Toppost. Danske Kasper Rørsted er ukendt i Danmark, men et stort navn i Tyskland,.hvor han spurter til tops i Adidas.
Foto: DPA

Toppost. Danske Kasper Rørsted er ukendt i Danmark, men et stort navn i Tyskland,.hvor han spurter til tops i Adidas.

Virksomheder

Ukendt dansk topchef spurter til tops i Adidas

I Tyskland er Kasper Rørsted et stort navn og blev årets topchef i 2014.

Virksomheder

Navnet Kasper Rørsted siger nok ikke ret mange noget særligt. Ikke desto mindre er han formentlig tidens højst placerede danske erhvervsleder i det globale erhvervsliv. Det var han også, før han mandag blev udnævnt til topchef i den tyske sportsgigant Adidas, der fremstiller sportstøj, fodboldstøvler og andet sportsudstyr.

»Kasper Rørsted er den perfekte kandidat til at efterfølge Herbert Heiner. Han har stor international ledelseserfaring«, skriver Adidas’ bestyrelsesformand Igor Landau i en pressemeddelelse.

I mere end ti år har Kasper Rørsted været topchef for den tyske virksomhed Henkel, der i 2014 solgte kosmetik, klister og vaskepulver for 120 milliarder kroner – og trods finanskrise kom ud af 2014 med et overskud på 15 milliarder kroner. Samme år blev Kasper Rørsted kåret som den mest populære topchef blandt de 30 største tyske børsnoterede virksomheder.

Kasper Rørsted stopper hos Henkel i løbet af foråret og tiltræder først som topchef i Adidas til oktober. Sportsgiganten omsatte i de første ni måneder af 2015 for omkring 95 milliarder kroner, så der er tale om to firmaer i samme klasse, men der er nok flere, som kender Adidas tre striber end Henkels klister.

I næste måned fylder Kasper Rørsted 54 år, men han forlod for 25 år siden Danmark for at arbejde i England, Schweiz, USA og sidst altså i Tyskland. Han har ikke optrådt særligt meget i danske medier, men i et interview med Berlingske for et halvt år siden fortæller han om sit arbejdsliv.

Det fremgår også, at han har bevaret sin markante aarhusianske dialekt på trods af årene i udlændighed. I snakken med Berlingske udstråler Rørsted selvsikkerhed og fylder rummet helt naturligt ud, som journalisten udtrykker det.

Fyret i sommerhuset i Skagen

Helt lydefri har karrieren dog ikke været. I 2004 blev han fyret fra et topjob i computerfirmaet Hewlett Packard.

»Da jeg blev fyret, sad jeg i mit sommerhus i Skagen. Jeg syntes selvfølgelig, verden var helt uretfærdig. Men hovmod stod for fald. Jeg havde præsteret fantastiske tal. Men jeg troede, at jeg som europæisk chef kunne tillade mig at repræsentere noget andet, end firmaet repræsenterede«, fortæller Kasper Rørsted i interviewet, og efter en pause tilføjer han: »Det kan man ikke. Firmaet vinder. Altid.«

Men man skal ikke have ondt af Kasper Rørsted eller andre fyrede topchefer. De bliver så rigeligt kompenseret med en tårnhøj løn, fremhæver han.

»Jeg har ondt af en sekretær med to børn, der bliver fyret. Jeg har ikke ondt af en direktør, der bliver fyret«, siger Kasper Rørsted da også. I 2014 fik Kasper Rørsted en samlet gage på 55 millioner kroner, når løn, bonus og fryns lægges sammen. Det fremgår ikke af Adidas’ pressemeddelelse, hvor stor lønnen er i det nye job.

Golfkøllerne får lov at stå

Kasper Rørsted er født i 1962 og vokset op i et professorhjem i Aarhus. Faderen er den nu pensionerede økonomiprofessor og dr. oceon Bendt Rørsted, som gav sin søn et råd: »Hvis du gør noget, så gør det ordentligt«.

Selv gik unge Rørsted handelshøjskolevejen og blev civiløkonom, men ifølge portrætartikler sled han sig ikke op i studieårene, hvor det trak mere at svinge tennisketsjeren. Det lyder ikke som opskriften på en topkarriere i det globale erhvervsliv. Men den unge Kasper Rørsted var blevet formet af, at han allerede i 1970’erne år efter år var blevet sendt på to måneder lange sportssommerlejre i USA, hvor han var blevet fascineret af den amerikanske konkurrencementalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi havde en lærerinde, der morede sig med altid at læse karaktererne op i rækkefølge. Fra nr. 1 til nr. 50. Pludselig gik det op for mig, at det simpelthen var sjovere at være nummer et end i den sidste ende, og jeg begyndte at arbejde,« fortæller Kasper Rørsted i Berlingske-interviewet.

Efter den erkendelse blev han aldrig dårligere placeret end nummer tre. Arbejdet i et par årtier for amerikanske virksomheder som Oracle, Compaq og Hewlett Packard suppleret med uddannelse fra Harvard Business School har cementeret den amerikanske indstilling.

Privat er Kasper Rørsted gift med Lene, gennem 25 år. Der er kommet 4 børn ud af samlivet, så Danmarks globale topchef har også skullet balancere et arbejdsliv med ugelange rejser til fjerne markeder med et familieliv. Derfor har Kasper Rørsted kun to prioriteringer i livet: Arbejde og familie. Og som han lakonisk oplyste i føromtalte interview, går han ikke på jagt eller spiller golf.

Helt uden sportsinteresse er han dog ikke, hvilket Adidas bestyrelsesformand også gør opmærksom på: »Kasper Rørsted er en passioneret løber, skiløber og fodboldfan. Derfor er jeg overbevist om, at han sammen med resten af topledelsen i Adidas vil kunne fortsætte selskabernes vækststrategi og lede selskabet mod nye succeser«, skriver Igor Landau.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce