0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Novos salg vokser fem milliarder: Lagre blev fyldt med medicin

Novo Nordisks salg er vokset med 16 procent i første kvartal, hvor halvdelen tilskrives coronaepidemien.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den danske medicinalkoncern Novo Nordisk har haft stor fremgang i årets første tre måneder, hvor de store indkøbere af medicin fyldte godt op på lagrene under starten af coronaudbruddet.

Salget er steget med 4,6 milliarder kroner til 33,9 milliarder kroner i første kvartal.

Det viser regnskabet for første kvartal fra Novo Nordisk, der har størstedelen af sin forretning inden for medicin til diabetikere.

De større indkøb hos kunderne har muligvis været af frygt for, at coronaudbruddet ville føre til nedsat produktion eller prop i forsendelserne fra den danske medicinalkoncern.

Det har ikke været tilfældet. Produktionen på Novo Nordisks fabrikker har ikke været berørt af virusset.

Omkring halvdelen af fremgangen i første kvartal vurderes at kunne kædes direkte sammen med, at der er blevet købt ekstra ind til lagre under coronaudbruddet. Det gjorde sig især gældende i marts.

Novo Nordisks overskud er også gået frem i første kvartal. Det er steget med 1,5 milliarder kroner til 11,9 milliarder kroner.

Hvis nedlukningen af store dele af verden fortsætter meget længere ind i 2020, kan det begynde at få negative konsekvenser for Novo Nordisk.

For eksempel hvis diabetikere ikke kommer til tjek. Eller personer, der endnu ikke er udredt for diabetes, venter med at gå til lægen og få recept på medicin.

Diabetikere kan være i risikogruppen for coronavirus - især hvis de har følgevirkninger af sygdommen.

Novo Nordisk fastholder sine forventninger til 2020, som er uændret i forhold til før coronaudbruddet. Det danske selskab venter en stigning i salget på 4-7 procent. Samtidig ventes driftsoverskuddet at stige 2-6 procent.

Dermed ser selskabet i store træk ud til at slippe for skrammer fra coronaepidemien, som hos en lang række andre danske selskaber har ført til lavere salg og indtjening.

Novo Nordisk understreger, at forventningerne er baseret på, at antallet af patienter hos læger og klinikker er tilbage på normalen i anden halvdel af 2020.

Samtidig advarer Novo Nordisk om, at selskabet kan blive ramt, hvis den i øjeblikket høje arbejdsløshed i USA holder ved i længere tid.

USA er det vigtigste marked for Novo Nordisk. Men i modsætning til Danmark er sundhedssystemet bygget op på private forsikringer, der er bundet op på amerikanernes job.

Hvis de mister jobbet, kan det gå ud over deres forsikringsdækning og dermed Novo Nordisks mulighed for at tjene penge.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden