Mangel. En ny rapport frygter, at der i 2018 vil mangle ca. 1.000 kvalificerede medarbejdere i robotindustrien.
Foto: Finn Frandsen

Mangel. En ny rapport frygter, at der i 2018 vil mangle ca. 1.000 kvalificerede medarbejdere i robotindustrien.

Virksomheder

Er du god til robotter? Antallet af ledige stillinger hober sig op

Robotindustrien skaber tocifret vækst, men der mangler folk, der kan bygge de mange maskiner.

Virksomheder

De fleste kender til Odense-klassikere som H.C. Andersen og Albani-øl.

Hvad færre måske ved er, at den fynske hovedstad går under kælenavnet 'Robotic Valley', fordi den rummer over 80 robotvirksomheder og er en internationalt anerkendt robot-hub, der forventes at vokse med mindst 15 procent om året.

Den gennemgribende digitalisering og automatisering med intelligente robotter overalt i den danske produktion har sat fart på udviklingen, men succesen til trods varsler en ny rapport problemer for fremtiden. For mens der allerede nu mangler omkring 200 sæt hænder, der er i stand til at udvikle og bygge robotterne, så vil de ledige stillinger i branchen hobe sig op i løbet af de kommende par år og i 2018 lande på et minus på omkring 1.000.

Analysen, der er udarbejdet af analysebureauet Damvad for Udvikling Fyn og Odense Robotics, viser, at flere end 70 procent af virksomhederne i robotklyngen i Odense, der beskæftiger sammenlagt 2.300 personer og er vokset med 500 medarbejdere alene det seneste år, har problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft.

»Det er alvorligt, for det betyder jo, at det går ud over vores konkurrencedygtighed, hvis vi ikke kan levere kvalitet til lave omkostninger i det tempo, det kræves. Kan vi ikke kan klare ordrerne, ryger de til udlandet, og så har vi jo tabt«, siger Søren Kjeldsen-Kragh, der er professor i samfundsøkonomi ved Københavns Universitet.

Sværere og sværere at finde folk

Og det er en analyse, som Danmarks største robotproducent Universal Robots, kan genkende. Sidste år blev virksomheden solgt for knap 2 milliarder kroner til amerikanske Teradyne.

»Efterhånden som vi vokser bliver det sværere og sværere at få folk nok. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at vække interessen for robotteknologi og for at synliggøre på de mange interessante jobmuligheder, der findes i robotindustrien«, siger Esben Østergaard, der er medstifter og teknologidirektør for robotproducenten, der er i dag beskæftiger omkring 270 ansatte globalt - heraf de fleste i Odense.

Både robotvirksomhederne, underleverandører og de kunder, der i sidste ende skal betjene og bruge robotterne forventes ifølge analysen at efterspørge et bredt spekter af kompetancer - både lavt-, mellem og højtuddannet arbejdskraft - heriblandt også udlændinge, som vil have behov for uddannelse eller opkvalificering og videreuddannelse.

»Vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi kan afhjælpe problemet og ikke bremser udviklingen. Vi må ikke bare sidde og se på, det har Danmark ikke råd til«, siger Odenses borgmester Anker Boye, der nu samler et akademi, der skal fremme rekrutteringen, men samtidig efterlyser handling på nationalt plan.

»Det her er en national udfordring, og jeg håber at erhvervs- og vækstministeriet går med og hjælper med at sikre, at de vækstmiljøer vi har, opretholdes«, siger han.

Minister: Vi handler på det

Den fynske satsning går godt i tråd med en række redegørelser og anbefalinger fra regeringen, der har et stærkt fokus på robootområdet og automatisering. I den seneste redegørelse om vækst og konkurrenceevne lægger regeringen således vægt på, at danske virksomheder skal blive bedre til at udnytte de muligheder, der kommer til at åbne sig med digitalisering og ny teknologi som intelligente robotter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Desuden påpeger en anden analyse, at udviklingen inden for området åbner for at fastholde og skabe produktion i Danmark. Men de mål kan blive svære at nå, hvis fremskridtet allerede bremses i udviklingen af de robotter, det hele handler om. Og det er erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen helt enig i.

»Det er helt åbne døre, Anker Boye løber ind, for det er en bekymring, jeg også deler og regeringen kommer også til at handle på det«, siger han og peger på, at der generelt er et problem i forhold til at skaffe it-uddannede. Ministeren understreger, at man lige nu arbejder på at indsamle forslag og inspiration, der skal munde ud i en plan til efteråret.

»Vi skal i højere grad omstille os til et digitalt samfund på tværs af regeringen«, siger Troels Lund Poulsen og peger på, at man eksempelvis skal kigge på den måde uddannelses- og forskningsministeren dimensionerer uddannelserne på, og hvordan man kan opkvalificere nogle af dem, der allerede har en it-uddannelse, men mangler det sidste.

»De har måske 80 procent af det, der skal til, for at de er helt i mål, og det skal der lægges en plan for, så det lykkes«, siger han.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Prasz, Virksomheder eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce