Politiken Live Er der plads til to i et ægteskab?

Skuespiller Lotte Andersen og journalist Amalie Kestler i samtale med kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen om Carl & Marie - i kunst og i kærlighed.

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Torsdag 7. juni kl. 19.30
  • Salen, Politikens Hus, Vestergade 28, København V
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr.
  • Tilkøb af bog Pluspris 230 kr. Pris uden abonnement 300 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

For nylig udkom bogen Carl & Marie; en portræt- og brevbog, der skildrer det for samtiden moderne ægteskab mellem komponisten Carl Nielsen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen. Her bliver det klart, at der midt i den dobbelte skaberkraft fra to mennesker, der hver især efterlader sig et værk af monumental betydning, udspiller sig en passioneret, men også slidsom kærlighedshistorie.

Denne aften i Pressen taler de to forfattere, skuespillerinden Lotte Andersen og journalist Amalie Kestler med kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen om arbejdet med bogen – om historien ’Carl & Marie’, datidens kulturelitære powercouple, om Anne-Marie Carl-Nielsen som en i dén grad moderne kvinde i trit med sig selv og sine ambitioner, og om oplevelsen af nok engang at blive bekræftet i, at når det kommer til kunst, kærlighed og det menneskelige sind, så er 100 år slet ikke så længe endda. Og at plus-minuslister i forbindelse med svære beslutninger ikke er noget, der kun hører nutiden til!

Carl og Marie var på mange måder et decideret kulturens powercouple: Hver især er de blandt Danmarks gennem alle tider mest berømmede kunstnere inden for deres felt: Han komponerede og skrev et hav af symfonier, klaverstykker og sange. Hun efterlod sig skulpturer og statuer, der var efterspurgte i hele Europa. Bl.a. Rytterstatuen, som står på Christiansborg Slots ridebane i København. De var begge internationalt anerkendte og tilbragte lange perioder med arbejde uden for landets grænser. Og så var de gift med hinanden og havde børn sammen. Altså et ægteskab hvor kunstneriske ambitioner og passioneret kærlighed skulle gå op med livet med børn og alt, hvad det indebærer.

Ganske lig den kabale, som rigtig mange ægteskaber i dag skal have til at gå op. I det hele taget er der meget, som gør Carl og Maries historie og ægteskab både historisk interessant og nutidigt relevant; det – blandt meget andet – fandt Lotte Andersen og Amalie Kestler ud af, da de i forbindelse med en sparringsproces omkring Lotte Andersens teaterkoncert om Carl Nielsen faldt over et rigt kildemateriale, herunder flere ikke tidligere publicerede skrifter – fx den ’pro et kontra’-liste, Marie lavede, da hun på et tidspunkt overvejede, om hun skulle blive hos eller forlade Carl Nielsen.

Carl og Anne-Marie mødte hinanden som unge i Paris og forelskede sig. Da de blev gift, lovede de hinanden aldrig at stå i vejen for hinandens kunst. Det lyder jo smukt og man kan tænke, at det kunne mange måske lære noget af: At man inden man afgiver et løfte til hinanden lover hinanden, at man vil opmuntre og støtte hinanden i de individuelle projekter frem for at begrænse hinanden. Men det viste sig jo samtidig en svær balancegang, og ægteskabet var i flere kriser: De var begge ambitiøse (som i mangt et moderne nutidigt ægteskab), og han havde det svært med, at hun tog på lange, lange udlandsrejser, mens hun havde det svært med, at han var utro hjemme i København. Alligevel blev de sammen. Måske lykkedes det dem sammen at stille og finde svarene på relevante og eviggyldige spørgsmål som Hvad er vigtigt? Hvornår gør vi hinanden mindre i et forhold? Hvornår gør vi hinanden større? Hvor langt skal vi gå for at blive sammen?

Se hele beskrivelsen

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76