Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Martin Lehmann

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Banks tidligere topchef sigtes for hvidvask

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den tidligere topchef i Danske Bank, Thomas Borgen, er blevet sigtet af politiet i sagen om omfattende hvidvask i bankens estiske filial, skriver Børsen tirsdag.

Det var i forbindelse med en ransagning af Thomas Borgens private hjem 12. marts, at Bagmandspolitiet besluttede at rejse sigtelse mod den tidligere chef personligt.

Oplysningen bekræftes ifølge Børsen af Borgens advokat, Peter Schradieck.

»Jeg kan bekræfte, at Søik har ransaget Thomas Borgens hus den 12 marts. Og jeg kan også bekræfte, at de har valgt at sigte Thomas Borgen som led i deres efterforskning af sagen«, siger Peter Schradieck til Børsen.

I forvejen er det kendt, at Bagmandspolitiet har sigtet Danske Bank. Det skete i november sidste år. Udover Thomas Borgen skal også ’mindst to tidligere chefer’ senere være blevet sigtet, skriver Børsen.

Hvidvask af op mod 1500 milliarder

Allerede sidste efterår varslede chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, at det også blev undersøgt, om der kunne rejses straffesager mod enkeltpersoner.

Ifølge Danske Banks egen advokatundersøgelse blev filialen i Estland brugt til hvidvask af op mod 1500 milliarder kroner.

Til Børsen vil advokat Peter Schradieck ikke sige, om Thomas Borgen nægter eller erkender sig skyldig. Thomas Borgen blev administrerende direktør i Danske Bank i 2013. Han måtte forlade banken i oktober sidste år, da han blev fritstillet.

I advokatundersøgelsen blev det afsløret, at ledelsen i Danske Bank gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske filial.

Helt tilbage i 2007 kom der en advarsel fra det estiske finanstilsyn, og Danske Bank fik også en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler. Men banken reagerede ikke.

I undersøgelsen skrev advokaterne dog også, at de vurderede, at der ikke var grundlag for at rejse et retligt ansvar mod hverken topchefen eller bestyrelsen.

I forbindelse med skandalen har flere nuværende og tidligere ansatte fået advarsler eller er blevet fyret.

Oprindeligt blev de stærkt kritisable forhold oprullet af journalister på Berlingske Business.

Ikke bare det danske politi kigger nu på Danske Bank. I Frankrig er der rejst sigtelse om hvidvask af mere end 160 millioner kroner i perioden fra 2007 til 2014 navnlig i Estland og Luxembourg. Desuden undersøger amerikanske myndigheder bankens forhold.

Oveni straffesager er der et civilt søgsmål på vej. Investorer, som mener at have tabt penge på aktiens kursfald på grund af hvidvasksagen, er ved at forberede en sag, har det tidligere været fremme.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden