Politiken Live En aften om kunstnerparret Anna og Michael Ancher

Anna og Michael Anchers breve i ord og billeder ved Elisabeth Fabritius, Lilian Munk Rösing og Lise Garsdal.

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Onsdag 31. oktober kl. 19.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

Dette efterår bliver det muligt at få et helt nyt indblik i kunstnerparret Anna og Michael Anchers liv. Kunsthistoriker og tidligere kunstfaglig leder af Michael og Anna Anchers hus i Skagen, Elisabeth Fabritius, har redigeret den store samling af efterladte breve og fotos, som Anna og Michael Anchers store omgangskreds og kontakt til kunstsamlere, komponister, arkitekter, embedsmænd og udenlandske kunstnervenner affødte.

Denne aften i Pressen fortæller Elisabeth Fabritius om sit store arbejde med at systematisere, forklare og annotere brevene, og om det eminente bidrag til vores viden om Ancher-parret og kredsen af kunstnere omkring dem brevene er. Det sker i en samtale med Lilian Munk Rösing, litterat og forfatter til den nyligt udkomne ’Anna Anchers rum’ og Politikens Lise Garsdal. Sammen vil de tre gøre os klogere på hvordan den efterladte brevsamling udgør en hovedkilde til belysning af en helt central del af den danske kunsthistorie. Brevene med noter og fotografier fylder tilsammen 6 bind, så vi når næppe omkring alle detaljer, men følger i nedslag kunstnerparret og deres kreds fra ungdom til alderdom og i og udover landets grænser.

Kunstnerparret Anna Ancher (1859-1935) og Michael Ancher (1849-1927) er kendt og elsket som nogle af de mest populære danske malere. Som de eneste fastboende Skagensmalere blev de tillige samlingspunkt for kunstnerlivet i byen fra 1879 og langt ind i det 20. århundrede. 

I deres hjem kom ikke blot deres danske og udenlandske kunstnervenner, men også kunstsamlere, forfattere, komponister, arkitekter og embedsmænd, som havde en rolle i danmarkshistorien. De havde desuden begge et nært forhold til lokalbefolkningen, og såvel fiskere som deres koner og døtre tjente som modeller for kunstnerne. 

Anna og Michael Ancher: Breve og fotografier er en kildeudgave, dvs. at brevene er gengivet, som de er skrevet, og forsynet med noter og forklarende tekster. Brevene bringes i kronologisk orden, og da det ikke blot er kunstnerbreve, men også breve til og fra familie, venner og bekendte, er det muligt at følge kunstnerparret og deres kreds fra ungdom til alderdom og Skagens udvikling som fisker-, kunstner- og turistby gennem mere end et halvt århundrede.

Elisabeth Fabritius (f. 1945) er seniorforsker, mag.art. i kunsthistorie, tidligere kunstfaglig leder af Michael og Anna Anchers Hus i Skagen og forfatter til en række udgivelser især om Skagensmalerne. 

Se hele beskrivelsen

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76