Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Katastrofe. Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er en af de første Socialdemokrater som åbent kritiserer salget af Dong til Goldman Sachs.
Foto: Joachim Adrian(Arkiv)

Katastrofe. Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er en af de første Socialdemokrater som åbent kritiserer salget af Dong til Goldman Sachs.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyrup: Dong-salg er en »katastrofe«

Den danske regering forærer amerikansk finansgigant milliarder, og salget bør stoppes, siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske stat taber et tocifret milliardbeløb på at sælge en aktiepost i energiselskabet Dong til det amerikanske finansforetagende Goldman Sachs – endda til et datterselskab i skattelyet Luxembourg.

Sådan siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, kort før handlen i næste uge skal godkendes i Folketingets Finansudvalg.

LÆS OGSÅ

Handlen, der giver Goldman Sachs 19 procent af aktierne i Dong, »sker på et dårligt tidspunkt til en alt for dårlig pris til et anløbent selskab, der får vetoret for alle strategiske beslutninger«, siger Nyrup i et interview med Politiken.

»Set fra Goldman Sachs er det en forrygende forretning. Set fra Danmark er det en bundskraber«, siger han.

Katastrofen kan stadig forhindres
Poul Nyrup Rasmussen mener, at Dong-handlen koster det danske samfund »mange, mange milliarder og bør erstattes af et bedre alternativ«. I stedet kan staten få PensionDanmark, der forgæves bød på aktierne, ind og eventuelt finansiere en mellemfase med statslån.

»Det vil være fuldt lovligt at skifte spor. Goldman Sachs har selv accepteret, at handlen er betinget af en politisk godkendelse. Jeg håber, at Folketinget her 5 minutter i 12 vil tænke sig om og forhindre katastrofen«, siger Nyrup Rasmussen.

Også langt ind i den socialdemokratiske folketingsgruppe er der dyb utilfredshed med handlen, erfarer Politiken.

På et gruppemøde i tirsdags tog Mogens Lykketoft ifølge en række kilder ordet og kritiserede blandt andet timingen i aktiesalget. Og kilder, der kun vil udtale sig anonymt, sammenligner det med kritikken, der rejste sig i forbindelse med selskabsskattelettelserne i foråret 2013.

Aktstykket om Dong-handlen skal efter planen godkendes på torsdag 30. januar i Folketingets Finansudvalg.

Dansk Folkeparti, der er en del af energiforliget, skærper nu også tonen og slår fast, at de ikke kan stemme for.

»Vi kan ikke acceptere aktstykket, som det ligger nu. Finansministeren siger tydeligt, at der ikke kan ændres et komma. Så er vi også nødt til at være tydelige. Det kan ende med, at salget går i stå«, siger finansordfører Rene Christensen, der slår fast, at det er »dybt problematisk«, hvis regeringen har værdisat Dong for lavt.

Finanseringsprofessor: Dårlig idé

Bjarne Corydon ønskede i går ikke at stille op til interview og svare på Poul Nyrups kritik af Dong-salget. Og heller ingen af de tre regeringspartiers finansordførere var i går til rådighed for spørgsmål.

I et skriftligt svar til Politiken siger Bjarne Corydon:

»I forbindelse med kapitaludvidelsen har vi naturligvis taget det bedste samlede bud. Og jeg kan ikke få øje på, hvad motivet skulle være for at vælge et dårligere bud. Jeg mener bestemt, at vilkårene er rimelige«.

LÆS OGSÅ

Enhedslisten er det eneste parti i Folketinget, der støtter Nyrups krav om helt at stoppe salget. Venstre, Konservative og Liberal Alliance bakker op om salget, men ønskede i går heller ikke at udtale sig.

Professor i finansiering på CBS Michael Møller mener, at det kan være uhyre vanskeligt at sætte den helt rigtige pris på Dong, men slår fast, at salget er en meget dårlig idé – alene fordi den danske stat ikke står til at vinde særlig meget med Goldman Sachs som medejer:

»Staten slipper ikke for ret meget risiko, men i stedet kan vi forvente at skulle bruge rigtig mange penge på at slås med en besværlig mindretalsaktionær«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden