Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Mark Lennihan
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens rigeste er vendt hjem for at redde Microsoft

Men er it-legenden Bill Gates den rette til at få sit gamle hjertebarn med på det nye beat?

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gennem det seneste årti har omtale af Microsoft haft overraskende lidt at gøre med Bill Gates. I samme periode har udtalelser fra computergigantens legendariske stifter nemlig i højere grad lydt i stil med:

»Jeg er besat af gødning«.

Det meget lidt computernørdede citat indleder en klumme, Gates sidste år skrev for amerikanske Wired. For mens Microsoft kæmper mod et computermarked, der svømmer over med alt andet end de Windows-computere, som er selskabets helt store økonomiske fundament, ja så kæmper Bill Gates mod malaria, hungersnød og ulighed.

Jeg er besat af gødning.

Verdens rigeste mand fylder i dag 60 år, og han nyder formentlig sin fødselsdag med god samvittighed. Hans enorme formue postes flittigt i hans og konen Melindas fælles velgørende fond ’The Bill & Melinda Gates Foundation’, der de seneste år har forvist Microsoft til en klar andenplads på listen over Gates’ hjertebørn.

Ud og hjem igen

I 2000 trådte han af som direktør for computergiganten, og otte år senere besluttede han kun at arbejde der på deltid. Alt sammen mens han årligt har solgt ud af sin aktieandel i virksomheden, der er er faldet fra 49 procent ved første børsnotering i 1986 til under 3 procent i dag.

Men Bill Gates’ luksuriøse hjem i Seattle er efter sigende stadig proppet til randen med computerstyrede gadgets. Og Bill Gates hjerte bløder stadig for teknologi – og for Microsoft.

Efter i flere år at have helliget sin dyrebare tid – og sine dyrebare penge – til livet som filantrop sammen med sin kone, har Microsofts fejlslagne kamp mod smartphones og tablets fået legenden tilbage, hvor det hele startede.

PC'EN ER DØDEN NÆR:

Sidste års ansættelse af Microsofts nye direktør, Satya Nadella, betød nemlig også et farvel til Gates' passive rolle som bestyrelsesformand og i stedet et goddag til hans første aktive rolle i virksomheden i næsten 10 år.

Skrantende Microsoft har brug for hjælp

»Vi er blevet enige om 30 procent«, har Gates fortalt Vanity Fair om mængden af tid, han helliger Microsoft i sin rolle som ’teknologirådgiver’. En rolle, han har beskrevet som »langt mere intens« end tiden i bestyrelseslokalet.

»Han tror fuldt og fast på, at han kan give Microsoft noget, ingen andre kan«, har en kilde tæt på Gates fortalt det amerikanske magasin.

Og nyskabelse er der brug for i en tid, hvor konkurrenterne napper stadig større lunser af virksomhedens status som tronhersker i computerindustrien.

LÆS ARTIKEL:

Sidste kvartals tab på over 20 milliarder kroner er Microsofts største nogensinde, og selv om økonomien stadig er sund, peger alt på, at der skal ske store ting hos it-giganten, hvis nedturen skal vendes.

Er Gates den rette?

Om gamle Gates er manden, der kan bidrage til det, hersker der imidlertid tvivl om. Hans seneste aktive rolle som spydspids for Microsofts software-afdeling mundede i 2006 ud i en af virksomhedens største fiaskoer. Styresystemet Windows Vista var lige så forsinket, som det var mangelfuldt – hvilket kunder såvel som eksperter heller ikke var sene til at understrege.

»Det værste stykke arbejde, jeg gjorde, var i den periode, og virksomheden betalte en stor pris«, har Microsofts daværende direktør og Gates’ årelange ven Steve Balmer måtte erkende om tiden op til Vista’s lancering.

Bill Gates tyranniske ledelsesstil har tidligere fået ham døbt ’The Silicon Bully’, og hans historie med netop Steve Balmer siger meget om, at Gates kan være en svær mand at arbejde med.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Balmer droppede ud af Stanford University for at arbejde med Gates, som han har kaldt »den klogeste person, jeg kender« – de to knyttede endda så stærke bånd, at Balmer blev forlover ved Gates’ bryllup.

Alligevel var Gates efter sigende en af de kræfter, der i 2013 pressede Balmer til at forlade sin post som direktør for Microsoft efter flere års ledelseskrig de to imellem. I sin afskedstale nævnte Balmer ikke sin gamle ven med et ord.

En stor processor og masser af lagerplads

Det klodsede og rygteombruste lederskifte fik desuden flere af Microsofts investorer til at presse på for at få Gates ud af samme dør som Balmer. Og i dag hersker tvivlen stadig om, hvorvidt øget indflydelse fra den gamle stifter er en gevinst eller en bet for Microsofts nye direktør.

Bill har en større processor og mere lagerplads end noget menneske, jeg kender

»Han styrer det her selskab, så det er hans beslutninger, der gælder«, har Bill Gates selv sagt om magtforholdet mellem ham og Satya Nadella, som han understreger ikke vil få de samme problemer som sin forgænger.

Tiden vil vise, om Nadella med den hjemvendte legende i ryggen kan vende computerskuden for Microsoft. Men en opadvendt tommelfinger fra Gates’ slagne fjende Steve Balmer er nok et godt tegn at starte på.

»Bill har en større processor og mere lagerplads end noget menneske, jeg kender«, lød det for nylig i en lige dele malerisk og computernødet metafor.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden