Politiken Live Thomas Winding – en stemme i tiden

Henrik Palle, Poul Nesgaard og Kim Skotte om Thomas Winding

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at købe til Pluspris skal du være Politiken-abonnent

175 kr.
  • Mandag 26. november kl. 19.30
  • Pressen, Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr.
  • Tilkøb af bog Pluspris 230 kr. Pris uden abonnement 300 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

Hvordan går det til, at en mand, der egentlig ikke brød sig synderligt om tv-mediet, ja, som faktisk decideret ikke mente at det var godt for noget, og da slet ikke for børn, blev den mand, som for et par generationer er uløseligt forbundet med netop deres barndoms tv-oplevelser? At en mand, der kom fra en i dén grad finkulturel baggrund, hvor ikoner som Poul Henningsen, H.C. Branner og Henry Heerup havde deres gang, blev synonymt med gak og gøgl på fjernsynet og sang og musik med både pang og pop i ascendanten? Når han egentlig ville være kunstmaler som forbillederne Picasso og Matisse?

Mest var det nok tilfældigheder, der gjorde det, livet, der skete, simpelthen, men når han kunne leve med det, og blev ved med det, var det netop fordi, at når det nu fandtes, så kunne man da i det mindste gøre sit til, at det ikke var det rene bras hele vejen igennem – for børnene, altså.

Og så var der det med stemmen. Thomas Winding havde en stemme, som alle mennesker holdt af at lytte til. Når han fortalte historier, hvad enten det så var hans egne eller dem om Emil fra Lønneberg eller Alfons Åberg, hørte folk instinktivt efter og blev indhyllet i roen og fortælleglæden fra hans røst. Og på dén måde kom tilværelsen ham i forkøbet, og i stedet for et liv som kunstmaler, blev det til et liv som først mediemenneske og siden forfatter. Thomas Winding revolutionerede tv-mediet, inden det for alvor havde kunnet finde sine ben i midten af 1960’erne, og det er for dét, de fleste husker ham. Men han fik heldigvis lov at ende sine dage på Ærø som glad kunstmaler og børnebogsforfatter med hunden Mester som diskussionspartner.

Alt dét, har journalist og tv-redaktør Henrik Palle skrevet en bog om, og denne aften i Pressen har vi dedikeret til manden med den mest beroligende stemme i verden og alt det, hans liv også var. Så kom og vær med, når forfatteren bag bogen mødes med Thomas Windings ven og kollega Poul Nesgaard, som delte mange timer i skærmen, om man vil, med Thomas Winding. Her opfandt de Omvendtslev og oplevede sammen tilstanden Dansuenza, som man ikke bør snyde sig selv for et gensyn med. Med til at holde indsigtsfuldt styr på minder og anekdoter har vi Kim Skotte, som for nylig skrev om Thomas Windings arbejde og arv:

”Børnene skulle sættes fri, men på en måde, som gjorde det hele mere lunt og godt. Ikke alle ungdomsoprørere forstod det, men at stævne ud på fantasiens vilde vover var ikke det samme, som at børnene skulle sejle deres egen sø. […] Thomas Winding var i sine kulturelle frembringelser en demokrat, der ville give børn tid og rum til at blive frie og selvstændigt tænkende menneskevæsner.”

Se hele beskrivelsen

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer, rejser og partnerskaber leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76