tilbagebetaling. Mærsk-toppen mødte sidst aktionærerne ved generalforsamlingen i marts. Når de mødes igen næste år vil de sikkert blive takket for de tre udbetalinger af milliarder til aktionærerne.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

tilbagebetaling. Mærsk-toppen mødte sidst aktionærerne ved generalforsamlingen i marts. Når de mødes igen næste år vil de sikkert blive takket for de tre udbetalinger af milliarder til aktionærerne.

Virksomheder

Mærsk forgylder aktionærerne - igen, igen

For tredje gang på et år vil Mærsk dele ud af sin pengetank.

Virksomheder

For tredje gang på et år vil A.P. Møller - Mærsk forgylde sine aktionærer. Denne gang ved at bruge koncernens pengetank til at tilbagekøbe aktier fra aktionærerne for 1 milliard dollar (6,7 milliarder kroner).

Dermed er der sendt mere end 55 milliarder kroner ud til aktionærerne på kun et år.

Det nye tilbagekøb sker på baggrund af torsdagens regnskab for andet kvartal. Her blev shipping- og oliekoncernens overskud ganske vist halveret til 7,4 mia. kroner, men det var et overraskende godt resultat i betragtning af den lave oliepris og den hårde konkurrence på containermarkedet.

LÆS ARTIKEL

Fondsbørsen kvitterede med straks at sende aktiekursen op. Maersks B-aktie var kl. 11.15 steget med 7 procent til 12.760 kroner.

110 år uden tilbagekøb

For et år siden annoncerede Mærsk det første aktietilbagekøb i koncernens 110 år lange historie; dengang skulle der lige som nu sendes 1 milliard dollar ud til aktionærerne.

Siden solgte koncernen sin andel af Danske Bank, og det fik Mærsk til at sende en ekstraordinær belønning på 35,8 milliarder kroner ud til aktionærerne. Og nu følger altså endnu et aktieopkøb.

Vi har betalt utrolig mange penge tilbage til aktionærerne inden for de sidste 12 måneder

Sammen med et normalt aktieudbytte på 6,6 milliarder kroner har Mærsk i løbet af det seneste år sendt mere end 55 milliarder kroner fra pengekassen ud til sine ejere.

»Vi har betalt utrolig mange penge tilbage til aktionærerne inden for de sidste 12 måneder«, siger koncernchef Nils Smedegaard Andersen.

LÆS ARTIKEL

Han er ikke i tvivl om, at det er en god måde at bruge koncernens bugnende pengekasse på, selv i et presset olie- og shippingmarked. Han vil dog ikke helt love, at gavmildheden fortsætter de kommende år.

»Vi har en meget stærk kapitalstruktur, og vi mener, at det er en fornuftig måde at bruge den på lige i øjeblikket. Det kan sagtens være, at vi kommer til at øge vores investeringsprogrammer eller lade andre ting ske over det kommende år, sådan at det næste år ikke er aktuelt. Fordelen ved et tilbagekøbsprogram er jo, at det er totalt fleksibelt, og vi har altså fundet nu, at det var en fornuftig ting at gøre«, siger han på en telefonkonference med dansk presse.

Ricky Steen Rasmussen, der er aktieanalytiker i Nykredit Markets, er enig i, at pengekassen er stor nok. Han påpeger, at koncernens gæld er lav.

»De har en balance, der er meget konservativ, så det virker umiddelbart fornuftigt«, siger han.

Rettelse: To tal i regnestykket er korrigeret i forhold til en tidligere udgave af denne artikel. Det ordinære aktieudbytte for 2014 var lidt højere end tidligere angivet og det ekstraordinære lidt lavere. Det samlede tal på 55 mia. kr. er uændret.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce