Politiken Live Arven efter Dexter Gordon

Maxine Gordon, Henrik Wolsgaard-Iversen og Henrik Palle om musikken, jazzens København – og manden selv. Med live-musik ved Ole Kock Hansen, Bo Stief, Alex Riel og Benjamin Koppel.

Pluspris 175 kr.
Pris uden abonnement

For at købe til Pluspris skal du være Politiken-abonnent

250 kr.
  • Onsdag 8. maj kl. 19.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 175 kr.
  • Pris uden abonnement 250 kr.
  • Tilkøb af bog ’Sophisticated Giant. The Life and Legacy of Dexter Gordon’ 
    Pluspris 190 kr. Pris uden abonnement 250 kr.
  • Tilkøbte bøger udleveres ved arrangementet
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet
  • Arrangementet afholdes i samarbejde med Cowbell Music

Beskrivelse

Den amerikanske saxofonist Dexter Gordon er et af jazzhistoriens helt store navne - en stilskaber, der mestrede beboppens høje tempo og melodiske frasering på linje med Charlie Parker, Dizzy Gillespie og Bud Powell. Han var i 1960’erne og 70’erne en del af det københavnske jazzliv, spillede ofte i Montmartre og cyklede rundt i Valby, hvor han boede gennem 14 år. I 2018 ville Dexter Gordon være blevet 95 år.

Denne aften får vi hele historien, når Dexter Gordons enke, Maxine Gordon, gæster Pressen og møder Politikens Henrik Palle til en snak om musikken, jazzens København og Dexter Gordon selv. Med på scenen er også journalist og formand for Ben Webster Fonden Henrik Wolsgaard-Iversen, som udover at være med til at grundlægge Radio Jazz har været flittig og indsigtsfuld leverandør af artikler og radioprogrammer om jazz i mere end et halvt århundrede.

Efter samtalen på scenen byder vi velkommen til nogle af de fineste af de musikere, der havde fornøjelsen at spille sammen med Dexter Gordon, dengang det hele gik for sig, og som talte ham blandt deres nærmeste venner:

Alex Riel (trommer), Bo Stief (kontrabas) og Ole Kock Hansen (klaver). De tre efterhånden legendariske danske jazzmusikere får selskab af en anden Valby-saxofonist, Benjamin Koppel, der i øvrigt selv er opkaldt efter endnu en amerikansk topsaxofonist der boede i København i mange år, Ben(jamin Francis) Webster. Benjamin hyldede som bare 16-årig netop Dexter ved en memorial koncert på Montmartre i København efter Dexters død i 1990. Ved den lejlighed spillede Benjamin i øvrigt for første gang sammen med Bo Stief.

Der er dømt ægte jazzfest når fire danske cool cats hylder Dexter, som så afgjort selv var en af jazzens allerstørste af slagsen.

De fleste af os kender Dexter Gordon som den høje, karismatiske amerikanske saxofonist, der indtog Paris og ikke mindst København i 60’erne. Sammen med de andre store mestre inden for jazzen blev han dermed en del af den rivende udvikling, som København som jazzby oplevede dengang. En udvikling, som er fortsat ind i nutiden, hvor dansk jazz er på verdenskortet som aldrig før.

Men det er nok kun de færreste af os, der kender hele historien om den bemærkelsesværdige amerikaner, som formåede at bryde igennem først i 1940’erne i USA, herefter i 1960’erne i Europa, hvor han endte med at opholde sig i halvandet årti, og som med pladen ’Homecoming’ på Village Vanguard i 1970’erne tog hul på endnu en omgang som stjerne – nu tilbage i New York.

Det blev til ikke mindre end tre blomstringsperioder i hans karriere, før Dexter Gordon rundede af med en stille og rolig tilværelse med hustruen Maxine Gordon. Det var også sammen med hende, at tog han hul på biografien om sit liv. Det projekt som Maxine nu, 29 år senere, afslutter med biografien ’A Sophisticated Giant. The Life and Legacy of Dexter Gordon’.

Bogen har været længe undervejs og har været ventet med spænding og længsel i jazzmiljøer verden over. Kapitlerne om de 14 år i Valby og ikke mindst tiden som stjerne i ´Round Midnight, der udløste en Oscar-nominering, er en del af historien; men Maxine fortæller også indgående og generøst om Long Tall Dexter, og kommer ud i også de små fine kroge af hans liv og virke som innovatør og fadder til den moderne jazz.    

Maxine Gordon har i over 40 år beskæftiget sig inden for kunst og underholdning. Hun har administreret, koordineret og produceret utallige albums, genudgivelser og projekter af nogle af verdens mest anerkendte musikere, herunder Dexter Gordon, Woody Shaw, Shirley Scott, Art Blakey, Dizzy Gillespie, Louis Hayes og utallige andre.

Vel mødt til en aften i jazzens og mindernes navn – det bliver stort, er vi ret sikre på!

Se hele beskrivelsen

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15, mandag-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
mød os på facebook