Topfolk i kollapset rigmandsbank dømmes til at betale 90 millioner

Der er faldet dom i det første opgør mod ledelser af krakkede banker.

Virksomheder

I den første af syv store retssager mod topfolk i krakkede banker dømmes tre mænd fra Capinordic Bank til at betale 90 millioner kroner i erstatning.

Men Østre Landsret afviser det store krav om 400 millioner kroner, som Finansiel Stabilitet havde rejst.

Finansiel Stabilitet har hævdet, at den var helt gal med bankens kultur, og at uansvarligheden var særdeles høj. Blandt andet var der ikke en egentlig uafhængig kreditafdeling, har statens skraldespandsselskab hævdet.

Men de tre enige landsdommere afviser påstanden om, at bankens konkurs skyldes en generel uforsvarlig adfærd, og retten dømmer tre ledende mænd i banken til at erstatte tabene på ni konkrete engagementer – i alt 90,5 millioner kroner plus renter

Næste store sag begynder om ti dage

Afgørelsen har været ventet med spænding og allerede om ti dage begynder det næste opgør mod ledelsen for krakkede banker. Det sker når sagen mod de ansvarlige i Roskilde Bank, der er en af de mest profilerede krakkede banker, bliver indledt mandag 19. oktober. Derudover venter sager mod topfolkene i Amagerbanken og Ebh Bank.

Retsopgøret vil strække sig over flere år, og det skyldes blandt andet sagernes kompleksitet.

OVERBLIK

Capinordic Bank er blevet beskrevet som en lille eksklusiv kreds af milliardærer, og inderkredsen i banken stod for en elendig ledelse, som gav store tab. Det har i hvert fald været postulatet, som det statslige selskab Finansiel Stabilitet har forsøgt at overbevise Østre Landsret om gennem 56 retsmøder, hvor kravet lød på, at bankens bestyrelsesformand Claus Ørskov, direktør Henrik Juul og bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad skulle erstatte tab på i alt 400 millioner kroner.

Tre sagsøgte og 27.000 siders bilag

I sagen om Capinordic Bank indgår der ikke mindre end 27.000 sider bilag. Men retslokalet i landsretten har ikke været proppet med ringbind. I stedet er alt materiale blevet håndteret elektronisk.

De mange retsmøder er blandt andet gået med at gennemgå en stribe udlånsengagementer i den lille rigmandsbank.

Finansiel Stabilitet har hævdet, at den var helt gal med bankens kultur, og at uansvarligheden var særdeles høj. Blandt andet var der ikke en egentlig uafhængig kreditafdeling, har statens skraldespandsselskab hævdet.

Omvendt har de tre sagsøgte – Claus Ørskov, Henrik Juul og Lasse Lindblad – protesteret mod snakken om letsindighed og dumdristighed. De havde krævet frifindelse for kravet om erstatning af det store beløb.

Ritzau og Politiken

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden