Virksomheder

PET rådgiver danske firmaer i Saudi-Arabien efter dansker-angreb

Ekspert vurderer, sikkerhedstruslen skærpes, hvis angreb var specifikt rettet mod dansker.

Virksomheder

Politiets Efterretningstjeneste (PET) roser samarbejdet med de saudiarabiske myndigheder i forbindelse med anholdelsen af tre unge mænd, som i dag er blevet anholdt for skudattentatet på en dansk statsborger i Saudi-Arabien.

»Jeg har noteret mig, at de saudiarabiske myndigheder oplyser at have pågrebet de mulige gerningsmænd til skudattentatet. På nuværende tidspunkt kan jeg ikke give yderligere oplysninger om sagen. Jeg vil dog gerne understrege, at der i den konkrete sag har været et godt samarbejde med de saudiarabiske myndigheder«, skriver chef for PET, Jens Madsen, i en pressemeddelelse.

De anholdte er ifølge den saudiarabiske regering »skytten«, »føreren« og den person, der har filmet attentatet.

Anholdelserne er blandt andet sket på baggrund af »tekniske undersøgelser med vægt på det retsmedicinske bevismateriale samt de anholdtes vidnesbyrd«, oplyses det i en pressemeddelelse.

De anholdte sympatiserer med terrorbevægelsen Islamisk Stat, oplyses det i pressemeddelelsen, der også beskriver, hvordan gerningsmændene har overvåget danskeren forud for angrebet.

PET rådgiver danske virksomheder

PET skriver i deres pressemeddelelse, at angrebet på danskeren i Riyadh understreger den terrortrussel, der er mod danske interesser i lande, hvor militante islamister anser vestlige interesser som attraktive terrormål.

»PET har efter angrebet rådgivet danske virksomheder med aktiviteter i regionen om sikkerhedstiltag, og rådgiver desuden løbende Udenrigsministeriet med henblik blandt andet på rejsevejledninger for de enkelte lande«, forlyder det.

Hos Arla, hvor den danske statsborger er ansat, og hvorfra han lørdag 22. november var på vej hjem fra arbejde, da han blev skudt og såret i hovedstaden i Saudi-Arabien, ændrer anholdelsen ikke på sikkerhedsproceduren:

»Selve anholdelserne ændrer ikke på det sikkerhedsniveau, vi kører med, som er et højt sikkerhedsniveau for vores medarbejdere. Af hensyn til sikkerheden for vores medarbejdere kan jeg ikke give yderligere detaljer om, hvordan vi sikrer os«, siger Theis Brøgger, der er pressechef hos Arla.

I kølvandet på angrebet har Arla dog allerede iværksat en række sikkerhedsprocedurer, understreges det.

Theis Brøgger oplyser også, at den skudsårede dansker »dag for dag får det bedre og er sammen med sin nærmeste familie nu«.

Direktør i det danske sikkerhedsfirma RiskIntelligence Hans Tino Hansen har gennem flere år specialiseret sig i at hjælpe danske firmaer med sikkerhedsprocedurer. Han fortæller, at det springende punkt i forhold til danske interesser er, om gerningsmændene har vidst, at det var en dansker, de skød.

»Hvis det var en mere generelt vesterlænding, er det ikke så nyt. Hvis de gik helt specifikt efter en dansker, er det nyt. Så viser det, at danskere ligger i toppen af IS-sympatisørernes prioriteringer - og så er der klart, at det ændrer sikkerhedsvurderingen«, siger han.

Skudattentat optaget på video

Danskeren arbejder ved Danya Foods, som er et datterselskab til mejerivirksomheden Arla. Han blev skudt og såret i Saudi-Arabien, da han forlod sin arbejdsplads i Khar Road-området i hovedstaden Riyadh omkring klokken 13 lokal tid tilbage i november.

Her skød gerningsmænd ham gennem ruden fra en bil. Mandag i sidste uge dukkede en video af attentatet op på internettet, som ifølge flere førende analytikere af Islamisk Stat-propaganda er produceret af terrorbevægelsen selv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det har ledt til vedholdende spekulationer om, at danskeren kan have været offer for et likvideringsforsøg udført af Islamisk Stat.

Videoen, der blev offentliggjort på YouTube, hylder Islamisk Stat og afspiller en tale af den højtrangerende IS-leder Abu Mohammad al-Adnani.

Han taler om, at »den troende, som støtter den islamiske stat« bør dræbe de vantro, der er på Den Arabiske Halvø - en jord, som profeten Muhammad betrådte

Herefter vises et klip af selve attentatforsøget, der synes at være optaget med mobiltelefon. Med navn og billede begynder klippet med at udpege danskeren som føreren af en hvid bil, der kører på en motorvej. Herefter kører gerningsmændene op på siden af den hvide bil, ruller vinduet ned og affyrer en række skud med en sort pistol mod danskeren, der tvinges til at bremse op

Nu er både bil og gerningsvåben fundet, oplyser den Saudi-Arabiske regering.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce