Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

DONG skiftede i 2017 navn til Ørsted. Administrerende direktør Henrik Poulsen vil nu sælge Radius, selskabets eleverandør af el fra.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S-formand vil bremse milliardsalg: Flere partier stritter imod salget af elleverandøren Radius

En række partier i den såkaldte Dong-forligskreds frygter salg af Radius til udenlandsk kapitalfond.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokratiet vil ikke være med til at sælge Radius, der leverer el til omkring en million kunder på Sjælland, ud fra de præmisser, som regeringen har skitseret.

Det har S-formand Mette Frederiksen søndag oplyst til finansminister Kristian Jensen (V).

Også SF siger stop, oplyser formand Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar.

Radius er i dag ejet af Ørsted, tidligere Dong, men Radius er sat til salg. Men man frygter et salg til en udenlandsk kapitalfond.

Staten solgte en stor del af aktierne i Dong, der altså siden har skiftet navn til Ørsted, i 2013. Det var til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Det skabte stor polemik og debat, og det var medvirkende til, at SF forlod regeringen, så kun S og R sad tilbage derefter.

Staten ejer 50,1 procent af aktierne i Ørsted.

S og SF er med i den såkaldte Dong-forligskreds, som også består af regeringspartierne samt De Radikale.

Mette Frederiksen mener, at et salg af Radius er legitimt. Men der er et ’men’.

»Det er vigtigt, når vi taler infrastruktur, herunder el-distribution, så er det ikke kun et spørgsmål om el, kroner og øre«.

»Det er også et spørgsmål om demokratisk kontrol og spørgsmålet om værdien af det, vi er fælles om«, siger Mette Frederiksen.

»Når vi taler om infrastruktur, så skal det være på en sådan måde, at der er demokratisk kontrol. Det vil sige, at staten skal eje mere end 50 procent, eller også skal det være forbrugerejet«.

- Trygheden til de to principper har regeringen ikke kunnet give os, og derfor modsætter vi os et salg af Radius på det grundlag, der ligger fra regeringens side nu«, siger hun.

Pia Olsen Dyhr tilføjer i sin kommentar:

»SF har arbejdet for, at Radius enten skulle forblive offentligt eller forbrugerejet. Det har vi kæmpet for ved forhandlingsbordet. Det ligner nu, at det kan vi ikke sikre«.

»Derfor sætter vi nu de videre forhandlinger på hold. Regeringen har dermed ikke længere et flertal for sin strategi. Det er de nødt til at lytte til«.

» Jeg vil arbejde for, at et flertal kan sikre fortsat enten offentligt eller forbrugerejet elnet«.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, hilser meldingen velkommen.

»Så er flertallet imod et salg på plads. En million danskere forsynes med el via selskabet. Det skal ikke sælges til udlandet, hvorefter dansk kontrol forsvinder«, skriver han på Twitter.

Det finansielle nyhedsbureau Bloomberg har tidligere meldt om interesse fra en lang række købere, blandt andet flere internationale kapitalforvaltere.

En række danske pensionskasser har også tidligere over for Børsen udtrykt interesse for Radius.

/ritzau/

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden