Politiken Live Livet i døden

Stine Buje, Ritt Bjerregaard og Charlotte Bøving i samtale med Politikens Per Munch om hvad der er vigtigt at gøre, når der ikke er mere at gøre.

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at købe til Pluspris skal du være Politiken-abonnent

175 kr.
  • Onsdag 16. januar kl. 19.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr.
  • Tilkøb af bog Pluspris 190 kr. Pris uden abonnement 250 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

”Der er ikke mere, vi kan gøre.” Dén ultimative besked fra lægen har både politikeren Ritt Bjerregaard og lægen Charlotte Bøving stået overfor.
Og hvad så? Hvad skal man nå? Hvad skal man prioritere? Hvad skal man sige til sine nære og kære?

Og ligeledes den anden vej: Hvad skal man som pårørende sige til sine nære og kære, når livet pludselig har en meget konkret udløbsdato? Er der overhovedet noget at sige?

Absolut ja, siger forfatteren Stine Buje. Der er masser at sige, og især er der masser at tale om. Og det er vigtigt, at vi gør det. Det erfarede Stine Buje selv, da hendes mor blev syg af kræft uden udsigter til at blive rask. Stine besluttede sig for at tale så meget med sin mor, som hun overhovedet kunne, i den tid, der var tilbage.

Denne aften i Pressen skal det handle om netop det: hvordan vi taler med hinanden – både raske og syge – om sygdom og død og den tid vi har på jorden. Og om hvor vigtigt det er, at vi får brudt med det tabu og den modstand vi har, når det gælder at tale om de svære ting i livet generelt – og sygdom og død specifikt. Ét er, at det gør det nemmere for de, der må leve med diagnoser og sorg helt tæt inde på livet. Noget andet er, at der er værdifulde indsigter at hente, når vi tør tale om det, der er svært, og om hvad det gør ved os selv og hinanden. Fx kan vi få helt ny inspiration til hvordan vi kan leve og prioritere vores liv, så vi ikke først ved livets afslutning opdager, at vi kunne have brugt vores tid bedre.

Siden sin første bog har Stine Buje – udover at holde en masse foredrag om emnet – skrevet en bog mere: ’Bogen om livet’. Den nye bog er blevet til på baggrund af de åbenhjertige og livsbekræftende samtaler, som Stine Buje har haft med 15 danskere, der alle har måtte se mødet med uhelbredelig sygdom i øjnene, og om de tanker og erfaringer, der fulgte med.

Den ældste medvirkende i bogen er politikeren Ritt Bjerregaard på 77 år, som har uhelbredelig tarmkræft. Den yngste er Steffie på 25 år, som har kronisk nyresvigt. De medvirkende er vidt forskellige steder i deres liv, men alle har de gjort sig tanker om det gode og vigtige i tilværelsen, og i bogen deler de rundhåndet ud af deres indsigter. Indsigter som vi alle kan lære noget af.

Stine Buje (f. 1982) er uddannet cand.comm fra Roskilde Universitet og arbejder som forfatter, foredragsholder og kommunikationsrådgiver. Efter hendes mors død skrev hun bogen Snak på livet løs (2015), som giver inspiration til, hvordan man som pårørende kan tage hul på de nære samtaler, når man skal tage afsked med et familiemedlem eller en anden nærtstående.

Om ’Bogen om livet’:
De sygdomsramte der medvirker i bogen er meget forskellige danskere i alderen 25-77 år. Nogle har børn, andre får aldrig den mulighed. Nogle mærker sygdommen på kroppen hver dag, andre lever stort set uden symptomer, men ved, at det er på lånt tid. Nogle er ensomme, andre har været nødt til at skære ned for selskabelighederne. Nogle tænker tilbage på et langt liv, andre er bekymrede for om det skal slutte, før det overhovedet er begyndt.

Fælles for dem er, at de har gjort sig tanker om, hvad det er vigtigt at fokusere på, når man har fået den værst tænkelige melding. Bogen om livet tager ikke patent på den rigtige eller forkerte måde at leve på, men prøver at formidle inspiration til at leve et liv hvor vi bruger tiden på det, som giver mening for os, så vi ikke først ved livets afslutning indser, at vi kunne have brugt vores tid bedre.

Se hele beskrivelsen

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

POLITIKEN PLUS
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15, mandag-fredag 9-16.

JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76
email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
mød os på facebook