Politiken Live Lilian Munk Rösing og Lise Garsdal om Anna Anchers rum

Denne aften i Pressen fortæller Lilian Munk Rösing i ord og billeder om sin livslange interesse for Anna Ancher og om sit ønske om at belyse nye væsentlige sider af Anna Anchers liv og værk.

Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Tirsdag 21. august kl. 19.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr. inkl. gebyr
  • Tilkøb af bog Pluspris 270 kr. Pris uden abonnement 350 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

Anna Ancher er en af skagensmalerne. Sammen med Michael Ancher, P.S. Krøyer, Holger Drachmann og Laurits Tuxen er hun blandt de mest berømte og mest anerkendte af den koloni af malere, der gennem årtier omkring forrige århundredeskifte bosatte sig og arbejdede i og omkring Skagen. Og måske var Anna Ancher endda den vildeste og mest ekspressive af dem alle.

Det kan man i alle fald tænke, som man stifter bekendtskab med kunstneren og mennesket Anna Ancher i Lilian Munk Rösings just udkomne personlige portræt af én af Danmarkshistoriens vigtigste kvindelige malere. Lilian Munk Rösing betragter Anna Ancher som den bærende akse i kolonien af skagensmalere, og den som i højeste grad koncentrerede dens vilde energi til moderne, banebrydende malerkunst.

Det handler om, hvordan Anna Ancher formår at indfange lyset stofligt, med tyk farve og grove penselstrøg. Hvordan hun maler tætte vægge gennemskinnelige og gennemskinnelige gardiner tætte.
Hvordan hendes håndarbejdende skikkelser også er portrætter af kunstneren. Hvordan hun som person og kunstner formår at bevare sit eget rum, mens hun krydser gennem sine forskellige livsrum og mange andres.

Det handler om at få sit eget rum. Og om at ”lære at se”. Og på den måde viser Lilian Munk Rösing, hvordan hun gennem sit møde med Anna Ancher har erfaret, hvordan mødet med kunsten kan åbne dine øjne, ikke bare for malerkunsten, men for dit eget liv.

Denne aften i Pressen fortæller Lilian Munk Rösing i ord og billeder om sin livslange interesse for Anna Ancher og om sit ønske om at belyse nye væsentlige sider af Anna Anchers liv og værk. Lise Garsdal interviewer Lilian Munk Rösing om de opdagelser, hun har gjort undervejs i arbejdet med bogen, og sammen sørger de for, at vi alle kan gå hjem med smukke billeder på nethinden – og et lysende og splintrende nyt perspektiv på kunstneren og mennesket Anna Ancher og hendes rum. Ikke bare de rum hun maler, men også hendes livsrum – de fysiske, men også livsfaserne. Barndommens rum, ægteskabets rum, arbejdsrummet.

Fra forordet:
”Anna Anchers malerier åbenbarede i min ungdom noget for mig som jeg ikke kendte indtil da: At et rum, forstået som et fysisk, indendørs rum, kan være behageligt, ligefrem velsignet at opholde sig i. Som udgangspunkt har jeg altid forbundet indendørs med klaustrofobi og brugt meget af mit liv på at slippe ud af dem. Men Anna Ancher kan male rum der ikke føles som indespærringer; hun kan åbne vægge så de bliver gennemskinnelige, og lade grænsen mellem indre og ydre flagre med et florlet gardins lette bevægelighed. Jeg forsøger i bogen at forstå hvordan hun gør det. Og også at skitsere et portræt af den kunstnerinde og karakter, som formåede at gøre det. Jeg forsøger at følge Anna ind og ud af hendes rum, både de maleriske og de levede, og det bringer mig også ind og ud af egne levede rum, inklusive de rum som selve arbejdet med denne bog har bragt mig ind i.”

Lilian Munk Rösing bidrager i det daglige til både forskning og formidling inden for litteratur og kunst i bredeste forstand. Hun er ph.d. og lektor i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet og kritiker ved Politiken. I øvrigt foredragsholder, debattør, anmelder og kommentator i litteratur- og kulturprogrammer på DR og Radio24syv, blandt andet Smagsdommerne på DR2.

Fotos af Skagens Kunstmuseer

Se hele beskrivelsen

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76