Økonomi. Michael Kjær,  administrerede direktør i F Group A/S, som ejer Fona, holdt pressemøde om Fonas betalingsstandsning i dag.
Foto: OLESEN PETER HOVE/POLFOTO

Økonomi. Michael Kjær, administrerede direktør i F Group A/S, som ejer Fona, holdt pressemøde om Fonas betalingsstandsning i dag.

Virksomheder

Fona-boss: Elektronik er for billigt

Fona er gået i betalingsstandsning, men familien bag håber på en fremtid for elektronikgiganten.

Virksomheder

Mandag var på alle måder en grå dag for den hæderkronede danske elektronikgigant Fona.

Kort efter frokost sendte Fona en pressemeddelelse ud, hvori der stod, at elektronikkæden er gået i betalingsstandsning, og at man nu søger efter en ny ejer eller partner for at komme ud af den dybe økonomiske krise, som har ramt firmaet.

»Det gør mig meget ondt, at virkeligheden for Fona ser ud, som den gør«, sagde Michael Kjær, der er administrerede direktør i F Group A/S, som ejer Fona, i meddelelsen.

Et par timer senere inviterede Michael Kjær til pressemøde hos virksomhedens advokatfirma Bech-Bruun.

Støvregn og mørke skyer dannede bagtæppet for pressemødet i advokatfirmaets residens ved Langelinie, hvor en af de fremmødte pressefotografer spontant jokede med, at det føltes som om, at man var med i et afsnit af DR-serien 'Bedrag' - men at det ikke var nødvendigt at lægge et gråligt filter ned over linsen.

»Vi er langt fra en lukning. Hvis vi havde været det, havde vi indgivet en anden begæring i dag«, sagde Michael Kjær og uddybede så baggrunden for, at man har indledt en rekonstruktion af selskabet ved Sø- og Handelsretten i København.

»Konkurrencesituationen på elektronikmarkedet er blevet yderligere intensiveret, men det er klart, at det her slagsmål på elektronik har været der længe. Alle kan gå på Pricerunner, og vi er presset af Bilka og Elgiganten og andre. Elektronik er for billigt. Det er godt for kunderne, men det gør det svært for os at klare det. Marginalerne på markedet bliver pint yderligere, og priskonkurrencen er accelereret markant«, sagde Michael Kjær, hvis familie ejer Fona sammen med den norske elektronikvirksomhed Elkjøp.

Fona skal finde en vej frem

Fona blev grundlagt på Christianshavn i 1926, og i dag har kæden 56 butikker landet over. De senere år har Fona dog været stadig mere presset af den omfattende priskrig på elektronik.

I 2013 iværksatte Fona en større spareplan, og her blev omkring 500 medarbejdere stillet over for et valg mellem at gå ned i løn eller at blive fyret fra deres job.

Siden da er markedet for elektronik kommet yderligere under pres, da endnu en kæde, Power, har set dagens lys.

»Det er et transparent marked, og konkurrencesituationen herhjemme er intensiv. Tingene er gået meget hurtigt. Vi har kunnet se, at julehandlen og vores 1. kvartal ikke resultatmæssigt har levet op forventningerne. Derfor indgiver vi nu begæring om en rekonstruktion og tager en time-out. Vi har behov for at få tilført kapital«, sagde Michael Kjær på pressemødet ved Langelinie.

Her blev Fonas administrerende direktør af de fremmødte journalister især spurgt ind til, om Fona overhovedet har en berettigelse i de danske butikker og online i fremtiden.

»Det her handler for os om at finde en vej frem - også i fremtiden - for Fona. Jeg tror på, at der også fremover vil være behov for og plads til Fona i markedet. Men det bliver et Fona i en tilpasset form, selv om vi stadig vil være landsdækkende. Det er en mulighed, at et antal butikker skal lukkes«, sagde Michael Kjær, som pointerede, at man fortsætter driften af kæden.

»Alle vores butikker er åbne. Hver dag. Og vi vil have varer på hylderne. Medarbejderne får deres løn, og deres rettigheder bliver fulgt til punkt og prikke«, sagde Fonas direktør.

Forudbetalte varer udleveres fortsat

I den kommende tid vil F Group være i dialog med kreditorer og potentielle nye partnere og ejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samtidig med, at et større udsalg er i gang i Fonas butikker og på kædens hjemmeside, hvor der lige nu lokkes med »slutspurt«, har Fona meddelt sine kreditorer, at de må vente med at få deres penge.

Fona omsætter for knap 2 mlliarder kroner om året. I årsregnskabet for 2014 havde Fona et underskud på 29 millioner, og i 2013 var underskuddet på 31 millioner.

Elektronikkæden understregede i dag, at betalingsstandsningen ikke får følger for kunderne.

  • Forudbetalte varer udleveres fortsat som aftalt.
  • Varer, der er indleveret efter at være gået i stykker, bliver repareret og givet tilbage.
  • Gavekort og tilgodebeviser kan fortsat benyttes.
  • Garantierne er fortsat gældende.

Fona oprettede tidligere i dag en telefon- og maillinje til kunder, der er usikre på konsekvenserne af betalingsstandsningen.

Den bestyres af advokatfirmaet Bech-Brun og har telefon 72 27 30 30 eller mailadressen fonakunde@bechbruun.com.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce