Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MADS NISSEN
Foto: MADS NISSEN

Gaab. Tandlægerkæder forsøger forgæves at få lov til at tilbyde gratis tandeftersyn. men det er ulovligt, mener Tandlægeforeningen.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tandlæger slås om priser: Kæder må ikke tilbyde gratis tandeftersyn

Tandlæger truet med bøder, hvis de tilbyder kunder gratis eller billige tandeftersyn - men nogle gør det alligevel..

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi har ærligt talt meget svært ved at forstå, at det kan være ulovligt at tilbyde et produkt gratis til forbrugerne«.

Anders Bjergegaard er både forundret og forarget. Og det har han været længe. Som direktør for tandlægekæden Godt Smil, der driver 18 klinikker på landsplan, måtte han sidste år droppe et af kædens slagtilbud til kunderne; et gratis tandeftersyn til de patienter, der ikke har været til tandlægen i årevis.

Det gratis eftersyn indeholdt også en behandlingsplan, så patienterne kunne få en fornemmelse af, hvor meget bisserne skulle ordnes efterfølgende. Et godt tilbud for alle parter, skulle man mene, men så blev Godt Smil tvunget til at stoppe den del af forretningen.

En krig mellem små tandlæger og store kæder

Gratis tandeftersyn er nemlig i direkte strid med den overenskomst, tandlægerne har indgået med Danske Regioner, mener Tandlægeforeningen. En overenskomst, som betyder at den offentlige Sygesikring og dermed statskassen giver tilskud til de helt basale tandlægeydelser som tandeftersyn, fyldninger og paradentose-behandling.

Og betingelsen for aftalen og den offentlige tilskud er ufravigeligt, at prisen står fast og aldrig bliver skruet op eller ned, lyder foreningens fortolkning. Også selvom både Anders Bjergegaards tandlægekæde og flere andre kæder gav afkald på det offentlige tilskud fra Sygesikringen og betalte hele regningen selv.

Jeg kan sagtens se, hvilken interesse Tandlægeforeningen har i at begrænse konkurrencen, men jeg kan ikke forstå hvorfor regionerne bare er passive statister i det spil

»Mig bekendt er det politiske formål med denne prisaftale at sikre danskerne en billig adgang til de helt basale tandlægeydelser. Og derfor giver det jo ingen verdens mening, at vi ikke må gøre ydelsen endnu billigere eller helt gratis«, siger Anders Bjergegaard.

»Vi ser det her som endnu et eksempel på Tandlægeforeningens forsøg på at beskytte de mange små tandlæger mod de nye tandlægekæder, der, som vores, tilbyder kunderne nogle bedre produkter«, siger han.

Men sådan hænger verden ikke sammen, lyder Tandlægeforeningens svar på tiltale, leveret af formanden for foreningens såkaldte ’klinik-ejerudvalg’, Susanne Kleist: »Vi har skrevet under på en overenskomst, der forpligter os til at følge de priser, der er aftalt. Og dermed kan du ikke skrue på de faste priser, hverken op eller ned«, siger hun:

»Til gengæld har vi jo som tandlæger alle mulige andre behandlinger, hvor vi kan skrue på prisen; det kan være kroner, bedøvelser og implantater. Her sætter tandlægen selv prisen, som han eller hun mener, den skal være. Men når det gælder de basale ydelser i overenskomsten, så ligger prisen fast, og sådan er det«, siger hun.

Tandlægeforening: Priserne er ikke til at rokke

Så et gratis tandeftersyn er faktisk ulovligt?

»Ja det er sådan det er. Og det ved de godt derude. Vi har indgået en aftale, som i forvejen holder priserne nede. Så vi er langt nok nede i pris i forvejen«.

Er det rimeligt at afskære forbrugerne fra en gratis tandlægeydelse, hvis der er tandlæger, der selv vil betale regningen i en periode for at tiltrække kunder?

»Ja, det mener jeg faktisk. De faste priser giver jo en sikkerhed for dig som patient, for uanset, hvor du bor i landet, så koster en basisundersøgelse det samme. Og vi snakker jo ikke om store penge her, så det er ikke de store summer, der er at spare«, siger Susanne Kleist.

Fortolkningen af overenskomsten er fastlagt af det såkaldte Landssamarbejdsudvalg LSU, der både tæller repræsentanter fra Tandlægeforeningen og regionerne. Udvalget fastslog allerede i 2014, at tandlæger ikke har »ret til at yde rabat på ydelser, hvor der er aftalt fast honorar. Der kan således ikke tages en anden pris – hverken lavere eller højere«. Bliver denne regel overtrådt, kan det udløse bøder, lyder advarslen til flere af de tandlæger der har tilbudt billige eller gratis eftersyn.

Regioner i vildrede

Men regionerne har tilsyneladende svært ved at finde ud af, hvilket ben de skal stå på. I hvert fald er meldingen en helt anden, da Politiken fanger formanden for Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn, Anders Kühnau (S):

»Jeg mener ikke at det er korrekt, at overenskomsten udelukker gratis tandlægeydelser, slet ikke når tandlægen selv betaler den del af regningen som Sygesikringen ellers normalt dækker, og det er også den melding jeg får fra vores eksperter«, siger han.

Og der stod sagen ved redaktionens slutning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiken har været i kontakt med flere tandlæger og kæder, der også har været tvunget til at droppe de gratis tandeftersyn, eller den rabat, de har tilbudt eksempelvis studerende på ydelser, der er omfattet af overenskomsten med Danske Regioner. Ingen ønsker dog at stå frem med navn af frygt for at komme i »bad standing« i Tandlægeforeningen«, som det bliver udtrykt af en tandlæge, der foretrækker at være anonym.

Flere frygter at de blive smidt ud af foreningen..

Anders Bjergegaard vil ikke gemme sig:

»Vi håber selvfølgelig på at nogen kommer til fornuft og giver os lov til at drive vores forretning,«, siger han.

Tandlægekæde nægter at bøje sig

Det samme er håbet hos tandlægekæden PLUS1, der driver fire tandlægeklinikker og i øvrigt giver pokker i forbuddet mod kunderabat.

»Vi tilbyder stadig de her sygesikringsydelser billigere - altså med rabat. Mere konkret så får du eftersyn, tandrensning, røntgenbilleder og med mere for 199 kroner og dermed sparer du omkring 500 kroner i forhold til den pris, der er aftalt med regionerne«, siger direktør Rune Kirkeby:

»Der er på opfordring af Københavns Tandlægeforening blevet klaget over os, og sagen bliver taget op i det såkaldte samarbejdsudvalg i næste måned, hvor der sidder tandlæger og regionspolitikere, og så må jo se hvad der sker. Vi regner med at tabe sagen, da halvdelen af medlemmerne i udvalget er tandlæger«.

Hvorfor gør du noget, som din egen forening og branche mener er direkte ulovligt?

»Fordi jeg ikke mener, de har ret. Udgangspunktet er, at der er fri konkurrence og at det her er et frit marked. Og vi mener ikke, at regionerne og tandlægeforeningen har fået lov til at begrænse konkurrencen. Jeg kan sagtens se, hvilken interesse Tandlægeforeningen har i at begrænse konkurrencen, men jeg kan ikke forstå, hvorfor regionerne bare er passive statister i det spil«, siger Rune Krkeby og tilføjer:

Konkurrencen strammer til

»Og jeg har godt hørt det der argument med, at forbrugerne bliver så forvirrede, hvis vi gør det billigere at få et tandeftersyn eller en fyldning. Men ved du hvad, det kan da godt være, men mon ikke de kommer sig hurtigt over forvirringen, når de finder ud af, at de har sparet penge på budgettet. Jeg tror det«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som tidligere omtalt i Politiken er konkurrencen ved at stramme til i tandlægebranchen, hvor de nye kæder presser priserne. Samtidig strømmer kunderene til en ny digitale tandlægeportal, Tandbud.dk, hvor patienterne både kan vælge mellem flere tandlæger i lokalområdet og læne sig op af tidligere kunders vurderinger af tandlægernes arbejde.

----------------------------

Rettelse: Det fremgik af en tidligere version, at tandlæger skal være medlem af Tandlægeforeningen, hvis deres patienter skal kunne få rabat efter aftalen med Danske Regioner. Det er ikke tilfældet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden