Forgyldt. Dong Energys administrerende direktør, Henrik Poulsen, kan med god grund være tilfreds med, at han benyttede sig af muligheden for at købe aktier i Dong for to og et halvt år siden. Beslutningen resulterer i en kæmpegevinst for ham og de øvrige ansatte, der investerede.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Forgyldt. Dong Energys administrerende direktør, Henrik Poulsen, kan med god grund være tilfreds med, at han benyttede sig af muligheden for at købe aktier i Dong for to og et halvt år siden. Beslutningen resulterer i en kæmpegevinst for ham og de øvrige ansatte, der investerede.

Virksomheder

Dong-direktør står til at tjene 20-27 millioner på børsnotering

Nye tal fra Dong dokumenterer, at ansatte tjener styrtende på at have købt aktier i energiselskabet.

Virksomheder

Dong Energys ledelse, som har købt aktier i energiselskabet, står til at score fedt på deres investering.

Aktierne, som de eksklusivt blev tilbudt at købe tilbage i foråret 2014, står nemlig til at kunne sælges for over dobbelt så meget, som de blev købt for, når energiselskabet rammer børsen.

Sådan lyder forventningen i hvert fald fra Dong Energy, som i forbindelse med sin børsnotering nu er blevet værdisat til at være mellem 83,5 milliarder og 106,5 milliarder kroner værd.

Dermed kan eksempelvis Dong Energys administrerende direktør, Henrik Poulsen, der sammen med selskabets øvrige ledelse fik tilbudt at købe for millioner af kroner aktier i selskabet, se frem til en klækkelig fortjeneste.

I 2014 takkede topchefen ja til at erhverve aktier i Dong Energy for 6,2 millioner kroner.

Dengang for 107 kroner stykket.

De aktier vurderes nu at ville kunne sælges på Fondsbørsen for mellem 200 og 255 kroner stykket. Og med en bonusordning, der giver topchefen en yderligere fortjeneste på mellem 14,5 - 18,5 millioner fra ekstra Dong-aktier, som han har fået gratis på grund af selskabets præstationer den seneste tid, står han nu til at få en gevinst på i alt mellem 19,9 - 27,1 millioner kroner, hvis han skulle vælge at sælge sine aktier.

Beløbene er før skat. Efter skat svarer det til en fortjeneste på mellem 9,5-13,1 millioner kroner.

Det viser beregninger fra Dong Energy, som Politiken har fået indsigt i.

I Dong Energys opgørelse fremgår det også, at i alt over 200 ledende medarbejdere har købt aktier i Dong forud for børsnoteringen.

Iblandt er også energiselskabets økonomidirektør, Marianne Wiinholt. Og hun vil kunne se frem til en fortjeneste på mellem 12,8 - 17,4 millioner kroner, hvis kursen ender på mellem de formentlige 200 eller 255 kroner. Når skatten er modregnet, svarer det til en fortjeneste på mellem 6,1 og 8,4 millioner kroner.

I 2014 købte hun for 4 millioner kroner Dong-aktier.

Kan tjene op mod en halv milliard

I alt omkring 250 ledende medarbejdere i Dong fik tilbage i foråret 2014 mulighed for at købe aktier i energiselskabet.

De måtte købe aktier for maksimalt det beløb, der svarer til deres årsløn, lød tilbuddet.

Udover den administrerende direktør, der havde mulighed for at købe for 8,5 millioner kroner aktier, og økonomidirektøren, der kunne erhverve for i alt 4,5 millioner, takkede 215 personer ja og købte aktier for summer, der svarer til mellem 60 og 100 procent af deres årsløn.

I alt købte ledende medarbejdere under de to direktører Dong-aktier for 123,2 millioner kroner.

En investering, der nu vil kaste en fortjeneste af sig, der lyder på i alt 507,9 millioner kroner før skat - 248,9 millioner kroner efter skat - hvis Dong-aktien ender med en kurs på 255 kroner.

Medarbejderne tjener også penge

Også de menige medarbejdere hos energiselskabet er blevet tilbudt at købe aktier i Dong Energy.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det endte omkring halvdelen af de cirka 6.500 ansatte med at gøre. For medarbejderne gjaldt det dog, at de maksimalt kunne købe aktier for en værdi af 40.000 kroner, mens de til gengæld fik en rabat på 25 procent.

I alt 3.078 personer tog imod tilbuddet. De købte Dong-aktier for i alt 88,2 millioner kroner. Og de kan nu se frem til, at deres samlede investering er blevet mellem 376,7 og 504,6 millioner kroner mere værd på to år, hvis aktiekursen ender et sted mellem 200 og 255 kroner, hvilket er det kursinterval, Dong Energy forventer at gå på Fondsbørsen med.

Efter skat svarer det ifølge energiselskabets egne beregninger til en profit på 195,2 - 268 millioner kroner. Et beløb, der i høj grad er positivt påvirket af den bonusordning, som blev indført i forbindelse med aktieprogrammet i 2014, hvilket gør, at medarbejderne oveni får gratis aktier til en værdi af op til 125 procent af deres oprindelige investering, hvis Dong Energy præsterer bedst sammenlignet med 10 andre store energiselskaber i Europa.

Bestyrelsesformanden i Dong Energy, Thomas Thune Andersen, understreger i en mail til Politiken, at det endelige udfald af aktieprogrammet først kendes, når Dong Energy går på børsen.

Efter planen sker det efter en udbudsperiode, som blev indledt i dag, og som løber frem til 8. juni.

»Hvis vi ender med at komme ud med den maksimale tildeling af bonus-aktier, så vil det jo være en afspejling af, at Dong Energy er blandt de energiselskaber i Europa, der har klaret sig bedst og skabt mest værdi i perioden«, skriver Thomas Thune Andersen.

»Indførelsen af aktieprogrammet i forbindelse med kapitaludvidelsen var et ønske fra ejerne, som gerne ville give medarbejdere og ledere i Dong Energy en interesse i selskabets langsigtede udvikling frem mod en børsnotering«, tilføjer han.

Prissat for billigt?

Værdien af Dong har været et brandvarmt emne i flere år nu.

I forbindelse med energiselskabets kapitaludvidelse tilbage i 2014 blev Dong Energy vurderet til at være 31,5 milliarder kroner værd. Kritikere påpegede, at det var alt for lidt, men handlen med blandt andre den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, ATP og PFA gik igennem, og statens ejerandel i Dong Energy blev reduceret fra 81 til 58,8 procent.

Ligesom energiselskabets ledende medarbejdere købte storinvestorerne dengang Dong-aktier til en udbudspris på 107 kroner stykket. Ender aktiekursen nu på et sted mellem 200 og 255 kroner, som der lægges op til, kan Goldman Sachs se frem til en gevinst i milliardklassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den amerikanske investeringsbank ejer i dag med sine 17,9 procent af aktierne den næststørste aktiepost i Dong Energy.

Goldman Sachs har nu bebudet et salg af 18,6 millioner aktier. Det forventes at ville indbringe en fortjeneste på mellem 3,7 og 4,8 milliarder kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce