forsvarsadvokaten.

Morten Felding har tidligere stået frem og fortalt, at han er en af de syv sigtede i sagen, der ikke er blevet varetægtsfængslet. Direktøren er sigtet for ikke at have grebet ind over for brugen af konto 2840 i Atea, straks han fik kendskab til den. Kontoen blev først lukket ved årsskiftet.

Felding har forklaret, at han ikke kendte til de præcise omstændigheder omkring Dubai-rejsen, men i retten forklarede flere af de sigtede, at Felding både kendte konto 2840 og selv havde godkendt rejsen til Dubai.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Det er ikke kun internt blandt it-leverandørerne og de offentlige indkøbere, at bestikkelsessagen har udløst stribevis af interne undersøgelser. Også Statens og Kommunernes Indkøbs Service, der står for en stor del af det offentliges indkøb er ved at undersøge, om der har fundet bestikkelse sted i forbindelse med aftaler om fælles indkøb.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden