Vinder. Jens Dall Bentzen blev i 2011 tildelt prisen som årets europæiske opfinder af Den Europæiske Patentorganisation.
Foto: Roger Dohmen (arkiv)

Vinder. Jens Dall Bentzen blev i 2011 tildelt prisen som årets europæiske opfinder af Den Europæiske Patentorganisation.

Virksomheder

Opfinder af prisbelønnet ovn står foran sit gennembrud

Ny fjernvarmeovn kan anvende flere brændsler som affald fra haver og savværker – og brænder renere end andre ovne.

Virksomheder

Ingeniør Jens Dall Bentzen havde ventet at få hurtigere gang i forretningen, da han for fire år siden som den første dansker vandt den prestigefyldte titel som årets europæiske opfinder for sin biomasseovn.

På det tidspunkt havde han allerede solgt den første ovn til et kommunalt fjernvarmeværk.

»Min ambition er, at der om nogle år bliver solgt et anlæg om dagen«, sagde han dengang til Politiken. Så hurtigt er det ikke gået. Jens Dall Bentzen har indtil for nylig stadig måttet arbejde som rådgiver ved siden af for at få økonomien til at hænge sammen.

LÆS OGSÅ

Men nu er endnu to anlæg taget i brug. Et på en fabrik i USA, Warwick Mills, der fremstiller skudsikre veste og andet sikkerhedsudstyr, og som skulle nedbringe sin luftforurening ganske betydeligt. Ejeren fandt frem til Dall Bentzens teknologi via internettet. Og et andet anlæg i udkanten af Sønderborg for Sønderborg Fjernvarme.

Man afleverer noget på genbrugspladsen og får det tilbage som varme

Dermed har han for alvor noget at vise frem, og Dall Energys teknologi tiltrækker stor interesse. Han har vist anlægget i USA frem til repræsentanter for et dansk varmeværk, og han er i dialog med flere andre værker, blandt andet om et anlæg, der skal være næsten dobbelt så stort som anlægget i Sønderborg.

Desuden er han er ved at forberede deltagelse i et udbud om et kraft-varme-værk.

Det nyskabende i den todelte forbrændingsproces, Jens Dall Bentzen har udviklet, er især tre ting: Forbrændingen er så ren, at ovnen ikke behøver et filter. Ovnen brænder også rent, selv om den kun udnytter fem-ti procent af sin kapacitet.

Det er en fordel, når der er brug for at skrue op og ned for anlægget i takt med årstiden. De fleste andre ovne har problemer, hvis de går under halvdelen af deres kapacitet. Og endelig kan ovnen også fungere med utraditionel biomasse som haveaffald.

»Man afleverer noget på genbrugspladsen og får det tilbage som varme. Det er en af mine kongstanker«, siger Jens Dall Bentzen.

God fornemmelse at skåne miljøet

I anlægget ved Sønderborg, der blev taget i brug midt i januar, har man indtil videre fyret med træflis. Men det er der planer om at ændre, siger direktøren for Sønderborg Fjernvarme, Erik Wolff.

»Vi valgte ovnen fra Dall Energy, fordi det vil gøre det muligt at bruge andre biobrændsler, for eksempel haveaffald og affald fra savværker som bark og savsmuld. Der er selvfølgelig altid en vis risiko, når man er blandt de første til at bruge en ny teknologi, men vi synes, at potentialet er så stort, at vi godt vil løbe den risiko«, siger Erik Wolff.

Ovnen ligger stille for tiden, fordi fjernvarmeværket har et solanlæg til sommermånederne. Men forår og efterår er det en fordel, at den nye ovn kan brænde rent, selv om den er nede på meget lav kapacitet. Dermed kan den bruges til at supplere solvarmen.

»Og så er det en god fornemmelse at vide, at man skåner miljøet«, tilføjer Wolff.

LÆS ANALYSE

Projektet er et led i Sønderborg Kommunes indsats for at blive en CO2-neutral kommune og støttes af Markedsmodningsfonden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den særlige forbrændingsproces i ovnene betyder, at udslippet af støv ligger langt under det tilladte. Det samme gælder kulilte og de såkaldte NOx’er, hvor udslippet er på det halve af det tilladte ifølge målinger foretaget af et uafhængigt firma på de tre anlæg – det første i Bogense, anlægget i Sønderborg og anlægget i USA.

Seniorkonsulent Simon Skov fra Institut for Biovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet er involveret i et projekt, der skal kortlægge konsekvenserne af at bruge forskellige brændsler i anlægget ved Sønderborg. Han mener, at det grundlæggende er en god idé at kunne anvende flere brændsler.

»Det giver en god position, hvis man kan bruge noget brændsel, som er for dårligt til, at andre kan anvende det. Samtidig er der et politisk ønske om at få brændt noget have- og parkaffald, men det sker næsten ikke i dag.

Når affaldet ligger og rådner, frigiver det forskellige drivhusgasser, så miljømæssigt er det en stor fordel at få det brændt ordentligt«, siger Simon Skov.

Lavere varmepris

Teknologien vil også kunne bruges i langt større ovne.

»Men jeg vil gerne gå gradvis frem«, siger Jens Dall Bentzen baseret på sine hidtidige erfaringer med opskalering af processen.

Han har hidtil leveret design og projektledelse, men været afhængig af at få andre til at bygge ovnene. I fremtiden vil Dall Energy dog selv stå for at fremstille ovne, så firmaet ligesom andre leverandører kan levere en total løsning inklusive montage, indkøring og service.

Det haveaffald, der kan bruges i anlæggene, er den del, der ikke kan komposteres, dvs. større grene og lignende, som udgør omkring en tredjedel af haveaffaldet. I anlægget i Bogense er der blevet fyret med mange forskellige slags flis.

LÆS OGSÅ

Det har betydet en 15 procent lavere varmepris, fordi værket har kunnet indkøbe de billigste typer flis og også haveaffald, skriver bladet Maskinmesteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et andet perspektiv ved teknologien er, at den også kan klare brændsel med en høj fugtighedsprocent og stadig brænde rent. Det skal afprøves på anlægget ved Sønderborg, hvor man vil teste afbrænding af mask – et restprodukt fra ølbrygning – fra Carlsbergs produktion med over 70 procent vand i samt restfraktioner fra gylle-biogasanlæg.

En anden test vil foregå på anlægget i USA og drejer sig om afbrænding af de fibre, der bliver tilbage efter fremstilling af bioethanol.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce