Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prik. Hvordan bruger du en iPad, hvis dine hænder ikke virker? Danske Tubusone viser deres simple bud på et hjælperedskab til handikappede frem ved VM for studerende iværksættere, der denne uge blev afholdt i København.
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

Prik. Hvordan bruger du en iPad, hvis dine hænder ikke virker? Danske Tubusone viser deres simple bud på et hjælperedskab til handikappede frem ved VM for studerende iværksættere, der denne uge blev afholdt i København.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krøllede hjerner mødes i København for at dyste i pusterør og insektsnacks

Den skæve idé herskede til VM for studerende iværksættere i København.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vil du smage en müslibar? Den er lavet på insektmel«.

Det står hurtigt klart, at der er krøllede hjerner på spil i indre København onsdag eftermiddag. Allerede på gaden foran Ingeniørforbundets bygninger på Kalvebod Brygge står en smilende pige med langt sort hår og store briller klar til at fortælle om sin forretningsidé.

Den italienske studerende læser gastronomisk videnskab og vil have Nordeuropa til at spise sunde, bæredygtige müslibarer lavet på pulveriserede melorme og fårekyllinger.

Smag og udseende er indbydende og velkendt. Langt fra så farlig, som ingredienslisten kunne antyde. Og så er barerne gode for både dig og den jord, du lever på.

»At producere et kilo insekter kræver langt mindre ressourcer end et kilo kød, og i 80% af verden spiser man det allerede. Så hvorfor ikke gøre det her? I den her form håber vi på at kunne få folk i gang, så de måske en dag kan begynde at have insekter på tallerkenen i stedet for kød«, fortæller Evelien Donkers, der læser ernæring i Holland og er en del af det nystartede iværksætterprojekt.

Iværksættergener mødes i skinnende jakkesæt

Holdet er i denne uge i København for at dyste i organisationen Venture Cups internationale mesterskab for studerende iværksættere. Til University Startup World Cup hjælper man 47 spirrende idémagere – herunder fem danske – med at nå fra lovende opstart til succesfuld forretning. Både gennem pengepræmier til de bedste projekter og støtteordninger til samtlige deltagende hold.

At producere kilo insekter kræver langt mindre ressourcer end et kilo kød, og i 80% af verden spiser man det allerede. Så hvorfor ikke gøre det her?

»Det her er ikke kun en konkurrence. Det er bare ét element. Vi kører et års mentorforløb med de her hold, hvor vi stiller danske mentorer til rådighed for dem, så vi har kontakten til dem og kan hjælpe med gode råd«, forklarer Venture Cup's direktør Human Shojaee, der har stablet konkurrencen på benene.

Iværksættergenerne viser sig frem på helt klassisk facon i den store kongressal, hvor de mere end 40 deltagende hold og deres projekter onsdag er samlet. I en tætpakket labyrint af små runde borde sælger de deres idéer over for dommere og potentielle investorer.

LÆS ARTIKEL:

Undervejs snakker en motiverende foredragsholder i tempofyldte vendinger om personlig ledelse og de vigtige 30 sekunder, hvor man første gang skal 'pitche' sin idé for fremmede. De velklædte, spirende forretningsfolk nikker, griner og klapper.

Deres jakkesæt rangerer fra lidt for store til lidt for små, fra lidt for kedelige til lidt for skinnende. Fælles for dem er dog, at de sidder på de fleste kroppe i salen.

En af de få, der er mere afslappet klædt i t-shirt og jeans er et af konkurrencens danske bidrag. Og han kompenserer for den manglende business-fremtoning ved til gengæld at have sælgerens talegaver mere end i orden.

»Kan du lide at surfe? Kan du lide at stå på ski? Kan du lide mennesker?«

Ordene bliver serveret som skidt fra en spædekalv med en imponerende iver og entusiasme, da Mads Misiak Friis bliver spurgt ind til sit projekt Yooowe. En online platform, der lader surfere og skisportsfolk mødes og leje udstyr af hinanden over hele verden.

Fra pusterør til lægekontaktlinser

Virvaret af hurtigtalende og charmerende forretningshjerner bekræfter, at vi så utvivlsomt har med iværksætterspirer at gøre. Men der hersker også en kaotisk og lidt for kraftig duft af blandede parfumer fra hele verden, lige som man kan lure smånervøse trækninger ved flere af præsentationsstandene. Iværksættergenerne er blandet af en sund portion ungdommelig usikkerhed.

»Du kan virkelig se de kulturelle forskelle. Amerikanerne har det nærmest i deres dna at stille sig op og præsentere sig selv og deres idéer. Samtidig har vi folk fra andre lande, som er meget nervøse. Men det er jo den her diversitet, der er helt fantastisk. Og derfor går vi også efter at hjælpe hvert enkelt hold og ikke bare en one-size-fits-all model«, forklarer Shojaee efter at have beroliget en ung, pakistansk deltager, der med et forvirret ansigtsudtryk har passeret lokalet.

»Han er for eksempel rigtig nervøs for at møde investorer. Han ved ikke, hvad han skal sige til dem, fordi han ikke har et færdigt produkt endnu. Der giver jeg lidt gode råd med på vejen. Man får et lidt far-agtigt forhold til deltagerne, også selv om vi kun er sammen en uge«.

INTERNATIONAL HÆDRET IVÆRKSÆTTER:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Idéerne er både mange og kreative. Danske Tubusone har opfundet et pusterør, der gør bevægelseshandikappede i stand til at bruge trykfølsomme skærme med munden. Medella Health fra Canada har lavet en kontaktlinse, der holder øje med dit helbred og sender oplysningerne direkte til din smartphone. Og en tredje gruppe har startet hjemmesiden Tutlub, der bedst kan beskrives som et Facebook-lignende mødested, hvor religiøse kan mødes om deres tro.

Men vejen fra god idé til et færdigt produkt, der kan gavne både opfindere og brugere, er lang – og bliver kun længere, i takt med at flere og flere lægger sig i sadlen for at skabe det næste store fænomen. Men netop hjælpen med at komme fra teori til praksis er noget af det, danske iværksættere har en positiv tendens til at lykkes med. Ifølge blandt andre Verdensbanken ligger Danmark helt i toppen over de bedste lande at være iværksætter i.

Til spørgsmålet om, hvorfor det er tilfældet, slår indiske Rohan Durugkar en kort, venlig latter op. Hans hold arbejder på at etablere en række butikker i sit hjemland, der skal gøre online-handel fra sider som Ebay og Amazon muligt for borgere i udkantsområderne, hvor internet som regel er sparsomt eller ikke eksisterende

»Alle kæmper om de gode idéer, hvor jeg kommer fra. Finder du på noget, sidder der nok allerede 10 eller 100 andre med samme idé. Så folk hjælper generelt ikke hinanden – de prøver at skubbe sig foran. Der er det helt anderledes i Danmark. De mentorer, vi har snakket med her, giver helt objektiv support. Og de prøver ikke at stjæle min idé«, forklarer Durugkar som sit bud på den danske succes.

Danmark skal være rollemodel for resten af verden

Netop den hjælpsomme samarbejdskultur tillader turneringsbagmændene fra Venture Cup sig at tage en del af kreditten for. Den store non-profit organisation arbejder tæt sammen med samtlige danske universiteter og store dele af erhvervslivet for netop at skabe en mere flydende overgang for de nye iværksættere.

Og arbejdet giver pote, mener Shojaee.

»Det, der gør vores startups så gode i forhold til andre på det her niveau, er, at universiteterne tager så god hånd om dem, og at vi kan arbejde sammen om lovende projekter på tværs af sektioner. Danske hold klarer sig fantastisk til de her turneringer i udlandet, og det er, fordi vi har så kort mellem universiteter og virksomheder. De samarbejder allerede«.

Her mener jeg virkelig, at vi kan være rollemodeller for resten af verden i stedet for bare at copy-paste det, andre gør. Det er guld – det er diamant – for et land som Danmark.

Shojaee peger i retning af USA, hvor universiteterne snarere kæmper og konkurrerer om de skarpeste hjerner og bedste forretningskontakter. En skærende kontrast til Danmark, hvor alle er samlet under en paraply med en fælles målsætning.

»Her mener jeg virkelig, at vi kan være rollemodeller for resten af verden i stedet for bare at copy-paste det, andre gør. Det er guld – det er diamant – for et land som Danmark«, fortæller han i et ivrigt øjeblik, hvor sælgergenet for alvor får lov at titte frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL:

Den tilsyneladende stærke danske iværksætterånd kommer også til udtryk under fredagens store finale i Industriens Hus nær Rådhuspladsen, hvor tre af fem finalister findes blandt konkurrencens danske bidrag.

Det bliver to softwareudviklere fra Stanford og University of Oklahoma, der løber med sejren for deres software-program, der kan registrere kræftsyge celler med hidtil uset præcision. Men Human Shojaee ser alligevel en dansk sejr i, at en konkurrence som University Startup World Cup i det hele taget bliver afholdt, hvor det gør.

»Vi er normalt enormt dårlige til at fortælle, hvem vi er i Danmark. Den historie, der går lige nu i forhold til flygtningedebatten er et godt eksempel - det er den helt forkerte historie. Vi fortæller historien om et Danmark, hvor vi er imødekommende over for folk og har rigtig gode faciliteter for dem, der gerne vil noget her i landet«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden