Politiken Live Forstå dit barns hjerne

– og lær at forme din egen i processen

Pluspris 120 kr.
Pris uden abonnement

For at købe til Pluspris skal du være Politiken-abonnent

195 kr.
  • Mandag 19. august kl. 19.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 120 kr.
  • Pris uden abonnement 195 kr.
  • Tilkøb af bøger
    Pluspris 190 kr. pr. stk. 
    Pris uden abonnement 250 kr. pr. stk.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

En af de vigtigste investeringer vi kan gøre i fremtiden, er forebyggelse af mental mistrivsel hos børn. Det slår vi et slag for denne aften, hvor sociolog Anette Prehn og sundhedsredaktør Lars Igum taler om vores fascinerende plastiske hjerne, og om de helt afgørende daglige valg vi kan træffe, for bedre at forstå, møde, støtte og stimulere vores børn og unge.

Der er sket en rivende udvikling inden for hjerneforskningen de seneste år. Vi bliver hele tiden bedre til at kortlægge og forstå hjernens processer og mekanismer. Men hvad når det kommer til at bruge al den nye viden konkret i de situationer og samspil, vi indgår i, i vores hverdag.

Det kan indimellem føles mere som en gådefuld udfordring end en egentlig dialog, når vi indgår i relation til andre mennesker, om så det er på jobbet, i parforholdet eller i relation til venner og familie.

Særligt når det gælder vores børn, kan mange af os indimellem have det som om at det er mere held end forstand, om vi undgår at trigge et raserianfald eller at få en umiddelbart harmløs snak eller anvisning til at gå i hårdknude. Men lige præcis i relation til vores børn, er der faktisk også meget mere på spil, end at den gode stemning sættes over styr en enkelt morgen.

Når børn bliver vrede, mangler mod eller går i baglås skyldes det i mange tilfælde, at de voksne omkring dem kommunikerer og handler klodset i forhold til hjernens logikker hos børn – det, Anette Prehn kalder ’hjerneklodset’. Hjernen følger bestemte spilleregler, men hvis vi som voksne ikke kender dem, kan vi – stik mod vores intention – komme til at blive den dråbe, der får bægret til at flyde over igen og igen hos et barn. Det siger sig selv, at det ikke er en farbar vej over længere tid.

Anette Prehns speciale er at bygge bro mellem hjerneforskning og virkelighed og formidle hjernens spilleregler, så de kan forstås og bruges til noget i relation til socialt samspil, mental trivsel og læring. Denne aften kan du blive klogere på, hvordan du bedst stimulerer, udfordrer og sætter rammen for dit barn i overensstemmelse med hjernens spilleregler, således at barnet bliver styrket i at mestre livet – og du selv bliver klogere. Det er når sociologen Anette Prehn mødes med Politikens sundhedsredaktør Lars Igum og med udgangspunkt i bøgerne ’Hjernesmarte børn’ og ’Flip’ blandt andet taler om, hvordan man kan være med til at styrke udvikling og opbygning af værdifulde stier i hjernen hos sit barn og styrke dets hjerne for livet. Ikke overraskende handler det også om en vis grad af omformning af vores egen – som heldigvis lader sig gøre, fordi hjernen er plastisk, og det derfor faktisk er muligt meget langt hen ad vejen helt at ’omkode’ de stier i hjernen, der er uhensigtsmæssige, så de med ganske få og enkle greb kan blive til nye, konstruktive automatreaktioner.

Anette Prehn er sociolog, foredragsholder og forfatter til en række bøger om læring, pædagogik og ledelse, alle skrevet med udgangspunkt i den nyeste forskning omkring hjernens spilleregler og deres betydning for socialt samspil og mental sundhed.

Om bogen ’Hjernesmarte børn’:

I bestselleren 'Hjernesmarte børn' viser Anette Prehn med humor og varme, hvordan vi voksne har det med at opføre os ’hjerneklodset’ over for børn. Bogens eksempler omhandler 0-18 årige og inspirerer dig til at få det bedste frem i børn – og dig selv! Og gennem kendskab til hjernens spilleregler at hjælpe dit barn med at begå sig i livets mange sammenhænge.

Mange af os er faktisk ikke klar over, at hjernen fungerer efter bestemte logikker. Og helt uden at ville det, kan man faktisk gøre den til en modspiller. Som følge af den voksenstimulation reagerer nogle børn voldsomt – og visse af dem ender måske endda med at få en diagnose. Anette Prehn står på børnenes side og mener, at vi altid skal starte med at kigge på os selv som forældre, lærere, pædagoger, når et barn har en uhensigtsmæssig adfærd, og hun beskriver hvilke små, enkle ting, vi kan skrue på i hverdagen for at styrke barnets robusthed og trivsel.

Bogen henvender sig til alle, der er forældre, eller som har med børn og unge at gøre, for som Anette Prehn siger: hjernesmarte børn forudsætter hjernesmarte voksne. Bogen kan også bruges som indføring i hjernesmart adfærd i andre sammenhænge, bl.a. i erhvervslivet, hvor mange allerede benytter den.

Se hele beskrivelsen

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
telefon 70 15 85 15, ring man-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
mød os på facebook