Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian (arkiv)
Foto: Joachim Adrian (arkiv)
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mælkegiganten Arla er ude i »ekstremt barske forhold«

Arla skal skære op mod 500 stillinger i sin organisation frem mod 2020.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De dårlige nyheder fortsætter for mejerikoncernen Arla.

I denne uge er det kommet frem, at ansatte i Arlas svenske afdeling har købt guldure, spiritus, dyre middage og flyrejser på mælkebøndernes regning.

Nu viser det sig, at ledelsen i andelsselskabet vil skære op imod 500 ud af i alt 7.000 funktionærer i koncernen frem mod 2020. Det oplyser Arla i en pressemeddelelse.

Oplysningerne annonceres midt i den omfattende krise for mælkebønder i hele Europa. EU’s mælkekvoter blev afskaffet i april sidste år, og siden da er prisen på mælk faldet dramatisk. Sidste år meldte interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer ud, at stort set hver eneste liter mælk, de danske mælkeproducenter sender ud på markedet, bliver sendt af sted med et tab.

Nedskæringerne i Arla vil ramme bredt i organisationen og på tværs af markeder. Forandringerne er nødvendige under de »ekstremt barske forhold« for ejerne, siger Arlas topchef, Peder Tuborgh.

»I takt med, at vi bliver mere effektive og reorganiserer virksomheden, forventes det, at et markant antal af stillinger kan skæres fra«, konstaterer han.

Mælkebønder truet af lukning

Politiken har i adskillige artikler afdækket den historiske mælkekrise i Europa. En krise, der har ført til et hidsigt udskilningsløb blandt mælkebønderne, hvilket nu også skaber dønninger i Arla.

Der lukker omkring fem mælkeproducenter om ugen i øjeblikket.

Reelt er hver fjerde af Danmarks mælkebønder truet af lukning på grund af høj gæld og dårlig indtjening, og ikke meget tyder på, at fremtiden ser lysere ud på denne front. I øjeblikket er der under 3.500 danske mælkeproducenter, og tallet er faldende.

På to år er prisen på mælk blevet halveret på verdensmarkedet – og ifølge Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters (LDM) beregning er prisen til landmændene herhjemme faldet 20 procent det seneste år til omkring 2,18 kroner per kg mælk.

»Det har aldrig været værre. Vi ligger langt væk fra det, som vi kalder ligevægt, og endnu længere væk fra en dækning af produktionsomkostningerne. Det er en katastrofe«, sagde Kjartan Poulsen, formand for LDM, til Politiken før jul. Og tilføjede:

»Der lukker omkring fem mælkeproducenter om ugen i øjeblikket«.

Hårdt pres på mælkepriserne

Arla er ejet af over 12.500 mælkebønder fra syv lande, der kæmper mod hinanden for at overleve.

I det seneste år er det europæiske marked blevet oversvømmet med mælk, dels fordi Rusland har indført et stop for import af mejerivarer, dels fordi Kina køber langt mindre mælkepulver end tidligere.

Det hårde pres på mælkepriserne er blandt de faktorer, der har gjort det nødvendigt at trimme organisationen i Arla.

»Arla er vokset markant i de seneste år, både organisk og især via fusioner. Nu er vi i en situation, hvor der produceres mere mælk på globalt plan, og i Europa oplever vi et enormt pres på priserne og en meget lille vækst i efterspørgslen, hvilket betyder, at konkurrencen er benhård«, siger siger Arlas topchef, Peder Tuborgh.

Ifølge Arla vil timelønnede ansatte i produktion og transport ikke blive direkte berørt af nedskæringerne.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden