Johnny Mathiesen er tredje generation i værkstedet Auto Mathies, der efter en ny vurdering fra Skat skal betale 2,4 millioner i ejendomsskat frem til 2020. Hvor de penge skal komme fra, ved de ikke. Kilde: politiken.tv/ Jakob Kyed Jakobsen / Hans Drachmann

Virksomheder

Politisk aktion skal redde skatteramt autoværksted

Forslag, der skal sikre, at Auto Mathies og andre ikke skal betale skat af fiktive værdier, får positiv modtagelse af partier.

Virksomheder

De konservative vil stille et forslag i Folketinget, som skal redde autoværkstedet Auto Mathies på Nørrebro og andre i samme situation fra at blive brandbeskattet af en grundværdi, som de reelt ikke har.

Ejeren af autoværkstedet i Rådmandsgade, Leif Mathiesen, skal frem til 2020 betale næsten 2,4 millioner kroner i ejendomsskat af en grund, som han i april 2020 skal overlevere til Københavns Kommune for 50.730 kroner. Skat skal nemlig efter loven ikke tage hensyn til denne hjemfaldspligt og har forhøjet værdien af grunden til 13,4 millioner kroner, som værkstedsejeren skal betale næsten en halv million kroner årligt i ejendomsskat af.

»Det er jo en helt sindssyg behandling af den stakkels mand«, siger den konservative skatteordfører, Brian Mikkelsen.

Han vil derfor stille forslag i Folketinget om, at hjemfaldspligten skal tages med i betragtning, så en grundejer kun skal betale skat af den værdi, som grunden reelt har for ejeren. Forslaget møder på forhånd sympati fra flere andre partier, som er enige i, at behandlingen af autoværkstedet er helt urimelig.

Skal rives ned

Som tidligere omtalt i Politiken har Skat på grund af en ny lokalplan, som skal bane vej for, at Københavns Universitet kan opføre Niels Bohr Science Park, opskrevet vurderingen af autoværkstedets grund fra 5,6 millioner til 13,4 millioner kroner.

Lokalplanen fastslår, at Auto Mathies og nogle andre mindre industribygninger skal rives ned, hvorefter der skal opføres et byggeri i seks etager med butikker, kontorer og hotel. Skat har derfor i sidste måned vurderet, at grundens værdi er steget til 13,4 millioner kroner, hvilket udløser en årlig ejendomsskatteregning på 477.662 kr.

Autoværkstedets revisor protesterede mod den nye vurdering og henviste til, at Københavns Kommune i marts måned meddelte, at man ville udnytte hjemfaldspligten, så grunden skal leveres tilbage til kommunen i april 2020 for 30 kroner per kvadratmeter, hvilket svarer til 50.730 kroner. Men Skat fastholdt den høje vurdering, og de første regninger er allerede sendt til autoværkstedet.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har sagt, at han godt kan se, at det »bestemt ikke ser rimeligt ud«, men han har fastholdt, at sådan er reglerne, og det kan han ikke lave om på.

Leif Mathiesen er anden generation i værkstedet Auto Mathies, der efter en ny vurdering fra Skat skal betale 2,4 millioner i ejendomsskat frem til 2020. Hvor de penge skal komme fra, ved de ikke. Kilde: politiken.tv / Jakob Kyed Jakobsen / Hans Drachmann

En urimelig situation

I stedet har skatteministeren opfordret Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), der har kritiseret Skats vurdering, til at løse problemet ved at købe ejendommen tilbage med det samme. Men det må kommunen ikke efter reglerne i kommunalfuldmagten.

Tilbage står altså ejeren af Auto Mathies, Leif Mathiesen, i en situation, som alle betegner som urimelig, men som ingen vil gøre noget ved. Derfor må loven ændres, så der tages hensyn til hjemfaldspligten, mener Brian Mikkelsen.

Meningen er jo, at man skal betale skat af det, som grunden er værd

»Meningen er jo, at man skal betale skat af det, som grunden er værd. Når kommunen har sagt, at den skal have grunden tilbage for 50.000 kroner, så er grunden ikke mere værd for ejeren, og så skal han ikke betale grundskyld af mere end det«, siger Brian Mikkelsen.

Konkret vil han stille et ændringsforslag til et forslag, som skatteministeren onsdag i sidste uge – dagen før Politikens omtale af denne sag – fremsatte i Folketinget. Med forslaget vil ministeren ændre loven om ejendomsskat, så ejendomme, der på grund af kystnedbrydning er ved at styrte i havet, kan fritages helt eller delvist for betaling af grundskyld.

»Jeg vil stille ændringsforslag til ministerens forslag, så der også skal tages ejendomme, hvor der er hjemfaldspligt, så de kun skal vurderes til det, som grunden er værd med denne hjemfaldspligt«, siger Brian Mikkelsen. Han kan ikke se, at der skulle være nogen uheldige bivirkninger ved et sådan forslag.

»Jeg kan slet ikke se nogen bivirkninger«, siger han.

Forslaget får umiddelbar støtte fra flere partier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, betegner beskatningen af Auto Mathies som »gakkelak«.

»Det er jo ud fra enhver fornuftsbetragtning helt urimeligt, at han skal betale skat af en værdi på 13 millioner. Det giver jo ingen mening. Han bør kun betale grundskyld af den værdi, som grunden har for ham, og det er de 50.000 kroner«, siger Rune Lund.

Alt var forberedt

SF’s skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, siger, at SF vil se positivt på det konservative forslag.

»Det er jo ikke rimeligt, at hans grundskyld skal stige så voldsomt, når han ikke har nogen handlemuligheder. Så det tror jeg nok, at vi kan finde ud af at se på i Folketinget«, siger hun.

Auto Mathies er et familieejet værksted, som har ligget i samme område siden 1951. Det var Leif Mathiesens far, der åbnede værkstedet dengang som Willy Mathiesens Karosserifabrik, og Leif Mathiesen flyttede det for 30 år siden til den nuværende grund i Rådmandsgade i bygninger fra 1936.

Han vidste dengang, at der var hjemfaldspligt til København Kommune, og det har han accepteret. 69-årige Leif Mathiesen har forberedt et generationsskifte, så hans søn Johnny og en kompagnon, der i dag er medejere, kunne bruge årene frem til 2020 til at finde et nyt sted til værkstedet.

Leif Mathiesen har betalt omkring 200.000 årligt i ejendomsskat i de senere år, men forhøjelsen på 277.000 kroner om året til 477.662 kroner er mere, end det lille autoværksted kan bære. Værkstedet har fem ansatte, en årlig lønudgift på 1,6 millioner, og sidste år lød overskuddet på knap 10.000 kroner.

Alternativets skatteordfører, Josephine Fock, siger, at det er »vigtigt, at man som borger ved, hvilke rammer man lever inden for«.

»Værkstedsejeren har forudsat, hvad der ville ske frem til 2020, og indstillet sig på det, og lige pludselig kommer der så en meget stor ændring, som har stor betydning for ham«, siger hun.

»Jeg synes, det vil være rimeligt at tage hensyn til den hjemfaldspligt. Det kan jeg være meget enig i«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Liberal Alliance er også positiv over for forslaget, siger Ole Birk Olesen:

»Det støtter vi i hvert fald«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Hans Drachmann, Virksomheder eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce