Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vred. Richard Hanlov vil ikke finde sig i at han og to andre underordnede chefer skal bære ansvaret for en milliardskandale der belaster skattemyndighedernes topledelse.
Foto: JENS DRESLING

Vred. Richard Hanlov vil ikke finde sig i at han og to andre underordnede chefer skal bære ansvaret for en milliardskandale der belaster skattemyndighedernes topledelse.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pres på skatteministeren: Giv de bortviste skattechefer et åbent forhør

En næsten samlet opposition opfordrer regeringen til at åbne tjenstlige forhør af de skattechefer, der er sendt hjem i vanære efter svindel med udbytteskat.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra højre til venstre i folketingssalen bliver skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu presset til at efterkomme ønsket fra de tre tidligere skattechefer, der i september sidste år blev sendt hjem i vanære og gjort hovedansvarlige for myndighedernes svigt i den såkaldte udbyttesag.

De tre tidligere chefer forlanger fuld åbenhed om de tjenstlige forhør, der til efteråret skal placere ansvaret i danmarkshistoriens støtte skattetyveri. Og det ønske bliver nu bakket op af et klart politisk flertal.

Jeg noterer mig naturligvis de signaler Folketinget sender.

Både Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF, Alternativet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti opfordrer ministeren til at droppe de lukkede forhør, der normalt bliver brugt i tjenestemandssager – og i stedet åbne dørene for offentligheden.

Fælles kritik af udbyttesag

Opfordringen er en del af en større og stærkt kritisk udtalelse om skattemyndighedernes håndtering af udbyttesagen, der ventes vedtaget i dag i Folketingets skatteudvalg.

»Et klart politisk politisk flertal bag opfordringen vil lægge et betydeligt pres på ministeren«, siger Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen, der har formuleret udspillet til den fælles udtalelse fra skatteudvalgets medlemmer. Ved redaktionens slutning var der stadig diskussioner om udvalgte formuleringer i den fælles udtalelse.

Men der har fra starten været stor enighed om den del af teksten, der opfordrer skatteministeren til at åbne forhørene af de bortviste tjenestemænd, viser Politikens egen rundringning til partiernes skatteordfører.

»Den her sag skal være fuldstændig åben for at sikre skattemedarbejdernes retssikkerhed. Og åbenheden giver os også mulighed for at kaste lys over de begivenheder, der har fundet sted i Skat og som kalder på en grundig oprydning. Ministeren bør imødekomme anmodningen. Det er hans pligt som minister at få ryddet op i Skat«, siger Merete Riisager, skatteordfører for Liberal Alliance.

Meldingen er den samme fra SF’s skattepolitiske ordfører Lisbeth Bech Poulsen:

»Reglen om de lukkede døre er til for at beskytte embedsmændene. Når de nu med gode og legitime grunde ønsker åbenhed, så skal vi selvfølgelig imødekomme det, uanset om ministeren ønsker lukkede døre. I den her sag er der en lang række af ubesvarede spørgsmål, som jeg tror forbliver uafklarede, hvis vi ikke får en åben undersøgelse«, siger hun.

På baggrund af fiktive aktiebeholdninger og falske dokumenter har udenlandske svindlere over en årrække formået at stjæle mere end 9,1 milliarder kroner i udbytteskat fra den danske statskasse – uden at skattemyndighederne nogensinde fandt ud af, hvad der foregik.

Topchefer går fri

Som tidligere omtalt i Politiken har skattemyndighederne alene placeret ansvaret på ryggen af de hjemsendte skattechefer.

Det er sket på baggrund af konklusionerne i Skats interne revisionsrapport. Men sagen er også belyst af Rigsrevisionen, der først og fremmest placerer det tunge ansvar på skuldrene af Skats to topchefer, direktør Jesper Rønnow Simonsen og Skatteministeriets departementschef Jens Brøchner.

Men det har ikke ændret ministeriets ansvarsplacering.

Nu frygter de hjemsendte skattechefer, at de bliver ofret i et politisk spil, hvor ansvaret, efter deres vurdering, alene bliver sparket ned ad, selvom skandalen har flere – og mere oplagte – ansvarslige chefer længere oppe i systemet.

Eller som en af de hjemsendte skattechefer, Richard Hanlov, udtrykte det i Politiken tidligere på måneden:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er, som om man har fundet nogle menige soldater, som man kan henrette på skafottet, sådan at ingen bliver sure på de ansvarlige generaler. Det kan jeg godt et eller andet sted forstå kan være nødvendigt i en stor virksomhed, men hallo, vi taler altså om danmarkshistoriens største røveri, der er forvundet så mange penge, at det svarer til halvandet supersygehus. Den skal ikke tørres af på mig hverken helt eller delvist, når det ikke giver nogen mening«.

Minister: Jeg lytter til de politiske signaler

Også flere fagforbund opfordrer Karsten Lauritzen til at efterkomme ønsket fra de hjemsendte skattechefer.

Men ministeren overvejer stadig.

»Jeg noterer mig naturligvis de signaler Folketinget sender. Jeg er enig i, at det er en både alvorlig og meget vigtig sag, hvor vi hurtigst muligt skal have taget stilling til både grundlaget og den videre proces«, siger skatteministeren i en skriftlig kommentar.

De hjemsendte skattechefer har endnu ikke modtaget et anklageskrift.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden